Το φεστιβάλ

Σάβ, 22/06/2024 - 07:57

Ξεκίνησε χτες το διήμερο αντιρατσιστικό φεστιβάλ στον αύλειο χώρο της Φιλαρμονικής. Έναν χώρο ιδανικό θα έλεγα για τέτοιες εκδηλώσεις γιατί προσφέρεται για πολλές δράσεις. Και, όπως ξέρετε, τέτοιου είδους φεστιβάλ φιλοξενούν και παράλληλες δραστηριότητες. Και το φεστιβάλ συνεχίζεται και σήμερα από τις 6 το απόγευμα.

   Ένα διαφορετικό φεστιβάλ, λοιπόν, με στόχο και σκοπό να ευαισθητοποιήσει περισσότερο όλους μας για ιδέες και αρχές που πρέπει να υπερασπιζόμαστε, όσο αδύναμοι και αν έχουμε την εντύπωση ότι είμαστε. Ένα φεστιβάλ που μας δίνει την ευκαιρία να αντιληφθούμε πόση αδικία υπάρχει στον κόσμο και πώς οι μεγάλοι και δυνατοί τσαλαπατούν τους αδύναμους.

   Μπαίνοντας στο χώρο, κατ΄αρχήν, διαπιστώνεις μια χαρούμενη περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Πολλά τα πανό με συνθήματα κατά του ρατσισμού που δυστυχώς εξαπλώνεται πανευρωπαϊκά, όπως βλέπουμε από την άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων. Ενώ κι εδώ στην Ελλάδα δεν πάμε πίσω, όπως απόδειξαν οι πρόσφατες εκλογές. Και όλοι ξέρουμε τι πρεσβεύουν όλοι εκείνοι, που στο όνομα δήθεν αξιών, ανοίγουν το δρόμο στο φασισμό.

   Για μια ακόμα φορά μια φούχτα άνθρωποι κατάφεραν να στήσουν ένα φεστιβάλ που υπερασπίζεται αξίες και ιδανικά και μας δίνει την ευκαιρία να συμπορευτούμε για να μη χάσουμε και τα αυγά και τα καλάθια. Και οι καιροί είναι επικίνδυνοι.

   Το φετινό φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στον Παλαιστινιακό λαό με το ενδεικτικό σύνθημα «Σπάμε τη σιωπή». Στη σχετική εκδήλωση η Ερμιόνη παρέθεσε το ιστορικό του ταλαιπωρημένου και βασανισμένου λαού και η Τίνα αναφέρθηκε στο σήμερα.

   Πλούσια είναι και η κουζίνα που προσφέρει σπιτικά πολυεθνικά εδέσματα εθελοντριών. Ο παιχνιδότοπος. Ο καραγκιόζης. Οι συναυλίες με τοπικά μουσικά συγκροτήματα.

   Σπουδαίο ότι χτες δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο καθ’ όλο το μήκος του διαδρόμου. Συνάντηση γνωστών και φίλων σε όμορφες παρέες. Συζήτηση και προβληματισμός, αλλά και ανησυχία και αγωνία. Και χαίρεσαι να βλέπεις συναντήσεις παλιών φίλων που δε βολεύονται με λιγότερο ουρανό.

   Το φεστιβάλ συνεχίζεται και σήμερα για δεύτερη ημέρα και πάλι με πλούσιες εκδηλώσεις και ομιλία του Κωστή Παπαϊωάννου. Λεπτομέρειες στο σημερινό ημερολόγιό μου. Αξίζει να εκφράσετε την αλληλεγγύη σας, να καταδικάσετε τον κάθε μορφής ρατσισμό, να συμμετέχετε με τη δική σας φωνή διαμαρτυρίας και αγωνίας. Σας εγγυώμαι πως θα περάσετε ένα ωραίο απόγευμα και βράδυ.

Υ. Γ. Για να μην αδικώ κανέναν. Χτες τοποθετήθηκαν τέσσερις ομπρέλες στην παραλία του Μέγα Λιμνιώνα και βλέπω μια προεργασία και για άλλα. Για να δούμε.

Σχετικά Άρθρα