Παρατραβάει το σχοινί

Παρ, 01/12/2023 - 09:26
Διονύσης Τεμπονέρας - Στέφανος Κασσελάκης

Για τα τεκταινόμενα στον ΣΥΡΙΖΑ έγραψα αρκετές φορές. Και από την αρχή είχα εκφράσει την αγωνία και την ανησυχία μου με την εκλογή ως προέδρου του Στέφανου Κασσελάκη. Μάλιστα, κάποια φορά, είχα γράψει ότι πρέπει να πατήσει φρένο σε κάποιες ανεξήγητες συμπεριφορές γιατί αφενός δεν ήταν σωστές αφετέρου δεν είχαν καμία σχέση με ένα κόμμα της Αριστεράς. Και ο ίδιος και εκείνοι που αποχώρησαν.
   Δυστυχώς δεν πάτησε φρένο ούτε ο ίδιος ούτε οι σύντροφοί του που τον κρέμαγαν καθημερινά στα μανταλάκια. Και κάποια στιγμή έντεκα βουλευτές την «έκαναν» και ακολούθησαν και άλλα μέλη κάτι που, όπως και να το κάνουμε, αποδυνάμωσε το κόμμα. Κάτι που φάνηκε και στις δημοσκοπήσεις που ακολούθησαν. Και από το 19% των εκλογών πήρε την κατηφόρα για να φτάσει στο 12. Και να δούμε αυτή η κατηφόρα πού θα σταματήσει…
   Δυστυχώς και πάλι, μέσα στην τρελή χαρά, όπως τον βλέπουμε τουλάχιστον στις τηλεοράσεις μας, συνεχίζει μια αδιέξοδη πολιτική και τραβά στα άκρα το σχοινί. Και μην νομίζετε ότι δεν θα αργήσει να ξανασπάσει, όπως έγινε με τις πρόσφατες αποχωρήσεις.
   Και γιατί λέω το παρατραβάει…; Μα γιατί προχτές σηκώθηκε και έφυγε από τη συνεδρίαση της πολιτικής επιτροπής όταν έλαβε το λόγο ο Τεμπονέρας και θα ακολουθούσαν οι Ραγκούσης, Φλαμπουράρης και Θεοχαρόπουλος οι οποίοι τελικά σβήστηκαν από τον κατάλογο των ομιλητών. Και, βέβαια, δεν δικαιολόγησε την αποχώρησή του αλλά όλοι καταλάβαμε ότι ο Διονύσης δεν θα του χαριζόταν για το συνέδριο αλλά και για πολλά άλλα. Μια φωνή νηφάλια, προσεκτική, τεκμηριωμένη, αξιόλογη και αξιοπρόσεκτη. Και αντί να ακούσει τον Τεμπονέρα, στα πλαίσια του δημοκρατικού συντροφικού διαλόγου, προτίμησε σε σηκωθεί και να φύγει. Και τι σήμαινε αυτό; Τι άλλο παρά απαξίωση σε έναν νέο πολιτικό του οποίου η μέχρι τώρα παρουσία έχει αναγνωριστεί και επαινεθεί από όλους. Αν δεν ήταν αυτή η αποχώρηση προσβολή, τότε τι ήταν;
   Ο Κασσελάκης αντί να επιδιώκει μια συναίνεση, ένα ενωτικό κλίμα, μια προσέγγιση έστω και με εκείνους που έχουν διαφορετική άποψη από τη δική του, τους απαξιώνει. Μα με τον τρόπο αυτό δεν υπάρχει καμία πιθανότητα το κόμμα να ανακάμψει. Θα ξηλώνεται σαν πουλόβερ. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την ανάγκη και τη στήριξη όλων των μελών του. Και δεν μπορώ να καταλάβω μια τέτοια συμπεριφορά ενός αρχηγού, που έχει την υποχρέωση να ακούει, να μην απορρίπτει, να ζυγιάζει, να συνδιαλέγεται επί ίσοις όροις. Για να μην επιβεβαιωθούν εκείνοι που ισχυρίζονταν ότι το κόμμα θα διαλύσει εις τα εξ ων συνετέθη. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να τα τινάξει όλα στον αέρα.

Του Δημήτρη Φρεζούλη

dimfre@yahoo.gr

Σχετικά Άρθρα