Οι ταινίες των «Παθών»…

Τετ, 28/04/2021 - 11:18
Από την τανία "ο Βασιλιάς των Βασιλιάδων"

Τούτες τις μέρες, για μία ακόμη φορά, οι ταινίες θρησκευτικού περιεχομένου θα έχουν την τιμητική τους στις τηλεοπτικές οθόνες μας. Ταινίες που είδαμε και βλέπουμε κάθε χρόνο και τις έχουμε μάθει απ' έξω κι ανακατωτά. Όμως, τα κανάλια μας, θέλοντας να συνάδουν και με το κλίμα των ημερών μάς τις «σερβίρουν» και έτσι εκόντες άκοντες, τι άλλο να κάνουμε, τις ξαναβλέπουμε. Χωρίς, βέβαια, ιδιαίτερη συγκίνηση, όπως μια φορά κι έναν καιρό.

Εκεί, στα τέλη της δεκαετίας του ‘50 και στις αρχές της αντίστοιχης του ‘60 ήταν η εποχή που ο κινηματογράφος, και εδώ στη Χίο, ζούσε τη χρυσή εποχή του. Και όλοι, μικροί και μεγάλοι, ήθελαν, ντε και καλά, να δουν τα πάθη του Χριστού.

Ακόμα και άνθρωποι που δεν είχαν πάει ποτέ στο στο σινεμά, θεωρούσαν υποχρέωσή τους να πάνε, έστω για μία φορά, και να δουν εκείνα τα «Πάθη». Ουρές σχηματίζονταν έξω από τους δύο κινηματογράφους της πόλης, αλλά και τα χωριά μας όμως δεν πήγαιναν πίσω.

Και μάλιστα στα χωριά έβλεπες γριούλες να περπατάνε με δυσκολία και να πηγαίνουν από το ένα χωριό στο άλλο για να μη χάσουν την ταινία. Επειδή στα Θυμιανά τότε δεν είχαμε σινεμά, πήγαιναν στο Νεχώρι… Και προφανώς το ίδιο γινόταν και σε άλλα χωριά…

Και, βέβαια, τι γοερό κλάμα έπεφτε και πόσα μαντήλια καταβρέχονταν ήταν το «κάτι άλλο»... Αφήστε που κάποιες ξεχνούσαν ότι έβλεπαν κινηματογραφική ταινία και δεν έπαυαν συνέχεια να σταυροκοπιούνται.

Ήταν και αυτές οι ταινίες η παράμετρος μιας άλλης εποχής που είχε τη δική της γλύκα και αθωότητα με την όποια χαριτωμένη άγνοια  και αφέλεια. 

Τη θυμόμαστε όμως με αγάπη, έτσι;

 
Του Δημήτρη Φρεζούλη

Σχετικά Άρθρα