Χίος, Σάββατο 18 Ιανουαρίου

Δράσεις του Κέντρου Πρόληψης Χίου Ναυτίλος

Τετ, 03/07/2019 - 17:43

Το Κέντρο Πρόληψης Χίου ναυτίλος ενημερώνει ότι το διάστημα Ιανουάριος-Ιούλιος 2019, υλοποιήθηκαν, μεταξύ άλλων, οι ακόλουθες δράσεις:

• Εκπαιδευτικοί:

 • Πραγματοποιήθηκε σεμινάριο σε εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους στην «Κιβωτό του Κόσμου» με θέμα: «εξαρτήσεις», διάρκειας 3 συναντήσεων.

 

•Μαθητές-παιδιά και έφηβοι:

 • Διεξήχθησαν 38 συναντήσεις ενημέρωσης –ευαισθητοποίησης σε μαθητές Γυμνασίων, εκ των οποίων οι 29 με θέμα τις εξαρτήσεις, στο πλαίσιο της θεματικής εβδομάδας σε 8 γυμνάσια και 1 σε ομάδα Project μαθητών Λυκείου, 2 για τον εκφοβισμό στο Γυμνάσιο Καλλιμασιάς και με θέμα «ασφαλής χρήση και κατάχρηση του διαδικτύου» στα 6 τμήματα του Ειδικού Γυμνασίου Χίου. Στο Γυμνάσιο Βροντάδου έγινε προβολή ταινίας για τη χρήση ουσιών και ακολούθησε συζήτηση.
 • Έγιναν 2 παρεμβάσεις ενημέρωσης –ευαισθητοποίησης σε ισάριθμες ομάδες ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στο ΚΥΤ της ΒΙΑΛ.
 • Υλοποιήθηκε πρόγραμμα πρόληψης για μαθητές  του 9ου Δημοτικού σχολείου, με βάση το θεατρικό παιχνίδι, διάρκειας 6 συναντήσεων.

 

•Τριτοβάθμια εκπαίδευση:

 • Πραγματοποιήθηκε προβολή ταινίας σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Ομάδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου και συζήτηση για τις εξαρτήσεις με τους φοιτητές.

 

•Επαγγελματικοί χώροι:

 • Έγινε παρέμβαση με ομιλία και συζήτηση στο Διοικητικό Προσωπικό του Πανεπιστημίου, με θέμα: «Αναγνώριση και Διαχείριση προβλημάτων των νέων στην Πανεπιστημιακή Κοινότητα».

 

•Γονείς:

 • Πραγματοποιήθηκε ομάδα γονέων παιδιών προσχολικής ηλικίας, στο 2ο Νηπιαγωγείο Βροντάδου.
 • Πραγματοποιήθηκε ομιλία στους Συλλόγους Γονέων και Διδασκόντων του 3ου και 8ου Δημοτικού Σχολείου Χίου, με θέμα «Προβληματική χρήση του Διαδικτύου. Προτάσεις για γονείς και Εκπαιδευτικούς».
 • Έγινε ομιλία στους γονείς του Νηπιαγωγείου του Βασιλειώνικου με θέμα: «Παιχνίδι, κοινωνικοποίηση  των παιδιών προσχολικής ηλικίας και ο ρόλος των γονέων».
 • Συμμετοχή σε Ημερίδα που διοργανώθηκε από το 2ο ΠΕΚΕΣ της Περιφέρειας Α΄ και Β΄ βάθμιας Βορείου Αιγαίου και το Ομήρειο Π. Κ. Δ. Χ. με τίτλο «Ανήλικοι στο Διαδίκτυο. Οι κίνδυνοι και η αντιμετώπισή τους». Η εισήγησή μας είχε θέμα: «Εθισμός-Αίτια, Πρόληψη και Αντιμετώπιση.

 

•Στρατός:

 • Πραγματοποιήθηκε μια τριήμερη ομάδα διάρκειας 15 ωρών με συμμετοχή στελεχών των Στρατιωτικών Μονάδων της Χίου, με θέματα που αφορούσαν στη χρήση ουσιών και στη φιλοσοφία της πρόληψης των εξαρτήσεων.

 

•Ευρύτερη Κοινότητα:

 •  Το Κέντρο Πρόληψης Χίου ναυτίλος συμμετείχε στη διεξαγωγή Πανελλήνιας έρευνας στο μαθητικό πληθυσμό (έρευνα ESPAD 2019) που διοργανώνει το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας.
 • Σε συνεργασία με τον Τομέα σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου, πραγματοποιήθηκε διήμερο εκδηλώσεων με τίτλο: «Για τη Χαρά της Ζωής», στο Αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου, με παρουσιάσεις δρώμενων και μουσικής και με έκθεση καλλιτεχνικών δημιουργιών από μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων και με ομιλίες από το Δρ. Παναγιώτη Γεωργάκα και την ζωγράφο κ. Εύα Μελά.
 • Στα πλαίσιο εορτασμού για την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών 2019 πραγματοποιήθηκε ενημερωτική καμπάνια από τα στελέχη σχετικά με την κάνναβη.

 

•Ατομικές συναντήσεις:

 • Πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με άτομα που κάνουν χρήση ουσιών ή εμφανίζουν άλλες μορφές εξαρτήσεων και τις οικογένειές τους και με άτομα με άλλου είδους ψυχοκοινωνικά προβλήματα, που ζήτησαν βοήθεια.

