Μουσική πανδαισία στο Ομήρειο

Δευ, 19/12/2022 - 07:50
Μουσική πανδαισία στο Ομήρειο από τη Φιλαρμονική του Δ. Χίου, τη Χορωδία Χίου και τη Χορωδία του Μουσικού Σχολείου Χίου

Για μια ακόμα χρονιά η Φιλαρμονική του Δήμου Χίου σε συνεργασία με εξαιρετικούς σολίστ, τη Χορωδία Χίου και την αντίστοιχη του Μουσικού Σχολείου μας χάρισαν μια καταπληκτική μουσική βραδιά σε ένα χριστουγεννιάτικο φεστιβάλ στο Ομήρειο.

Ό,τι και  να γράψει κανείς θα είναι φτωχό για να εκφράσει τα συναισθήματα όλων όσοι κατέκλυσαν το Πνευματικό Κέντρο μας στο οποίο σημειώθηκε το αδιαχώρητο, με αποτέλεσμα όσοι πήγαν καθυστερημένοι να μείνουν «εκτός νυμφώνος». Και να προκληθούν και μικροπαρεξηγήσεις.

Χωρίς υπερβολή θα έλεγα ότι ήταν η συναυλία της χρονιάς με την οποία αποχαιρετήσαμε το 2022. Με δεξιοτέχνες σολίστες, με διεθνή αναγνώριση, που μας χάρισαν μοναδικές μουσικές στιγμές. Με τη Φιλαρμονική του Δήμου Χίου να αποδίδει εξαιρετικά κομμάτια που άξιζαν να ακουστούν. Με τη Χορωδία Χίου να μην έχει χάσει τίποτα από την παλιά λάμψη της και να μας χαρίζει χορωδιακά τραγούδια με κερασάκι στην τούρτα τον επίλογο με τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα. Με τη χορωδία του Μουσικού Σχολείου να αποτελεί το ελπιδοφόρο μέλλον του χορωδιακού τραγουδιού και τι πιο ευχάριστο. Και με έναν καταπληκτικό Πέτρο Τζιώτη να μας απογειώνει με το τραγούδι του και να μας κάνει να τον θαυμάσουμε.

Η πρωτοβουλία για τη συναυλία ανήκε στη Φιλαρμονική του Δήμου Χίου, το Σύλλογο Φίλων της Φιλαρμονικής και το Μουσικό Γυμνάσιο.

Κατ' αρχάς αξίζει να δώσουμε συγχαρητήρια στη μαέστρο της Φιλαρμονικής, Ευγενία Βορριά, που κατάφερε σε σύντομο χρονικό διάστημα να την ανανεώσει και να προσελκύσει το ενδιαφέρον και άλλων νέων παιδιών. Για σκεφτείτε ότι στη σκηνή του Ομηρείου δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο από τα μέλη της Φιλαρμονικής. Ειλικρινά μας εντυπωσίασαν και βέβαια αυτό οφείλεται στη σοβαρή και εποικοδομητική  και ακούραστη δουλειά της Ευγενίας. Η Φιλαρμονική του Δήμου Χίου είναι έτοιμη για μεγάλα άλματα με απόδοση κλασικών έργων, κάτι που μέχρι πρόσφατα ήταν όνειρο μακρινό.

Οι προσκεκλημένοι σολίστ έδωσαν ρέστα, κατά το κοινώς λεγόμενο, με τον άρτιο τρόπο που απέδωσαν κλασικά κομμάτια, με αποτέλεσμα να εισπράξουν το ζεστό χειροκρότημα του κατάμεστου Ομηρείου. Το φλάουτο, το κλαρινέτο, το σαξόφωνο, το κόρνο, η τρομπέτα, το τρομπόνι, η τούμπα και το ξυλόφωνο μας αιχμαλώτισαν και θαυμάσαμε τους καλλιτέχνες.

Η Χορωδία μας έχει δώσει τα διαπιστευτήριά της εδώ και πάρα πολλά χρόνια και, όπως πάντα, με υπέροχες ερμηνείες. Και συνεχίζει στο ίδιο μήκος κύματος υπό τη διεύθυνση της Φαίδρας Γιαννέλου. Ας μην ξεχνάμε πόσα προηγούμενα Χριστούγεννα είχαμε εντυπωσιακές εμφανίσεις με πρωτοπόρους τρόπους που μας ενθουσίαζαν. Ποιος να ξεχάσει τις συναυλίες με την Ελευθερία Λυκοπάντη...

Η Χορωδία του Μουσικού Γυμνασίου έχοντας άρτια εκπαιδευτική κατάρτιση από τη Φαίδρα και τον Μιχάλη Πιλαβά είναι η μεγάλη ελπίδα μας για το μέλλον.

Τέλος, δεν βρίσκω λόγια να εκφράσω τον ενθουσιασμό όλων μας γα την ερμηνεία του Πέτρου Τζιώτη στο τραγούδι. Μας ανέβασε στους επτά ουρανούς, στην κυριολεξία, και ειλικρινά τον θαυμάσαμε και τον καμαρώσαμε.

Του Δημήτρη Φρεζούλη

Υ.Γ.: Και μια καλόπιστη παρατήρηση. Κατά τη γνώμη μου ήταν λάθος από οργανωτικής άποψης να συμπιεστούν όλα όσα παρουσιάστηκαν σε μια ημέρα. Ίσως θα έπρεπε την πρώτη ημέρα να ακουστούν οι σολίστες και αφού θα ήταν εδώ και την επόμενη ημέρα να συνεχιζόταν η συναυλία με τη Χορωδία και την αντίστοιχη του Μουσικού Γυμνασίου. Υποθέτω ότι οι περισσότεροι ακροατές πήγαν να ακούσουν τα παιδιά τους, τα οποία «θάφτηκαν», εκτός από την πρώτη σειρά, στο κάτω μέρος της σκηνής καθώς οι μεγάλοι Χορωδοί είχαν καταλάβει τα υψηλά «πατώματα». Έτσι γονείς, παππούδες και γιαγιάδες θα πήγαιναν τη δεύτερη ημέρα και θα έβλεπαν και τα παιδιά τα οποία ήταν «αόρατα». Και την πρώτη ημέρα όλοι όσοι ενδιαφέρονταν πραγματικά για τα κομμάτια που ακούστηκαν και δεν θα δημιουργούταν το αδιαχώρητο που γράφω στην αρχή…

Σχετικά Άρθρα