Έφυγε από την ζωή ο Γιάννης Χωρέμης

Τρί, 21/03/2023 - 07:09

Πλήρης ημερών, κοντά στα αγαπημένα του πρόσωπα, την σύζυγο και τα παιδιά του, που τον περιέβαλλαν με αγάπη έφυγε από την ζωή ο σχεδόν αιωνόβιος Γιάννης Χωρέμης.

Ευπατρίδης, οικολόγος στην πράξη, με άριστες γνώσεις γεωπονίας, πνευματική προσωπικότητα, με χαρακτηριστικό την αθόρυβη παρουσία, φρόντισε αυτό το αθόρυβο να τον συνοδέψει μέχρι και τον θάνατο του, αφού η κηδεία του πραγματοποιήθηκε σε στενό οικογενειακό κύκλο στην Εκκλησία του Κτήματος Χωρέμη, έναν παραδεισένιο στην κυριολεξία κήπο που διατηρεί με τεράστια έξοδα και κόπο στο κέντρο της πόλης.

Η οικογένεια Χωρέμη διέγραψε μια τροχιά, που συναντήθηκε πολλές φορές με την πορεία της Ελληνικής Ιστορίας σε δραματικές και σκοτεινές στιγμές της, αλλά και ταυτίστηκε με την πρωτοπορία οικονομικών, κοινωνικών και πολιτισμικών αλλαγών.

Ο γενάρχης Κωνσταντίνος Χωρέμης, έχασε γυναίκα και παιδιά στην πυρπόληση της τουρκικής ναυαρχίδας από τον Κανάρη. Ο γιός του Ιωάννης διέγραψε μια επιτυχημένη επιχειρηματική τροχιά από την Κωνσταντινούπολη στο Λίβερπουλ, με κατάληξη την Αλεξάνδρεια, όπου έθεσε τα θεμέλια της κυριαρχίας στην παγκόσμια αγορά εμπορίας βάμβακος και αποκτά υψηλό κύρος στα χρηματιστηριακά και τραπεζικά τεκταινόμενα.

Ο γιός του Ιωάννη, Κωνσταντίνος, στην Αλεξάνδρεια ακολούθησε την παράδοση της επιχειρηματικής επιτυχίας και ο ετεροθαλής αδερφός του Γεώργιος, ευσεβής, με αίσθημα εθνικής συνείδησης, συνέβαλλε αποφασιστικά στην απελευθέρωση της Χίου, ένθερμος Βενιζελικός, βουλευτής των φιλελευθέρων, σε στενή σχέση με τον Ελ. Βενιζέλο και εθελοντής στους βαλκανικούς πολέμους

Οι Χωρέμηδες έγραψαν λαμπρές σελίδες στο μεγάλο βιβλίο των ευεργεσιών, ενισχύοντας ναούς, μοναστήρια, υποδομές Εκπαίδευσης και Υγείας  στη Χίο, στηρίζοντας το νησί μετά το σεισμό του 1881 αλλά και την περίθαλψη χιλιάδων προσφύγων.

Το ζωντανό αφήγημα της οικογένειας όμως, ήταν ο  γιός του Γεώργιου, ο εκλιπών Ιωάννης Χωρέμης, ο οποίος πρόσφατα άνοιξε στην εκπομπή της ΕΡΤ2 «Διασπορά - Παροικίες - Ευεργεσία. Από το ΕΓΩ στο ΕΜΕΙΣ» το οικογενειακό κτήμα - κατοικία στην Χίο και ξείπλωσει τις αναμνήσεις της ζωής στην Αλεξάνδρεια μιλώντας για τον ασκητικό πατέρα που έκανε τις δωρεές κρυφά ακόμη και από την οικογένεια του, και στάθηκε στο πλευρό των υπαλλήλων του στο Β’ παγκόσμιο πόλεμο, τον «κολοσσό» των οικογενειακών επιχειρήσεων, την περιπετειώδη διαφυγή του ίδιου από την Αίγυπτο, τη συρρίκνωση της ελληνικής κοινότητας αλλά και την παράδοση-κληρονομιά που άφησαν οι Έλληνες στη Νειλοχώρα.

Ξεχωριστές στιγμές της εκπομπής ήταν το ταξίδι στα παραλειπόμενα της ιστορίας,  με τις διηγήσεις του 97χρονου για τον Ελ. Βενιζέλο -μικρό παιδί να παίζει με το δίκοχο του και την Πηνελόπη Δέλτα να συζητά μαζί του για την «επικοινωνία με έναν άλλο κόσμο» - μπροστά από το παγκάκι στον κήπο του σπιτιού, όπου συνήθιζε να κάθεται με τον πατέρα του ο μεγάλος πολιτικός.

O ίδιος συμμετείχε στην παρουσίαση του Κτήματος στην εκπομπή "Όμορφη και παράξενη πατρίδα" στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV, που μπορείτε να θυμηθείτε ξανά στην διεύθυνση.

https://www.alithia.gr/tv/omorfi-kai-paraxeni-patrida/sto-ktima-horemi23...

 

Σχετικά Άρθρα