Χίος, Τρίτη 19 Φεβρουαρίου

Αύξηση στην συχνότητα των προσφυγικών ροών, μετά την... αποσυμφόρηση της ΒΙΑΛ

Τετ, 05/12/2018 - 09:44

Στον εντοπισμό και τη διάσωση 54 αλλοδαπών στην θαλάσσια περιοχή του Καρφά, που επέβαιναν σε φουσκωτή μηχανοκίνητη λέμβο, προέβη τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, πλωτό σκάφος της δύναμης FRONTEX, το οποίο βρισκόταν σε περιπολία στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής επιχείρησης ''ΠΟΣΕΙΔΩΝ 2018''.

Οι 54 μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Χίου και από εκεί ακολουθείται η συνήθης προανάκριση από το λιμενικό και η καταγραφή τους στο ΚΥΤ.

Να θυμίσουμε ότι δύο ημέρες πριν είχαμε ανάλογη επιχείρηση, πάλι με 54 πρόσφυγες - μετανάστες, στην περιοχή Βενέτικο, ενώ παράνομα εισελθόντες είχαμε και την Κυριακή σε δύο περιστατικά, συγχνότητα η οποία προβληματίζει, μετά από μια περίοδο χαμηλών ροών για λίγες εβδομάδες που σε συνδυασμό με τις οργανωμένες αναχωρήσεις προσφύγων στην ενδοχώρα, επέτρεψαν να διαμορφωθεί μια πιο ανεκτή κατάσταση στην ΒΙΑΛ.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου στο νησί μας προχθές  διέμεναν 1486 πρόσφυγες - μετανάστες, εκ των οποίων οι 1.245 στο ΚΥΤ της πρώην ΒΙΑΛ. Την ίδια ημέρα στις νέες αφίξεις καταγράφονταν 64 άτομα, ενώ στις αναχωρήσεις στην ενδοχώρα 56.

Σχετικά Άρθρα

Δευ, 18/02/2019 - 20:23

Στην Παναγία στα Λουτρά στην Βολισσό μας ξεναγεί το Σάββατο μετά τα δελτία ειδήσεων και την Κυριακή στις 5.00 μ.μ. η εκπομπή "Ομορφη και παράξενη πατρίδα" στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV.

H εκπομπή προβλήθηκε για πρώτη φορά το 2012 γιατί όπως γράφαμε και τότε "Χωριά δεν είναι μόνο η ερημιά, τα άδεια σπίτια, τα εμβάσματα απ’ το εξωτερικό, είναι και το κέφι και η ζωή που απομένει, ένα με το τοπίο, που ακόμα κι όταν πληγώνεται απ’ τη φωτιά και την καταστροφή, επιστρέφει, αντιστέκεται, σκάει βλαστούς.

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η Παναγία στα Λουτρά, στη Βολισσό.

Μια μικρή πινακίδα δεξιά απ’ το σταυροδρόμι, μετά το «Οινοποιείο Κεφάλα» και πάλι δεξιά, πάντα στον περιφερειακό δρόμο της αρχόντισσας των βορειοχώρων, οδηγεί μετά από ένα μακρύ χωματόδρομο στην Παναγία των Μύλων, όπως είναι το άλλο όνομα της περιοχής, που σήμερα, όπως λένε οι παλιοί, δε θυμίζει τίποτα απ’ το χθες, αφού οι πυρκαγιές την κατέστρεψαν, πάντως όχι ολοκληρωτικά.