Συμπαραστάτες…

Δευ, 04/10/2021 - 16:17
αρχείο

Κατ΄αρχάς να σας ενημερώσω ότι θα απουσιάσω από τη στήλη για τις επόμενες, λίγες ελπίζω, ημέρες…

Όπως όλοι ξέρουμε στη ζωή μας, εκτός από τις καλές στιγμές, υπάρχουν και οι κακές, εκτός από τις όμορφες και οι άσχημες, εκτός από την ηρεμία και η τρικυμία. Και όταν βρεθείς στις δεύτερες «μετράς» και φίλους και γνωστούς και είναι συγκινητικό να ξέρεις ότι είναι κοντά σου ανιδιοτελώς και έχεις την αμέριστη συμπαράστασή τους.

Έτσι οφείλω να ομολογήσω πως με συγκίνησε μια τέτοια ενέργεια πρόσφατα, άσχετα ότι ελπίζω πως θα τα καταφέρουμε μόνοι μας να ανταποκριθούμε σε κάποια έκτακτη απαίτηση οικονομικής φύσεως. Όμως μόνο η διάθεση βοήθειας είναι «όλα τα λεφτά», που λένε… Μια προσφορά βοήθειας που σε κάνει να αισθάνεσαι ότι δεν είσαι μόνος. Εδώ πάει «κουτί» και εκείνη η παροιμία που λέει «ο λόγος σου με χόρτασε και το ψωμί σου φα' το»…

Και είναι και  εκείνοι που έχεις γνωρίσει εδώ και χρόνια σε άλλη γη και σ’ άλλα μέρη, φίλοι καρδιακοί, που στέκονται πλάι σου με οποιονδήποτε πρόσφορο τρόπο και, πραγματικά, σε κάνουν να είσαι ευτυχισμένος και σε δύσκολες στιγμές.  

Όπως έγραφε ο Αριστοτέλης (Ηθικά Νικομάχεια) στις στιγμές της δυστυχίας η φιλία είναι κάτι το πιο αναγκαίο, είναι όμως και το πιο ωραίο στις στιγμές της ευτυχίας. Άλλωστε και μόνο η παρουσία των φίλων είναι ευχάριστη (…) στις στιγμές της δυστυχίας. Γιατί είναι μία ανακούφιση για τους στεναχωρημένους ανθρώπους η συμμετοχή των φίλων στον πόνο τους (ή στην ανάγκη τους, θα πρόσθετα εγώ).  Φαίνεται ότι η παρουσία  των φίλων έχει κατά κάποιο τρόπο μεικτό χαρακτήρα: το να βλέπουμε τους φίλους μας είναι από μόνο του κάτι το ευχάριστο (αν μάλιστα είμαστε σε στιγμές δύσκολες) είναι όμως και κάτι που μας βοηθάει στην αντιμετώπιση  της λύπης…

Γιατί ο φίλος (…) έχει τη δύναμη να μας παρηγορεί με το βλέμμα του και με τα λόγια του, καθώς γνωρίζει το χαρακτήρα μας και τα πράγματα που μας προκαλούν χαρά ή λύπη. Από την άλλη όμως το να αισθανόμαστε το φίλο μας στεναχωρημένο με τις δυστυχίες μας είναι κάτι που μας στεναχωρεί πολύ.

Πόπη, Γιάννη, Βασίλη, Σταμάτη, Γιώργη, Βαγγέλη, Αντώνη, Ρούλα, Γιάννη σας ευχαριστούμε.

Του Δημήτρη Φρεζούλη

Σχετικά Άρθρα