 

Το Κέντρο Πρόληψης Χίου, ως θεσμοθετημένος φορέας Πρωτογενούς Πρόληψης και Προαγωγής Ψυχικής Υγείας, συνεργάζεται με πρόσωπα και φορείς της Χίου, για την κάλυψη αναγκών συγκεκριμένων περιστατικών, με υπευθυνότητα και λαμβάνοντας υπόψη της τοπικές ανάγκες και τις ευρύτερες κοινωνικές εξελίξεις.

Οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Πρόληψης Χίου

Γιώργος Ψαρούδης, Κοινωνιολόγος, Επιστημονικά Υπεύθυνος

Ελένη Κοτσάτου, Κοινωνική Λειτουργός

Στράτος Τσουκάρης, Κλινικός Ψυχολόγος

Μαρίνα Κυριάκου, Κοινωνική- Κλινική Ψυχολόγος

Γιασεμή Κωνσταντινούδη, Γραμματέας

 

 

Σχετικά Άρθρα

Σάβ, 18/01/2020 - 07:21

Χρόνια Πολλά σεόλες καί σε όλους τούς εορτάζοντες σήμερα του Αγίου Αθανασίου. Μια μέρα που μας πηγαίνει στο διάβα του χρόνου από 61 έως 55 χρόνια πίσω σε μια εποχή πολυσύνθετη προόδου και αρχή της ανάπτυξης της Ελλάδας. Μια εποχή που προσπαθούσαμε τα χρόνια εκείνα τα πέτρινα να μορφωθούμε να αποκτήσουμε εφόδια και γνώσεις για να βγούμε στο στίβο της ζωής και να ξεφύγουμε από την μιζέρια των χρόνων πού γεννηθήκαμε και κυριολεκτώ μέσα στον εμφύλιο.

Είμαστε ορισμένοι πολύ τυχεροί που βρεθήκαμε μπροστά σε αξιόλογους ανθρώπους δασκάλους και καθηγητές, που προσπαθούσαν να μας μεταλαμπαδεύσουν τις γνώσεις τους για να έχουμε ένα καλύτερο μέλλον στην ζωή μας . Ήμουν πραγματικά από τούς πολύ τυχερούς που μου άνοιξαν διάπλατα οι πόρτες της επαγγελματικής μου σταδιοδρομίας από τα δεκαέξι μου χρόνια.

Μαθητής ήμουνα ακόμη όταν ξαφνικά βρέθηκα να κάθομαι σε γραφείο ως λογιστής το Σεπτέμβριο του 1963 στην κλινική Αυγουστή  Και φυσικά το οφείλω στον μεγάλο μου δάσκαλο που μου είχε εμπεδώσει τις λογιστικές γνώσεις με την... χωριάτικη διδασκαλία του τον αείμνηστο Αθανάσιο Τσιλίμη που με πρότειναν μαζί με τον μεγαλύτερο αδερφό μου στον άλλο μεγάλο δάσκαλο μου Γιάννη Αυγουστή, που άλλαξε ριζικά η ζωή και η σταδιοδρομία μου.

Ή σημερινή μέρα του Αγίου Αθανασίου μου έφερε στο μυαλό θύμισες των μαθητικών χρόνων όταν από το υστέρημα μας ή το φτωχό χαρτζιλίκι μαζεύαμε όσα περισσότερα χρήματα μπορούσαμε στην τάξη μας που αποφοιτήσαμε το 1965 από την τότε Εμπορική Σχολή Χίου, που είχε γίνει η αλλαγή του εκπαιδευτικού συστήματος και είμαστε η μοναδική τάξη που έχουμε απολυτήριο Οικονομικό Λύκειο Χίου για να προσφέρουμε ένα καλό και αξιοπρεπές δώρο στον μεγάλο και αξιαγάπητο καθηγητή μας που γιόρταζε τον Αθανάσιο Τσιλίμη !

Βέβαια το τί δώρο θα του πάρουμε το καθόριζαν οι συμμαθήτριες μας, που αναλάμβαναν την ευθύνη και τους είχαμε τυφλή εμπιστοσύνη γιατί πάντα μας έβγαζαν ασπροπρόσωπους, αλλά αυτό γινόταν και για τους περισσότερους καθηγητές και καθηγήτριες μας.

Ο αγαπημένος μας Θανάσης ήταν ο πιο αξιολάτρευτος καθηγητής μας γιατί ήταν άνθρωπος με ανοιχτά μυαλά με τεράστια μόρφωση και πάνω απ'όλα ανθρωπιά ! Ήταν από τους καλύτερους οικογενειάρχες με την σύζυγό του Μαρία Μπογή του Αγησιλάου και τα δύο αγόρια του τον Νίκο καί τόν Άγη. Τις σημερινές μου θύμισες και το κείμενο το αφιερώνω στά παιδιά και τα εγγόνια του αείμνηστου καθηγητή μας Αθανασίου Τσιλίμη και ειδικότερα στον εγγονό του Θανάση φαρμακοποιό που επάξια φέρει το όνομα του !

Χρόνια πολλά Θανάση για την σημερινή γιορτή σου και να σε χαίρονται οι γονείς σου και όσους αγαπάς και σ'αγαπάνε !

Τιμής ένεκεν αντί μνημοσύνου στον αξέχαστο μεγάλο δάσκαλο μας Αθανάσιο Τσιλίμη !

Γλυκές αναμνήσεις και μνήμες των μαθητικών μας χρόνων ! Καλημέρα !

Χίος 18 Ιανουαρίου 2020 Λευτέρης Πυκνής Μαλλιάς Καλλιμασιώτης