Το λιμανάκι και η λύση

Τρί, 23/03/2021 - 09:17

Η αναμπουμπούλα που προκλήθηκε τον τελευταίο καιρό στο λιμανάκι της Αγίας Ερμιόνης με εγκύκλιο του Λιμεναρχείου για καθέλκυση των σκαφών μέχρι τις 31 Μαρτίου δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια λογική διαχείριση. Kαι επειδή πολλές φορές έχει ενημερωθεί και το Λιμενικό Ταμείο, μάλλον ο Κυριάκος Ζωάννος πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία να κλείσει ένα ραντεβού, μετά την πανδημία, με τους ενδιαφερόμενους να λυθεί επιτέλους το θέμα της τάξης στο λιμανάκι ριζικά.

Στο πλαίσιο του διαλόγου και η παρακάτω παρέμβαση του Μιχάλη Μπελέγρη, τέως προέδρου του Λιμενικού Ταμείου που δίνει λύση στο όποιο πρόβλημα δημιουργείται: 

«Διαβάζοντας την σημερινή (χτεσινή) σας τοποθέτηση με την οποία συμφωνώ απόλυτα, ήθελα να μοιρασθώ μαζί σας κάποιες σκέψεις μήπως και φανούν χρήσιμες:    

Το λιμανάκι, της Αγ. Ερμιόνης, έχει ξεκάθαρη ταυτότητα. Πρόκειται για ένα λιμανάκι ερασιτεχνικής αλιείας, ενταγμένο πλήρως στον αστικό ιστό. Η ταυτότητα του οδηγεί στις λύσεις και στους κανόνες που πρέπει να υπάρχουν.

Βάρκες βαρκάκια και σκάφη πρέπει να βγαίνουν για συντήρηση στην στεριά το χειμώνα. Η διαδικασία αυτή, εκτός από αναγκαία, αποτελεί και μέρος της κουλτούρας μας και οφείλουμε να την συνεχίζουμε ώστε τα νεότερα παιδιά να έχουν τέτοιες προσλαμβάνουσες εικόνες.

Από την άλλη είναι και η ανάγκη μία ολόκληρης περιοχής να κάνει την βόλτα, τον περίπατο και να συναντηθεί σε ένα σημείο αναφοράς, που επίσης θα πρέπει να επιδιώκουμε. Τέτοια σημεία να είναι παραθαλάσσιοι ναυτικοί χώροι, όπως το λιμανάκι.

Η διαχείριση λειτουργίας αυτών των χώρων ανήκει στο Λιμενικό Ταμείο, το οποίο μπορεί να καταρτίσει τους κανόνες λειτουργίας βάσει των αναγκών της εποχής.

Το Λιμεναρχείο από την άλλη θα φροντίσει να εφαρμόσει ό,τι το Λιμενικό Ταμείο έχει αποφασίσει.

Αυτό που προτείνω είναι να βρει η τοπική μικροκοινότητα εκεί τι θέλει και τις προτάσεις αυτές να τις δώσει στο Λ.Τ. ώστε να λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις και στην συνέχεια το Λιμενικό να ελέγχει για την εφαρμογή τους.

Οι διαδικασίες υπάρχουν, είναι εύκολες και είναι λογικές: Η κοινότητα, βάσει αναγκών, προτείνει, το Λιμενικό Ταμείο τις μετατρέπει σε αποφάσεις και το Λιμεναρχείο ελέγχει για την τήρησή τους».

Συμπέρασμα; Ιδού το λιμανάκι, ιδού και η λύση!

 

Του Δημήτρη Φρεζούλη

Σχετικά Άρθρα