Χίος, Κυριακή 26 Μαΐου

Μείωση κατά 60% των προσφυγικών - μεταναστευτικών ροών στη Χίο

Από τις αρχές του χρόνου μέχρι σήμερα
Δείτε το Βίντεο
Τρί, 18/09/2018 - 16:00

Μπορεί τους τρεις καλοκαιρινούς μήνες του 2018 να καταγράφεται αύξηση, της τάξεως του 25%, στην παράνομη είσοδο προσφύγων – μεταναστών στο νησί μας, όμως – σε αντίθεση με τη Λέσβο και τη Σάμο, όπου υπάρχει σημαντική αύξηση των ροών από τις αρχές του χρόνου μέχρι σήμερα- στη Χίο, σε σχέση πέρσι, έχουμε μείωση κατά  60% !

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσίασε σήμερα η Κεντρική Λιμενάρχης Χίου, Ειρήνη Αργύρη, αναφέροντας επίσης ότι μείωση των ροών κατά 55% παρατηρείται και στη σύγκριση με το 2016 και συγκεριμένα από τον Απρίλιο (μετά τη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας) μέχρι και τον Αύγουστο.

«Τους καλοκαιρινούς μήνες είχαμε 1.243 άτομα σε 39 περιστατικά» ανέφερε η Λιμενάρχης Χίου Ειρήνη Αργύρη, συμπληρώνοντας ότι οι αφίξεις είναι αυξημένες σε σχέση με το καλοκαίρι του 2017 (991 εισερχόμενοι πρόσφυγες – μετανάστες), ενώ αισθητά μειωμένες με το 2016.

Στα ενδιαφέροντα στοιχεία που παρουσίασε συγκαταλέγεται και εκείνο που αφορά τις αναχωρήσεις – ακτοπλοικώς- προς την ενδοχώρα, προσφύγων.

«Τόσο τον  Σεπτέμβριο – μέχρι τώρα- όσο και τον Αύγουστο έφυγαν περισσότερα άτομα απ’ όσα είχαν έρθει, ενώ τον Ιούλιο και τον Ιούνιο ήταν στο ίδιο επίπεδο αφίξεις - αναχωρήσεις.

Φαίνεται ότι γίνονται προσπάθειες να μετακινείται κόσμος στην ενδοχώρα», σημείωσε η κα Αργύρη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι τον Αυγουστο έφυγαν ακτοπλοϊκώς 454 άτομα ενώ εισήλθαν παράνομα 367 πρόσφυγες – μετανάστες.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό που εντοπίζει το Λιμεναρχείο Χίου στις προσφυγικές – μεταναστευτικές ροές είναι η μείωση του μέσου όρου των ατόμων που διακινούνται ανά περιστατικό ενώ αναφορικά με τις εθνικότητες οι Σύροι και οι Αφγανοί είναι στις πρώτες θέσεις.

«Είχαμε μια μικρή αύξηση το καλοκαίρι μεταναστών από την Αφρική», ανέφερε η Ειρήνη Αργύρη, "αλλά οι Σύροι, Αφγανοί και Ιρακινοί συνεχίζουν να αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό  των αφιχθέντωω.»

Σχετικά Άρθρα

Παρ, 24/05/2019 - 18:23

Η Διοίκηση του Γ.Ν. Χίου ανακοινώνει τη δημιουργία Διαβητολογικού γραφείου ενημέρωσης και εκπαίδευσης που σκοπό έχει την πρόσληψη, την αντιμετώπιση και τη ρύθμιση της  «γλυκιάς νόσου» του διαβήτη.

Το Διαβητολογικό Γραφείο Εκπαίδευσης απευθύνεται σ’ όλους τους τύπους διαβήτη τύπου 1, τύπου 2, διαβήτη κύησης τόσο στους ίδιους τους διαβητικούς όσο και στο περιβάλλον τους, το οικογενειακό, σχολικό, φιλικό, επαγγελματικό.

Η ενημέρωση θα περιλαμβάνει εκπαίδευση στη διατροφή, στη σωματική άσκηση, στη θεραπευτική αγωγή, πώς να κάνει κάποιος την ινσουλίνη του και να ενημερωθεί σε κάθε νέα εφαρμογή της τεχνολογίας και εξέλιξης.

Η άρτια εκπαίδευση που θα παρασχεθεί στον ενδιαφερόμενο θα αποτελέσει πυλώνα υποστήριξης θεραπευτικά και έχοντας την πλήρη γνώση θα προσαρμόσει τη ζωή του μέσα στα φυσιολογικά πλαίσια και δεν θα περιορίσει καμία δραστηριότητα του.

Η εκπαίδευση θα πραγματοποιείται από 1/6/2019 και για κάθε Τρίτη από εξειδικευμένη Νοσηλεύτρια με την εποπτεία Διευθυντή Παθολόγου.

Η εκπαίδευση θα διαρκεί περίπου στα 45 λεπτά και τα ραντεβού θα κλείνονται μέσω της γραμματείας των εξωτερικών ιατρείων.

Κύριο μέλημα μας η αναβάθμιση των παροχών υγείας και η εξασφάλιση της σιγουριάς σε χρόνια νοσήματα όπως είναι ο διαβήτης, καθώς και η μείωση των μετακινήσεων των ενδιαφερόμενων από τον τόπο τους στα μεγάλα αστικά κέντρα, για την εκπαίδευση και την ενημέρωση.