Χίος, Τρίτη 11 Αυγούστου

Δράσεις του Κέντρου Πρόληψης Χίου Ναυτίλος

Τετ, 03/07/2019 - 17:43

Το Κέντρο Πρόληψης Χίου ναυτίλος ενημερώνει ότι το διάστημα Ιανουάριος-Ιούλιος 2019, υλοποιήθηκαν, μεταξύ άλλων, οι ακόλουθες δράσεις:

• Εκπαιδευτικοί:

 • Πραγματοποιήθηκε σεμινάριο σε εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους στην «Κιβωτό του Κόσμου» με θέμα: «εξαρτήσεις», διάρκειας 3 συναντήσεων.

 

•Μαθητές-παιδιά και έφηβοι:

 • Διεξήχθησαν 38 συναντήσεις ενημέρωσης –ευαισθητοποίησης σε μαθητές Γυμνασίων, εκ των οποίων οι 29 με θέμα τις εξαρτήσεις, στο πλαίσιο της θεματικής εβδομάδας σε 8 γυμνάσια και 1 σε ομάδα Project μαθητών Λυκείου, 2 για τον εκφοβισμό στο Γυμνάσιο Καλλιμασιάς και με θέμα «ασφαλής χρήση και κατάχρηση του διαδικτύου» στα 6 τμήματα του Ειδικού Γυμνασίου Χίου. Στο Γυμνάσιο Βροντάδου έγινε προβολή ταινίας για τη χρήση ουσιών και ακολούθησε συζήτηση.
 • Έγιναν 2 παρεμβάσεις ενημέρωσης –ευαισθητοποίησης σε ισάριθμες ομάδες ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στο ΚΥΤ της ΒΙΑΛ.
 • Υλοποιήθηκε πρόγραμμα πρόληψης για μαθητές  του 9ου Δημοτικού σχολείου, με βάση το θεατρικό παιχνίδι, διάρκειας 6 συναντήσεων.

 

•Τριτοβάθμια εκπαίδευση:

 • Πραγματοποιήθηκε προβολή ταινίας σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Ομάδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου και συζήτηση για τις εξαρτήσεις με τους φοιτητές.

 

•Επαγγελματικοί χώροι:

 • Έγινε παρέμβαση με ομιλία και συζήτηση στο Διοικητικό Προσωπικό του Πανεπιστημίου, με θέμα: «Αναγνώριση και Διαχείριση προβλημάτων των νέων στην Πανεπιστημιακή Κοινότητα».

 

•Γονείς:

 • Πραγματοποιήθηκε ομάδα γονέων παιδιών προσχολικής ηλικίας, στο 2ο Νηπιαγωγείο Βροντάδου.
 • Πραγματοποιήθηκε ομιλία στους Συλλόγους Γονέων και Διδασκόντων του 3ου και 8ου Δημοτικού Σχολείου Χίου, με θέμα «Προβληματική χρήση του Διαδικτύου. Προτάσεις για γονείς και Εκπαιδευτικούς».
 • Έγινε ομιλία στους γονείς του Νηπιαγωγείου του Βασιλειώνικου με θέμα: «Παιχνίδι, κοινωνικοποίηση  των παιδιών προσχολικής ηλικίας και ο ρόλος των γονέων».
 • Συμμετοχή σε Ημερίδα που διοργανώθηκε από το 2ο ΠΕΚΕΣ της Περιφέρειας Α΄ και Β΄ βάθμιας Βορείου Αιγαίου και το Ομήρειο Π. Κ. Δ. Χ. με τίτλο «Ανήλικοι στο Διαδίκτυο. Οι κίνδυνοι και η αντιμετώπισή τους». Η εισήγησή μας είχε θέμα: «Εθισμός-Αίτια, Πρόληψη και Αντιμετώπιση.

 

•Στρατός:

 • Πραγματοποιήθηκε μια τριήμερη ομάδα διάρκειας 15 ωρών με συμμετοχή στελεχών των Στρατιωτικών Μονάδων της Χίου, με θέματα που αφορούσαν στη χρήση ουσιών και στη φιλοσοφία της πρόληψης των εξαρτήσεων.

