Και βιβλιοπωλείο Άλφα Πι

Τετ, 02/11/2022 - 09:24

 Αν δεν κάνω λάθος την αρχή την είχε κάνει πολλά χρόνια πριν ο Νίκος Χαβιάρας για να τη συνεχίσει ο γιος του Κώστας. Το συνδυασμό εκδόσεων και βιβλιοπωλείου. Όπως θα θυμούνται οι παλιότεροι τα βιβλιοπωλεία Χαβιάρα και Κασιώτη, και  σχεδόν το ένα δίπλα στο άλλο, ήταν εκείνα που κυριαρχούσαν τις δεκαετίες ’50, ΄60, ‘70 και ‘ 80. Μάλιστα εκείνο του Χαβιάρα είχε κάνει και αρκετές ποιοτικές εκδόσεις με κυριότερη το «Χίος Ημερολόγιο» υπό την επιμέλεια του δασκάλου Κώστα Χωρεάνθη. Ενός δασκάλου με έντονη πνευματική δράση…

   Το βιβλιοπωλείο κατέβασε ρολά πριν λίγα χρόνια, ολοκληρώθηκε και η πορεία του Κασιώτη και εμφανίστηκαν καινούργια.

   Και τώρα ετοιμάζεται να ανοίξει ένα ακόμα βιβλιοπωλείο που έχει μια ιδιαίτερη σχέση με τα βιβλία. Και ειδικότερα με την έκδοση βιβλίων, καθώς στο ενεργητικό του έχει δεκάδες εκδόσεις αυτά τα 32 χρόνια που λειτουργεί και ως τυπογραφείο. Και 32 χρόνια στην υπηρεσία του βιβλίου μόνο λίγα δεν είναι.

   Πρωτοπόρος τότε ένας λάτρης των βιβλίων, ο συγχωρεμένος Αντώνης Παληός που τόσο άδοξα και άδικα «έφυγε» λίγα χρόνια πριν. Έτσι ιδρύθηκε το άλφα πι στο οποίο από την πρώτη στιγμή συμμετείχε και ο αδελφός του ο Γιάννης. Και ξεκίνησαν και οι δυο μια ξεχωριστή πορεία και αφού πέρασαν από μύριες δυσκολίες κατάφεραν και εδραιώθηκαν στο χώρο του βιβλίου και άλλων τυπογραφικών εργασιών. Ο κόσμος εκτίμησε τη δουλειά τους και τους εμπιστεύθηκε, κάτι που συνεχίζεται και μέχρι σήμερα και με ανάλογη συνέχεια και  με την κόρη του Γιάννη, την Αρετή.

   Για τη μεγάλη προσφορά του άλφα πι ό, τι κι αν γράψω θα είναι λίγο. Έχω την αίσθηση πως είναι γνωστή σε όλους και θα ήταν περιττό να επαναλάβω την τεράστια συμβολή του στη βιβλιογραφία της Χίου και όχι μόνο. Βλέπετε η οποία ανάθεση εργασίας έχει άριστα αποτελέσματα κάτι που είναι και ζητούμενο.

   Και τώρα, 32 χρόνια μετά, το άλφα πι επεκτείνεται και ιδρύει και βιβλιοπωλείο στη Μαγαζιωτίσσης 5 δίπλα στου Μεζά στο κέντρο της πόλης. Ένα βιβλιοπωλείο φιλόξενο και αγαπητικό που έρχεται να καλύψει και το κενό που υπήρχε στη διάθεση του των εκδόσεών του που ήταν «εξορισμένες» στον 1ο όροφο της Ροδοκανάκη. Ένα σύγχρονο βιβλιοπωλείο που θα ικανοποιεί τις απαιτήσεις του πνευματικού κόσμου νησιού, αλλά και άλλες ανάγκες και που έρχεται ως συμπλήρωμα του εκδοτικού οίκου.

   Να ευχηθώ στον Γιάννη, στη Ντίνα και στην Αρετή καλή επιτυχία στη νέα πρωτοβουλία τους και είμαι βέβαιος ότι και αυτή η νέα προσπάθεια θα έχει άριστα αποτελέσματα.

Του Δημήτρη Φρεζούλη

Σχετικά Άρθρα