Η επέτειος…

Τετ, 28/10/2020 - 09:24
Eμβληματική ημερομηνία… 28η Οκτωβρίου 1940

Έτσι ξημέρωσε μία ακόμα ημέρα που φέρει μια εμβληματική ημερομηνία. 28η Οκτωβρίου. Μια ημερομηνία που έχει συνδεθεί και συνδυαστεί με την αρχή ενός καταστροφικού πολέμου, αλλά και με δικές μας νίκες που, μάλλον, κανείς δεν τις περίμενε. Και αυτές οι πρώτες νίκες ήταν η αιτία να καθιερωθεί και ως εθνική επέτειος και να τιμάται κάθε χρόνο με ιδιαίτερη λαμπρότητα. Με παρελάσεις και πολλά ταραταντζούμ, άσχετα ότι η συνέχεια δεν ήταν η επιθυμητή και οι Γερμαναράδες μας πήραν φαλάγγι, κατά το κοινώς λεγόμενο…

   Προχτές, καθώς συζητούσαμε σε μια παρέα, ειπώθηκε κάτι που δεν το είχα σκεφτεί τόσο καιρό… Ότι κανείς λαός δεν γιορτάζει την αρχή ενός πολέμου. Όλοι οι λαοί γιορτάζουν τη λήξη του και έχουν, εδώ που τα λέμε, και δίκιο. Γιατί δεν είναι δυνατό και σωστό να γιορτάζεις κάτι που μπορεί να φέρει πολλούς νεκρούς, δυστυχία, πείνα και ό,τι άλλο κακό μπορούμε να φανταστούμε. Και εκείνος ο πόλεμος που ξεκίνησε το 1940 ή για να είμαι πιο ακριβής το ’39 πόσα δεινά συσσώρευσε στον κόσμο και πόσα εκατομμύρια νεκρούς άφησε πίσω του…

   Εμείς λοιπόν, εδώ στη χώρα μας αγνοούμε το τέλος του πολέμου και δοξάζουμε την αρχή… Παρά το ότι ξέρουμε πως ήταν ο χειρότερος με τα περισσότερα θύματα. Πολλοί ιστορικοί υποστηρίζουν ότι η νίκη των Ελλήνων επηρέασε την έκβαση ολόκληρου του πολέμου, καθώς υποχρέωσε τους Γερμανούς να αναβάλουν την επίθεση κατά της Σοβιετικής Ένωσης, προκειμένου να βοηθήσουν τους συμμάχους τους Ιταλούς που έχαναν τον πόλεμο με την Ελλάδα. Η καθυστερημένη επίθεση τον Ιούνιο του 1941, ενέπλεξε τις γερμανικές δυνάμεις στις σκληρές συνθήκες του ρωσικού χειμώνα, με αποτέλεσμα την ήττα τους στη διάρκεια της Μάχης της Μόσχας. 

   Η επέτειος του «ΟΧΙ» γιορτάστηκε για πρώτη φορά στα χρόνια της Κατοχής. Στο κεντρικό κτήριο και στον προαύλιο χώρο του Πανεπιστημίου Αθηνών πραγματοποιήθηκε ο πρώτος εορτασμός στις 28 Οκτωβρίου 1941. Για πρώτη φορά η επέτειος γιορτάστηκε επίσημα στις 28 Οκτωβρίου 1944 με παρέλαση ενώπιον του πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου.

   Η Εκκλησία της Ελλάδος αποφάσισε, το 1952, η γιορτή της Αγίας Σκέπης από την 1η Οκτωβρίου να μεταφερθεί στις 28 Οκτωβρίου, με το αιτιολογικό ότι η Παναγία βοήθησε τον Ελληνικό Στρατό στον πόλεμο της Αλβανίας.

   Και του χρόνου να είμαστε καλά!

Του Δημήτρη Φρεζούλη

Σχετικά Άρθρα