Χίος, Πέμπτη 2 Ιουλίου

Το καλοκαίρι του ιού…

Τρί, 26/05/2020 - 07:45
Ήλιος, ζέστη και υγρασία αποδυναμώνουν το νέο κορωνοϊό που μας ταλαιπωρεί

Το καλοκαίρι του κορωνοϊού θα ζήσουμε εφέτος, με πρωταγωνιστές τις μάσκες, τα αντισηπτικά, και κυρίως τις αποστάσεις στα μέσα μεταφοράς, στους χώρους εργασίας, στα πλοία, στο θερινό σινεμά, γενικά στη διασκέδαση και φυσικά στην παραλία και στη θάλασσα.

Ένα καλοκαίρι με την παράδοξη ευχή να είναι πολύ ζεστό και με υψηλή υγρασία, συνθήκες που δεν ευνοούν την εύκολη μετάδοση του κορωνοϊού, με ανοιχτά παράθυρα κατά προτίμηση, έναντι των κλιματιστικών, και τα μπαλκόνια και τις αυλές να μετατρέπονται στο νέο καθιστικό του σπιτιού.

Αντικείμενα SOS για τον κίνδυνο μετάδοσης του κορωνοϊού, ειδικά τώρα που βγήκαμε από το lockdown; Όλα όσα πιάνουμε και δεν πλένουμε μετά τα χέρια μας: από πόμολα, τραπέζια, διακόπτες, έως χαρτονομίσματα, τηλέφωνα ή ακόμα και το περιοδικό ή το βιβλίο που θα ξεφυλλίσουμε στην παραλία. Η υγιεινή των χεριών θα πρέπει να είναι –εάν δεν έχει γίνει ήδη– «δεύτερη φύση μας».

Όπως ανέφερε στην «Κ», ο παθολόγος-λοιμωξιολόγος κ. Σαρόγλου, «δεν θα πρέπει να περιμένουμε το φάρμακο έναντι του κορωνοϊού. Στη φύση χρειάζεται ισορροπία. Δεν θέλουμε απαραίτητα να σκοτώσουμε τον ιό. Θέλουμε να συμβιώσουμε μαζί του, όπως κάνουμε και με άλλους κορωνοϊούς».

Η συμβίωση με τον ιό απαιτεί κανόνες και υποχωρήσεις. Σύμφωνα με τον κ. Σαρόγλου, μία από αυτές είναι η τήρηση των αποστάσεων. «Παραδείγματος χάριν, δεν κινδυνεύει κανείς να κολλήσει από το θαλασσινό νερό και την άμμο ή τον έντονο αέρα. Αυτό όμως που μπορεί να είναι επικίνδυνο είναι ο συνωστισμός στην άμμο, στη θάλασσα ή στο beach bar», σημειώνει ο καθηγητής.

Στην ερώτηση ποια είναι τα αντικείμενα και οι επιφάνειες που θα πρέπει να προσέχουμε περισσότερο, ο κ. Σαρόγλου σημειώνει: «O κίνδυνος μπορεί να υπάρχει από κάθε αντικείμενο που πιάνουμε και δεν πλένουμε μετά τα χέρια μας».

Σύμμαχός μας στο ιδιότυπο «κρυφτό» που θα παίξουμε εφέτος με τον ιό μπορεί να είναι o καιρός της Ελλάδας, καθώς υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που υποστηρίζουν ότι αποδυναμώνεται πολύ πιο γρήγορα όταν εκτίθεται στον ήλιο, τη ζέστη και την υγρασία.

Παρ΄ όλα αυτά επαγρυπνούμε!

Του Δημήτρη Φρεζούλη

Σχετικά Άρθρα

Πέμ, 02/07/2020 - 10:03

Ενώ όλοι οι επιστήμονες και ο ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) προειδοποιούν και κτυπούν καμπανάκια ότι το πρόβλημα του κορωνοϊού δεν έχει ξεπεραστεί, εμείς «πήραμε αέρα», κατά το κοινώς λεγόμενο…

   Μια αλήθεια είναι ότι οι, σχεδόν, τρεις μήνες αποκλεισμού και εγκλεισμού δεν ήταν ό,τι το καλύτερο, καθώς οι περισσότεροι είχαμε φτάσει και ξεπεράσει τα όριά μας… Και θυμάστε, γιατί είναι πολύ πρόσφατο, με τι χαρά και ανακούφιση υποδεχτήκαμε την άρση των πιο πολλών περιορισμών. Ανασάναμε βαθιά και ξεκινήσαμε ξανά την καθημερινότητά μας που τόσο πολύ μας είχε λείψει τον καιρό της καραντίνας… Καιρός της καραντίνας… Μια ακόμα έκφραση που μπήκε στη ζωή και στο λεξιλόγιό μας και μάλιστα ευχηθήκαμε να μην επιστρέψει ποτέ ξανά γιατί, εδώ που τα λέμε, δεν περάσαμε και τόσο καλά…

   Ενώ όμως απελευθερωθήκαμε, κατά κάποιο τρόπο, από τον υποχρεωτικό εγκλεισμό και μας είπαν ότι ο κίνδυνος δεν πέρασε οριστικά, εμείς, ή οι πιο πολλοί από εμάς, τον ξεχάσαμε εντελώς… Ούτε μάσκες φοράμε, παρά μόνο όπου είναι υποχρεωτικές, όπως στα λεωφορεία φερ' ειπείν, συνωστιζόμαστε και δε μας καίγεται καρφάκι, ανταλλάσσουμε χειραψίες όπως παλιά, αγκαλιαζόμαστε, ακόμα και φιλιόμαστε και δεν λογαριάζουμε τίποτα!

   Μια άλλη αλήθεια είναι ότι στη Χίο δεν είχαμε κανένα κρούσμα, αλλά ποιος μας βεβαιώνει ότι δεν θα έχουμε σήμερα ή αύριο…; Όπως διαπιστώνετε σε άλλες περιοχές της χώρας υπάρχουν ακόμα κρούσματα, οπότε ποιος μπορεί να αποκλείσει πως δε θα μας έρθουν και κατά 'δώ; Και από τη στιγμή μάλιστα που τώρα πια όποιος θέλει μπαίνει κι όποιος θέλει βγαίνει;

   Θα έλεγα, λοιπόν, ότι δεν είναι κακό να εφαρμόζουμε κάποια μέτρα προστασίας… Δε λέω, βρε αδελφέ, να μη μιλάμε, να μην πίνουμε καφέ ή ούζο με την παρέα μας, ούτε να βλέπουμε τον άλλο και να τον αποφεύγουμε. Αλλά τις αγκαλιές και τα φιλιά μπορούμε να τα αποφεύγουμε… Τώρα, αν σου λέει ο εγγονός σου «παππού να σε κάνω μιαν αγκαλιά», μπορείς να αντισταθείς; Όχι βέβαια, αλλά αποτελεί την εξαίρεση…

Του Δημήτρη Φρεζούλη