Η «Αυγή»

Σάβ, 15/01/2022 - 07:44
Η «Αυγή» πρόσφατα έγινε το παράπλευρο θύμα της κρίσης της ενημέρωσης

Η «Αυγή» πρόσφατα έγινε το παράπλευρο θύμα της κρίσης της ενημέρωσης και, περισσότερο, της καθίζησης του Τύπου. Και έφτασε ένα βήμα πριν την αναστολή του καθημερινού φύλλου αλλά τελικά, όπως φαίνεται, σώζεται…

Η εφημερίδα-σύμβολο του αριστερού πολιτικού χώρου, απετέλεσε πριν από την κρίση του «χαρτιού», την καθημερινή συνήθεια χιλιάδων πολιτικοποιημένων πολιτών. Στα παλαιότερα χρόνια ήταν μία από εκείνες τις εφημερίδες –η κυριότερη για την ακρίβεια– που κρυβόταν μέσα από το σακάκι στη διαδρομή περίπτερο-σπίτι. Ήταν η εποχή προδικτατορικά που όλοι ήθελαν να ξεχαστούν από τον χωροφύλακα της γειτονιάς και να ξεφύγουν από το μάτι της εξουσίας που αναζητούσε «αμετανόητους» μέσα από τις προτιμήσεις τους στην ενημέρωση.
Και, φυσικά, δεν ήταν η μόνη εφημερίδα που, προ δικτατορίας (και απόντος του Ριζοσπάστη, τότε), κρυβόταν μέσα από τα σακάκια. Ήταν και η «Δημοκρατική Αλλαγή», αλλά και το παλιό «Έθνος» και η «Ελευθερία» (πριν από τη στροφή προς την Αποστασία) και η «Αθηναϊκή». Ακόμα και Τα Νέα του πανίσχυρου ΔΟΛ με την κορυφαία κυκλοφορία.

Η «Αυγή» υπήρξε εφημερίδα άξια σεβασμού ακόμα και για μη φίλα προσκείμενους πολιτικά. Μια εφημερίδα που έχει αφήσει βαθύ αποτύπωμα στην πολιτική ιστορία του τόπου και, βέβαια, στην ιστορία του Τύπου.

Χαρακτηριστικό και το προχτεσινό κύριο άρθρο της «Καθημερινής» αφιερωμένο στην περιπέτεια της «Αυγής» με τίτλο «Η σημασία του Τύπου»: «Μπορεί να μην αντανακλάται στις κυκλοφορίες του, αλλά ο Τύπος εξακολουθεί να είναι το οξυγόνο της πλουραλιστικής δημοκρατίας. Εξακολουθεί να είναι ο φορέας του υπεύθυνου λόγου, που οφείλει να υπακούει στους γραπτούς νόμους, αλλά και στους άγραφους κανόνες· που, παρότι ενίοτε παρασύρεται από την εχθροπάθεια των κοινωνικών δικτύων, δεν παύει να ελέγχεται για την αξιοπιστία του. Η δημόσια σφαίρα έχει ανάγκη τους ιστορικούς τίτλους εφημερίδων που μπορούν να λειτουργούν ακόμη ως αγωγοί έλλογης, γόνιμης αντιπαράθεσης. Γι’ αυτό και γίνεται φτωχότερη όταν τους χάνει».

Του Δημήτρη Φρεζούλη

Υ.Γ.: Στηρίζουμε την ΑΥΓΗ με ηλεκτρονική συνδρομή – μόνο με 2,10 € την εβδομάδα και περιλαμβάνει πρόσβαση τόσο στο καθημερινό όσο και στο κυριακάτικο φύλλο. Αποκτήστε τώρα τη συνδρομή σας στην ΑΥΓΗ, στο https://syndromes.avgi.gr.

Σχετικά Άρθρα