Καλαμαράδες και καλαμάρια…

Σάβ, 26/09/2020 - 08:53
Kάθε χρόνο τέτοια εποχή είναι η εποχή των… καλαμαράδων

Kάθε χρόνο τέτοια εποχή είναι η εποχή των… καλαμαράδων και κανείς δεν αφήνει την ευκαιρία να πάει χαμένη. Μπορεί να μη μετακίνησαν τις βάρκες τους ολόκληρο το καλοκαίρι, αλλά τούτες τις μέρες δεν μένει βάρκα δεμένη στα μουράγια, που λέει ο λόγος. Έρχονται ένας - ένας, εξοπλισμένοι με τις καλαμαριέρες τους, άλλοι με κουβαδάκια στο χέρι, άλλοι, oι πιο επιμελείς, με ό,τι άλλο θα μπορούσε να τους βοηθήσει στο κυνήγι των καλαμαριών και εξορμούν στο πέλαγος. Μάλιστα, ορισμένες φορές, το μποτιλιάρισμα μέσα στο λιμανάκι της Αγίας Ερμιόνης είναι τέτοιο, καθώς όλοι οδεύουν προς την έξοδο, που θα μπορούσε να φανεί χρήσιμος και ένας… τροχονόμος. Οι πιο πολλοί στην κυριολεξία αλαφιασμένοι, να μη χάσουν καθόλου πολύτιμο χρόνο… Λέτε και τους έχουν βάλει νέφτι!

Και απουσιάζουν βέβαια με τις ώρες, αφού απορώ με την υπομονή τους αλλά, έτσι κι αλλιώς, το ψάρεμα των καλαμαριών απαιτεί υπομονή. Μετά τις 10 το βράδυ αρχίζει η επιστροφή, η οποία διαρκεί πολλές φορές και μέχρι τη 1 μετά τα μεσάνυχτα. Ένας - ένας επιστρέφουν, άλλοι με γεμάτα τα κουβαδάκια, άλλοι με μισογεμάτα και άλλοι με εντελώς άδεια. Γιατί εκτός από την όποια τύχη χρειάζεται σε αυτές τις περιπτώσεις, όπως και να το κάνουμε, παίζει ρόλο και η τεχνική.

Πάθος μεγάλο που δεν εξαντλείται μόνο στο ψάρεμα, αλλά και στα λόγια. Φεύγοντας από το λιμανάκι στήνεται ολόκληρο πανηγύρι. Τα αστεία δίνουν και παίρνουν και αντιλαλεί όλη η περιοχή. Η ώρα του απολογισμού είναι η πιο δύσκολη. Άλλοι κοκορεύονται για τα καλαμάρια που έπιασαν, άλλοι είναι μουτρωμένοι, άλλοι, ενώ πιάνουν, το κρατούν μυστικό, επειδή φοβούνται τη… γλωσσοφαγιά και το… μάτι. Ένας όμορφος μικρόκοσμος που ζωντανεύει καθημερινά. Αλίμονο στα καλαμαράκια…

Του Δημήτρη Φρεζούλη

Σχετικά Άρθρα