Ο πατριώτης Ιωακείμ

Παρ, 17/09/2021 - 11:42

Η πατριωτική δράση του αοίδιμου Μητροπολίτη Ιωακείμ Στρουμπή ήταν πρωτοφανής και γι’ αυτό γράφτηκε και ο ίδιος «εις τας δέλτους της ιστορίας». Και δεν υπήρχε κανείς που να έζησε εκείνα τα χρόνια που να μην αναγνώριζε τη μεγάλη προσφορά του άξιου και αγωνιστή ιεράρχη.

Ο Στρουμπής είχε ευλογήσει τα όπλα της Επανάστασης του 1922. Του μήνυσε ο Πλαστήρας «πες μία κουβέντα να σε επαναφέρω». Εκείνος έμεινε αλύγιστος. Με τις ρίζες που είχε στα Θυμιανά η προσχώρηση του Δεσπότη έδωσε στο ΕΑΜ, όλο το χωριό. Και οι Θυμιανούσοι είναι παλληκάρια.

Σύμφωνα με επιστολή του ίδιου του Μητροπολίτη Χίου Iωακείμ, στις 4 Νοεμβρίου 1944, λέει ότι στο ΕΑΜ τον μύησε ο μακαρίτης Ιάσων Καλαμπόκας και ένας άλλος ανώτερος αξιωματικός των οποίων την εθνική δράση δεν μπορεί κανείς να αρνηθεί. Σε αυτό τον υποχρέωνε και η συνείδησή του η εθνική και το παρελθόν του ολόκληρο. Συνεπώς δεν προσκολλήθηκε στο ΕΑΜ για λόγους προσωπικής ασφάλειας. Αφού τίποτα δεν είχε εις βάρος του και προσθέτει: «Μόνο λοιπόν ένας παλμός εθνικός με έφερε σε συνεργασία με το ΕΑΜ. Το ΕΑΜ δεν είναι κομμουνιστική οργάνωση όπως θέλουν ολίγοι οι άνθρωποι να το παραστήσουν. Είναι μία εθνική οργάνωση που ξαγρύπνησε, ξενύχτησε και κινδύνευσε για την οργάνωση της εθνικής απελευθέρωσης».

Του Δημήτρη Φρεζούλη

Σχετικά Άρθρα