Κουβεντιάζοντας με μια Καρδαμυλίτισσα… Παραμυθού

«Αυτοπροσώπως» την Πέμπτη στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV με την Μεταφράστρια – Αφηγήτρια Ανεζούλα Κατσιμπίρη
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Κυρ, 30/08/2020 - 09:08

Πως… μεταμορφώνεται κάποιος;

Πως λάμπει ολόκληρος, όταν εκφράζεται;

Πως σε κάνει παιδί, αφηγώντας σου ένα παραμύθι;

Αν δεν το ζήσατε, ετοιμαστείτε γι’ αυτό στην συνέντευξη που έδωσε στον Γιάννη Τζούμα στην εκπομπή «Αυτοπροσώπως" στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV την Πέμπτη στις 7.00 και στις 11.00 μ.μ. η συμπατριώτισσα μας των Αθηνών, η Καρδαμυλιά Ανεζούλα Κατσιμπίρη.

Ευτυχείς βέβαια όσοι την είδαν δια ζώσης προσφάτως, στην εκδήλωση του Πολιτιστικού τομέα της Δημοτικής Ενότητας Καρδαμύλων, στο Θέατρο «Αδαμάντιος Λαιμός» να αφηγείται παραμύθια, με την μουσική επένδυση του πολυτάλαντου Μπάμπη Κοιλιάρη, ευτυχείς όμως και όσοι την ακούσουν τηλεοπτικά.

Γιατί εκτός από την ζωή της, η Ανεζούλα Κατσιμπίρη, που γεννήθηκε το 1965 στην Αθήνα, αλλά δεν έφυγε ποτέ από τα Καρδάμυλα… αφού από πατέρα, φυσικά ναυτικό και μητέρα Καρδαμυλιά, όλο για το μεγάλο χωριό άκουγε και όλο ρούφαγε παραμύθια, που κάποια στιγμή γέμισαν τον εσωτερικό της κόσμο τόσο πολύ, που είπε να το εκφράσει και να το κάνει τέχνη.

Λέγομαι Ανεζούλα Κατσιμπίρη, μας είπε, είμαι από το Μάρμαρο των Καρδαμύλων και τα μάτια της έλαμπαν και είμαι διερμηνέας συνεδρίων και μεταφράστρια με πολυετή εμπειρία στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Εκτός από την Ελληνική, γνωρίζω Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά και Ιταλικά. Το 2017 εκλέχτηκα στο διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Διερμηνέων Συνεδρίων (ΣΥΔΙΣΕ) και εκτελώ χρέη αναπληρώτριας γραμματέως.
Πάντα μου άρεσαν τα παραμύθια. Όταν ήμουν παιδί, άκουγα τη γιαγιά μου να αφηγείται χιώτικα παραμύθια, θρύλους και δοξασίες αλλά και τοπικά ανέκδοτα. Όλα αυτά σε συνέχειες για να διατηρείται ζωντανό το ενδιαφέρον μας. Ιστορίες μας έλεγε και ο πατέρας μου, από τα ταξίδια του γύρω από τον κόσμο ως μηχανικός του εμπορικού ναυτικού.

Όταν απέκτησα την κόρη μου, επιδόθηκα με ζήλο στην ανάγνωση παραμυθιών αλλά και στην αφήγηση των παραμυθιών που θυμόμουν από τα παιδικά μου χρόνια. Σαν αποτέλεσμα, όταν θέλησα αργότερα να καταγράψω μερικά από αυτά, η κόρη μου τα θυμόταν καλύτερα από εμένα.

Άκουσα για πρώτη φορά για την Σχολή Αφηγηματικής Τέχνης του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών το 2009 από μια φίλη που φοιτούσε εκεί. Δυστυχώς τότε η εργασία μου και τα συχνά ταξίδια μου στο εξωτερικό και το εσωτερικό δεν μου επέτρεπαν να αφιερώσω χρόνο σε σπουδές. Μερικά χρόνια αργότερα όμως, μεσούσης της οικονομικής κρίσης, βρέθηκα με αρκετό ελεύθερο χρόνο ώστε να το τολμήσω. Είναι νομίζω μια από τις σημαντικότερες αποφάσεις της ζωής μου καθώς αποτέλεσε το εισιτήριο μου για ένα ατελείωτο ταξίδι στον μαγικό κόσμο των παραμυθιών και ταυτόχρονα μια πορεία εξερεύνησης των απεριόριστων δυνατοτήτων της αφήγησης και του προφορικού λόγου.

Σ’ αυτό τον κόσμο της ζητήσαμε να μας βάλει τηλεοπτικά και «ούτε λωλού το πείς» που λέμε εμείς… Χιώτικα χωρίς να το παρεξηγούμε, η Ανεζούλα άρχισε να μας λέει λαϊκά παραμύθια, που εξέδωσε εικονογράφησε και διέσωσε ο αείμνηστος Νίκος Γιαλούρης και μας… έστειλε.

Είμαστε σίγουροι το ίδιο θα γίνει και με εσάς.

 

aytoprosopos_me_tin_anezoyla_katsimpiri

Σχετικά Άρθρα