«Τα Μυθικά Χρόνια»

Παρ, 02/06/2023 - 09:43

Ό,τι έχει σχέση με το παρελθόν συγκινεί. Ειδικά όλους όσοι έχουν διαβεί το Ρουβίκωνα της ηλικίας. Το ταξίδι στο παρελθόν είναι γοητευτικό, το θυμόμαστε με αγάπη, ξαναφέρνουμε στη μνήμη μας όλα όσα πέρασαν και βέβαια μελαγχολούμε και αναρωτιόμαστε πότε πέρασαν τα χρόνια. Γι' αυτό το λόγο και τα περισσότερα  μυθιστορήματα, αφηγήματα ή διηγήματα βάζουν στο μικροσκόπιο τα περασμένα χρόνια. Χρόνια κλασικά που μπορεί να ήταν δύσκολα, όμως είχαν τη δική τους ομορφιά.

Αυτό το παρελθόν βάζει στο στόχαστρο της γραφής της και η Βάσω Λημνιούδη με το αφήγημά της «Τα μυθικά χρόνια». Και πραγματικά εκείνα τα χρόνια ήταν μυθικά από μιαν άποψη και έχουν καταχωρηθεί σαν τέτοια στην ιστορία. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του αφηγήματος της Λημνιούδη είναι ότι επικεντρώνει την προσοχή της στο νησί μας. Κάθε σελίδα περιλαμβάνει και μια πτυχή της πόλης είτε περιγραφικά, είτε δραματοποιημένα. Και δικαιολογεί και το χαρακτηρισμό του αφηγήματος που δεν είναι άλλος από  μια πράξη επικοινωνίας με την οποία παρουσιάζεται προφορικά ή γραπτά μια σειρά πραγματικών ή πλασματικών (επινοημένων) γεγονότων.

Η Βάσω Λημνιούδη βλέπει την πόλη και τα δρώμενά της με τα μάτια ενός κοριτσιού που μεγαλώνει τη δεκαετία του ‘50. Μέσα από τα μάτια αυτά αποτυπώνεται μια ολόκληρη περίοδος. Οι δρόμοι, τα μαγαζιά, οι έμποροι, η περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Και το πετυχαίνει εξαιρετικά με περιγραφές που θυμίζουν και σε εσένα ένα παρελθόν όχι και τόσο μακρινό, αλλά που το έχεις βιώσει. Η περιγραφή είναι γοητευτική και γυρνώντας κάθε σελίδα βρίσκεσαι σε ένα καινούργιο περιβάλλον και μπροστά σε μια νέα έκπληξη.

Οι λεπτομέρειες της ζωή εκείνης της εποχής, οι συνήθειες, η καθημερινότητα στο σπίτι, η ζωή στα σχολεία, το Κολέγιο, οι παιδικοί έρωτες, οι βόλτες, τα σινεμά, τα γλυκά, τα φαγητά, ό,τι έχει σχέση με το σπίτι.

Η συγγραφέας παραθέτει τις συνήθειες και τις σπιτικές και όχι μόνο δουλειές κάθε εποχής με ιδιαίτερη αναφορά στα Χριστούγεννα, στην Πρωτοχρονιά, στις απόκριες, στη Μεγαλοβδομάδα, στο Πάσχα, στην άνοιξη, στο καλοκαίρι.

Ένα ταξίδι στο παρελθόν που μου άρεσε πολύ γιατί ό,τι περιγράφεται σ΄αυτό είναι αληθινό με τις αναμνήσεις να ξαναγυρίζουν και να μας θυμίζουν τα περασμένα.

Εκδόσεις Κέντρου Μελετών Αιγαίου.

Του Δημήτρη Φρεζούλη

Σχετικά Άρθρα