 

•Ευρύτερη Κοινότητα:

 •  Το Κέντρο Πρόληψης Χίου ναυτίλος συμμετείχε στη διεξαγωγή Πανελλήνιας έρευνας στο μαθητικό πληθυσμό (έρευνα ESPAD 2019) που διοργανώνει το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας.
 • Σε συνεργασία με τον Τομέα σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου, πραγματοποιήθηκε διήμερο εκδηλώσεων με τίτλο: «Για τη Χαρά της Ζωής», στο Αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου, με παρουσιάσεις δρώμενων και μουσικής και με έκθεση καλλιτεχνικών δημιουργιών από μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων και με ομιλίες από το Δρ. Παναγιώτη Γεωργάκα και την ζωγράφο κ. Εύα Μελά.
 • Στα πλαίσιο εορτασμού για την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών 2019 πραγματοποιήθηκε ενημερωτική καμπάνια από τα στελέχη σχετικά με την κάνναβη.

 

•Ατομικές συναντήσεις:

 • Πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με άτομα που κάνουν χρήση ουσιών ή εμφανίζουν άλλες μορφές εξαρτήσεων και τις οικογένειές τους και με άτομα με άλλου είδους ψυχοκοινωνικά προβλήματα, που ζήτησαν βοήθεια.

 

Το Κέντρο Πρόληψης Χίου, ως θεσμοθετημένος φορέας Πρωτογενούς Πρόληψης και Προαγωγής Ψυχικής Υγείας, συνεργάζεται με πρόσωπα και φορείς της Χίου, για την κάλυψη αναγκών συγκεκριμένων περιστατικών, με υπευθυνότητα και λαμβάνοντας υπόψη της τοπικές ανάγκες και τις ευρύτερες κοινωνικές εξελίξεις.

Οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Πρόληψης Χίου

Γιώργος Ψαρούδης, Κοινωνιολόγος, Επιστημονικά Υπεύθυνος

Ελένη Κοτσάτου, Κοινωνική Λειτουργός

Στράτος Τσουκάρης, Κλινικός Ψυχολόγος

Μαρίνα Κυριάκου, Κοινωνική- Κλινική Ψυχολόγος

Γιασεμή Κωνσταντινούδη, Γραμματέας

 

 

Σχετικά Άρθρα

Τρί, 11/08/2020 - 06:41

..... Αύριο 12 Αυγούστου εορτή της Αγίας Φωτιάς ! 

Έτσι την λέγαμε στα χωριά μας την συγκεκριμένη γιορτή την εποχή εκείνη .

Θα αναφερθώ σε μνήμες της εποχής για να καταδείξω την ιστορία της περιοχής από το 1950 και εντεύθεν .

Η πραγματική ονομασία της περιοχής και της παραλίας από αρχαιοτάτων χρόνων ήταν n και είναι το ΚΑΜΆΡΙ !

Με την πάροδο των χρόνων έγινε για ευκολία Αγία Φωτιά !

Και μάλιστα όχι Αγία Φωτεινή !

Γιατί στην πραγματικότητα είναι του Αγίου Φωτίου αύριο κατά το Χριστιανικό Ορθόδοξο εορτολόγιο.

Τα Καλλιμσσιωτάκια καθώς και τα Νεοχωρουσάκια συνήθως πηγαίναμε δειλά δειλά να κάνουμε μπάνιο στη θάλασσα !

Έπρεπε να πάμε με τα πόδια και συνήθως πρωί έως και το μεσημέρι .

Οι Καλλιμασιώτες είμαστε πιο τυχεροί γιατί είχαμε τέσσερις παραλίες του Βότοπου, του Αγίου Αιμιλιανού,της Μονωλιάς και το Καμάρι και Αϊ Γιάννη ή Αγία Φωτιά.

Στην παραλία της Αγίας Φωτιάς ήταν το καφενείο του Σταυρί και δύο τρία ακόμη σπιτάκια του Λεώδη ,του Σωκράτη που ήρθε από την Αίγυπτο και αργότερα έκανε το πιο θεσπέσιο Εστιατόριο

Ταβέρνα με φαγητά γεμάτο φαντασία για την εποχή όπως π.χ. Εσκαλόπ , Σνίτσελ και μεγάλη ποικιλία πικάντικων εδεσμάτων !

Το παράδοξο όμως ήταν ότι η παραλία της Αγίας Φωτιάς ήταν γεμάτη Άχυρα διότι ερχόταν μεγάλα Καϊκια φορτωμένα με μπάλες από άχυρο και τροφοδοτούσαν όλη την νότια Χίο!

