Σε ιδιώτη γιατρό (το ραντεβού στο Νοσοκομείο ήταν για τον Μάιο!) για ένα μικροπροβληματάκι της Φρόσως πήγαμε προχτές και επειδή η εξέταση ήταν του πεντάλεπτου πιάσαμε την κουβέντα. Και τι μου είπε; Άραγε ξέρει ο κόσμος τι τον περιμένει με το νομοσχέδιο περί υγείας; Και άρχισε να μου απαριθμεί τα μείον γιατί δεν είχε και κανένα συν. Και δεν ήταν ο μοναδικός. Στις τελευταίες συνεντεύξεις που έκανα με νοσοκομειακούς γιατρούς τα ίδια μου είπαν βλέποντας την απαξίωση και την ενδεχόμενη κατάργηση του ΕΣΥ… Και μάλιστα κάποιοι είναι έτοιμοι να τα βροντήσουν κάτω με τους μισθούς πείνας και απλήρωτη υπερεργασία. Και πώς αντιδρά αυτός ο κόσμος, εσείς, εγώ, ο διπλανός…; Έχουμε αλεύρι απλωμένο που θα έλεγε και η γιαγιά.
Είναι πράγματι εντυπωσιακή η λογική της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τη δημόσια Υγεία. Κι εν τέλει τα πράγματα δεν είναι καθόλου πολύπλοκα, όλα είναι πάρα πολύ απλά.
Το πιο δραματικό; Για παράδειγμα τα χειρουργεία. Μέσω των απογευματινών χειρουργείων, που αποτελούν ένα ισχυρό πρώτο βήμα για την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων Νοσοκομείων, αν έχεις λεφτά αλλάζεις τη διαδικασία -ατέρμονης- καθυστέρησης και χειρουργείσαι πιο γρήγορα.
Παράλληλα, βέβαια, από αυτή σου την αγορά (αγορά χρόνου για την υγεία σου) ωφελούνται λίγο κι αυτοί που δεν έχουν λεφτά. Δηλαδή μικραίνει κάπως η λίστα αναμονής – κερδίζουν και καμιά θέση στην εν λόγω θλιβερή σειρά.
Σύμφωνα λοιπόν με αυτά που είπε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, αυτή η ωμή κατηγοριοποίηση ασθενών στο ΕΣΥ, δηλαδή σε έχοντες και μη έχοντες λεφτά, αυτός ο ωμός διαχωρισμός, αυτή η νέα «κοινωνία» δύο ταχυτήτων στο πεδίο της Υγείας, είναι ευεργετική – αδειάζει και καμιά θέση, όπως προαναφέρθηκε, για τους πολίτες που δεν έχουν τα απαιτούμενα λεφτά για να πληρώσουν και να χειρουργηθούν. Εξυπακούεται, δηλαδή, ότι οι πολίτες οφείλουν να έχουν λεφτά για να μπορούν να κάνουν εγκαίρως το χειρουργείο που χρειάζονται.
Δίνοντας και παραδείγματα, στον ΑΝΤ1 όπου μίλησε, ο Άδωνις Γεωργιάδης, είπε λοιπόν ότι «εγώ που περιμένω να χειρουργηθώ, παραδείγματος χάρη, για τη χολή μου και έχω το νούμερο 30 αλλά δεν έχω χρήματα να πληρώσω ούτε στο απογευματινό χειρουργείο ούτε σε ιδιωτικό Νοσοκομείο, αν από τη λίστα που είναι μπροστά μου, των 30 χειρουργείων, οι 10 πάνε στο απογευματινό χειρουργείο, εγώ από εκεί που έχω το νούμερο 30, θα έχω το νούμερο 20. Και θα πάω, αντί για δύο μήνες, σε έναν μήνα. Άρα, εγώ που δεν έχω καθόλου χρήματα ωφελούμαι από το γεγονός ότι μειώνεται η λίστα καθώς θα χειρουργηθώ γρηγορότερα. Ο ενδιάμεσος που έχει χρήματα να πληρώσει το απογευματινό χειρουργείο ωφελείται γιατί πληρώνει κάτι λιγότερο από το ιδιωτικό Νοσοκομείο ώστε να μπορεί να πάει να χειρουργηθεί γρηγορότερα».
Σχετικά με το κόστος των απογευματινών χειρουργείων, ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε ότι υπάρχει το λεγόμενο σύστημα των ΚΕΝ (Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια) τα οποία στις αρχές Μαρτίου θα επικαιροποιηθούν. «Έχουμε, δηλαδή, για την κάθε επέμβαση συγκεκριμένο τιμοκατάλογο, αυτό που πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ, αυτό που πληρώνουν στα ιδιωτικά Νοσοκομεία. Ο ΕΟΠΥΥ θα πληρώνει το ποσοστό που προβλέπεται στη συμμετοχή του ΕΟΠΥΥ και ο ασθενής θα πληρώνει αυτό που προβλέπεται στην ιδιωτική του συμμετοχή, όπως θα πλήρωνε σε ένα ιδιωτικό Νοσοκομείο», προσέθεσε ο Άδωνις Γεωργιάδης. Αξίζει να σημειωθεί ότι, κατά πληροφορίες, ο ΕΟΠΥΥ θα πληρώνει το 70% του κόστους της επέμβασης και το υπόλοιπο 30% ο ασθενής.
Και το ερώτημα είναι αν θα μείνει τίποτα όρθιο!
Του Δημήτρη Φρεζούλη