«Κύριε των Δυνάμεων»…

Δείτε τις Φωτογραφίες
Πέμ, 18/03/2021 - 09:10

Το «Κύριε των Δυνάμεων» κυριαρχούσε τα απογεύματα της Σαρακοστής στις εκκλησίες μας μέχρι τη Μεγαλοβδομάδα. Προ κορωνοϊού βέβαια γιατί στις μέρες μας οι ακολουθίες τελούνται χωρίς την παρουσία πιστών.  

Ένα  μελωδικό τροπάριο που οι περισσότεροι το θυμόμαστε από τα πρώτα παιδικά χρόνια μας, όταν «φουστανίζαμε» με τα «παπαδίστικα» ρούχα μας από το ιερό μέχρι το ψαλτήρι και αντίστροφα.

Και θυμάμαι, τόσο πολύ μας άρεσε, γιατί ήταν μελωδικό έστω και αν δεν καταλαβαίναμε ακριβώς τι ήθελε να πει. Κυρίως εκείνο το «μεθ’ ημών γενού»… Μόλις το ξεκινούσε ο ψάλτης τρέχαμε στο αναλόγιο. Για να λέμε κι εμείς μαζί του. Αλλοτε πάλι στρωνόμασταν μπροστά στα σκαλοπάτια του τέμπλου από δω κι από κει της Ωραίας Πύλης και αρχίζαμε τις μετάνοιες. Και επειδή δεν είχαμε και απόλυτη συναίσθηση πού ήμασταν,  κάναμε και τη σχετική πλάκα καθώς έπεφταν και μερικές στραβελιές… Κολάζοντας και τις γριούλες που, με πολύ μεγάλη κατάνυξη, έκαναν τις δικές τους μετάνοιες…

Έχω να ακούσω να ψέλνεται αυτό το «Κύριε των Δυνάμεων» καμιά πενηνταριά χρόνια και παραπάνω. Από εκείνα τα χρόνια τα παλιά. Ασχετα ότι ο Κύριος, τις περισσότερες φορές, «ξεχνά» να είναι «μεθ΄ημών» και ψάχνουμε «βοηθούς» και προς άλλες κατευθύνσεις, πιο πραγματικές, κάθε Σαρακοστή το θυμάμαι.

Και θυμάμαι ακόμα και ένα γραφικό γεροντάκι που ήταν ψάλτης, τον συγχωρεμένο τον κυρ-Αντώνη Καϊτη (φωτό) που έκανε και το νοσοκόμο. Ήταν ένα πολύ καλοκάγαθο ανθρωπάκι αλλά είχε μόνο ένα μάτι, ενώ στο άλλο φορούσε ένα γυάλινο. Δεν ξέρω πώς έγινε μια φορά και του  ΄φυγε, και έπεσε κάτω οπότε, εμείς, η πιτσικομαρία, αρχίσαμε να ψάχνουμε το χαμένο μάτι. Ασπρο το μάτι, άσπρες και οι πλάκες της εκκλησίας, τρέχα γύρευέ το. Καταλαβαίνετε τι ραβαΐσι έγινε. Τελικά το βρήκαμε, αλλά μέχρι να το βρούμε έγινε «ο» χαμός.  «Κύριε των Δυνάμεων», ας αναπαύεται εν ειρήνη…

 

Του Δημήτρη Φρεζούλη

 

Σχετικά Άρθρα