Πιτσιρίκια ανεβαίναμε πάνω στα πανύψηλα Καϊκια και προσπαθούσαμε ποιός θα βουτήξει από ποιο ψηλά !

Βέβαια ο δρόμος της Αγίας Φωτιάς ήταν χωματόδρομος και η παραλία δεν είχε ούτε τοίχους ούτε αλμύρες ούτε κανένα σπίτι ή κατάλυμα ! 

Μόνο αρκετοί ψαράδες που σύχναζαν στο καφενείο του Σταυρί !

Τότε και παραμονή και την ημέρα της Αγίας Φωτιάς γινόταν στον αύλειο χώρο της εκκλησίας Μεγάλο πανηγύρι και πήγαιναν και από τα δύο χωριά αλλά και Καμπούσοι,Θυμιανούσοι και πρωτευουσιάνοι !

Γενικώς τις δεκαετίες 50 και 60 η παραλία της Αγίας Φωτιάς ήταν πολύ υποβαθμισμένη και ο κυριότερος λόγος ήταν τα βαθιά νερά που μπορούσαν τα μεγάλα Καϊκια να πλησιάσουν και να ξεφορτώσουν τα άχυρα !

Να μην ξεχνάμε ότι τα χρόνια εκείνα τα χωράφια δίπλα στην θάλασσα τα έδιναν προίκα οι γονείς στα παιδιά που ήθελαν να τα τιμωρήσουν επειδή η ασκοθαλασσιά  έκαιγε τα φυτά και τα σπαρτά και μόνο κρεμμύδια μπορούσαν να καλλιεργήσουν !

Ασχέτως εάν σήμερα βρέθηκαν οι περισσότεροι με μεγάλη και αξιολόγηση περιουσία !

Σ'αυτές όλες τις παραλίες την εποχή που περνούσαν σουιτάκια το απόγευμα προς το σούρουπο στέναμε ξώβεργα  πάνω στα ξερά των σχοίνων στα γκρέμια  και πιάναμε κατά εκατοντάδες τα πουλάκια που για τα χρόνια εκείνα ήταν μπουκιά και συγχωριο !

Θυμάμαι πήγαινα με τον πατέρα μου στην παραλία της Μονωλιάς που είναι κάπως πιο άγρια και απρόσιτη και πάνω σε μία μεγάλη βέργα είχε δεμένο ένα μεγάλο αγκίστρι το έλεγε αρπάγη και μέσα σε ένα δοχείο άμμο με λάδι λεγόμενο μπασμό και πήγαινε μέχρι τα μπούτια του βαθειά και έριχνε τον μπασμό για να βλέπει καθαρά τον βυθό και έπιανε χταπόδια !

Μου έλεγε έλα να το δείς πως κάθεται σάν καβαλίνα και με γρήγορη κίνηση το έπιανε !

Στο τέλος είχε δεν είχε με έμαθε να βλέπω και να ξεχωρίζω τα χταπόδια στο βυθό !

Και επειδή αναφέρθηκα στα χταπόδια κάποια χρονιά στην Αγία Φωτιά με μεγάλη παρέα την δεκαετία 1980 σε μια βουτιά μου μαζί με το χταπόδι που έβγαλα ήταν μαζί και ένα χιλιάρικο !

Ο Άγγελος Στρουμπής που ήταν παρόν έγραψε για πλάκα στον ΧΙΑΚΟ ΛΑΌ : όποιος έχασε στην θάλασσα ένα χιλιάρικο να το ζητήσει από τον Λευτέρη Πυκνή !

Δεν ξέρω... δεν μου το ζήτησε κανείς αλλά τις ημέρες εκείνες μου έφερε μεγάλη γρουσουζιά ! Και ενώ το είχα φυλάξει για γούρι πήγα και το χάλασα και ησύχασα !

Αυτές τις λίγες θύμησες μου φέρνει η σημερινή μέρα ! 

Εύχομαι ολόψυχα σε όλους και όσες γιορτάζουν αύριο του Αγίου Φωτίου και της Αγίας Φωτιάς Χρόνια Πολλά με Υγεία και Χαρά και να είναι πάντα καλά Γεροί Υγιείς και Δυνατοί ! 

Χίος 11 Αυγούστου 2020 

Λευτέρης Πυκνής Μαλλιάς Καλλιμασιώτης