Ο κρίσιμος Απρίλης

Τετ, 01/04/2020 - 12:49
Πάνος Καρασούλης αριστερά, Μανώλης Γλέζος δεξιά

Καλημέρα και καλό μήνα… Τώρα το πόσο καλός θα είναι θα το ξέρουμε στο τέλος του αφού, όλοι οι επαΐοντες υποστηρίζουν πως θα είναι ο πιο κρίσιμος και συγχρόνως ο πιο δύσκολος… Γι' αυτό και εξακολουθούμε και μένουμε σπίτι και αφήνουμε κατά μέρος τις πονηριές και τις εξυπνάδες, ως προς τις εξόδους μας… Λέω, όμως, πόσο ξεφτέρια είμαστε σ’ αυτό τον τομέα… Διακινδυνεύοντας ακόμα και την υγεία μας!  Όπως ανακοινώθηκε, αν συνεχισθούν οι  παραβιάσεις της απαγόρευσης κυκλοφορίας, θα ληφθούν πιο σκληρά μέτρα!

   Εν τω μεταξύ, όπως ήταν αναμενόμενο, διαγνώστηκε και το πρώτο κρούσμα στη Χίο που ευτυχώς πάει καλά σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση… «Ο 37χρονος ακολουθεί κατάλληλη αγωγή και η κατάσταση της υγείας του είναι σταθερή και ικανοποιητική». Και, εδώ που τα λέμε, επόμενο ήταν με τόσο κόσμο να πηγαινοέρχεται… Να ελπίσουμε και να ευχηθούμε μόνο να μην έχουμε και συνέχεια που θα είναι ό,τι χειρότερο.

   Κατά τα άλλα, το πρωί μας έκανε ποδαρικό και ο Απρίλης ο ξανθός, μήνας κατ’ εξοχήν ανοιξιάτικος, αλλά που δεν βλέπουμε και να τον απολαμβάνουμε, όπως άλλες χρονιές, λόγω κλεισούρας. Και όσοι κατοικούμε εκτός πόλης, ας πούμε πως περνούμε διαφορετικά τούτες τις μέρες… Τι γίνεται με όσους ζουν σε διαμερίσματα και δεν έχουν ούτε ένα μπαλκόνι να βγουν να πάρουν αέρα;

   «Έφυγε» και ο Μανώλης Γλέζος και τον θρηνεί όλη η Ελλάδα… Ακόμα και οι δεξιοί, που τον είχαν ταλαιπωρήσει με φυλακίσεις και εξορίες στη μετεμφυλιακή Ελλάδα. Και τον είχαν καταδικάσει και τρις εις θάνατον!

   Στη φωτό δύο μορφές της Αντίστασης, ο Πάνος Καρασούλης και ο  Μανώλης Γλέζος, όταν ο τελευταίος ήρθε στη Χίο το 2006 να παρουσιάσει την επανέκδοση του βιβλίου του πρώτου για τη "Συμμαχική αποστολή" κ.λπ.

   Πέρυσι, σαν προχτές, χάσαμε και τον Ηλία Εγγλέζο που ήταν ξεχωριστός και μοναδικός με τη χαρακτηριστική φωνή του και διασκέδασε γενιές και γενιές όχι μόνο στη Χίο αλλά και στην Αμερική. Ας είναι αιωνία η μνήμη του!

Του Δημήτρη Φρεζούλη

Σχετικά Άρθρα