Χίος, Παρασκευή 15 Νοεμβρίου

Μείωση κατά 60% των προσφυγικών - μεταναστευτικών ροών στη Χίο

Από τις αρχές του χρόνου μέχρι σήμερα
Δείτε το Βίντεο
Τρί, 18/09/2018 - 16:00

Μπορεί τους τρεις καλοκαιρινούς μήνες του 2018 να καταγράφεται αύξηση, της τάξεως του 25%, στην παράνομη είσοδο προσφύγων – μεταναστών στο νησί μας, όμως – σε αντίθεση με τη Λέσβο και τη Σάμο, όπου υπάρχει σημαντική αύξηση των ροών από τις αρχές του χρόνου μέχρι σήμερα- στη Χίο, σε σχέση πέρσι, έχουμε μείωση κατά  60% !

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσίασε σήμερα η Κεντρική Λιμενάρχης Χίου, Ειρήνη Αργύρη, αναφέροντας επίσης ότι μείωση των ροών κατά 55% παρατηρείται και στη σύγκριση με το 2016 και συγκεριμένα από τον Απρίλιο (μετά τη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας) μέχρι και τον Αύγουστο.

«Τους καλοκαιρινούς μήνες είχαμε 1.243 άτομα σε 39 περιστατικά» ανέφερε η Λιμενάρχης Χίου Ειρήνη Αργύρη, συμπληρώνοντας ότι οι αφίξεις είναι αυξημένες σε σχέση με το καλοκαίρι του 2017 (991 εισερχόμενοι πρόσφυγες – μετανάστες), ενώ αισθητά μειωμένες με το 2016.

Στα ενδιαφέροντα στοιχεία που παρουσίασε συγκαταλέγεται και εκείνο που αφορά τις αναχωρήσεις – ακτοπλοικώς- προς την ενδοχώρα, προσφύγων.

«Τόσο τον  Σεπτέμβριο – μέχρι τώρα- όσο και τον Αύγουστο έφυγαν περισσότερα άτομα απ’ όσα είχαν έρθει, ενώ τον Ιούλιο και τον Ιούνιο ήταν στο ίδιο επίπεδο αφίξεις - αναχωρήσεις.

Φαίνεται ότι γίνονται προσπάθειες να μετακινείται κόσμος στην ενδοχώρα», σημείωσε η κα Αργύρη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι τον Αυγουστο έφυγαν ακτοπλοϊκώς 454 άτομα ενώ εισήλθαν παράνομα 367 πρόσφυγες – μετανάστες.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό που εντοπίζει το Λιμεναρχείο Χίου στις προσφυγικές – μεταναστευτικές ροές είναι η μείωση του μέσου όρου των ατόμων που διακινούνται ανά περιστατικό ενώ αναφορικά με τις εθνικότητες οι Σύροι και οι Αφγανοί είναι στις πρώτες θέσεις.

«Είχαμε μια μικρή αύξηση το καλοκαίρι μεταναστών από την Αφρική», ανέφερε η Ειρήνη Αργύρη, "αλλά οι Σύροι, Αφγανοί και Ιρακινοί συνεχίζουν να αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό  των αφιχθέντωω.»

Σχετικά Άρθρα

Πέμ, 14/11/2019 - 15:59

Την 3η ενημερωτική ημερίδα για την ολιστική - εξατομικευμένη θεραπευτική προσέγγιση στην πολλαπλή σκλήρυνση θα πραγματοποιήσει στη Χίο, στο Αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Αιγαίου, "Γιάννης Καράλης", την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, στις 10.30 π.μ. ο Σύλλογος Ατόμων με ΣΚΠ Χίου.

Θέματα σχετικά με την ειδικότητά τους θα αναπτύξουν ο φυσίατρος Αθανάσιος Τσιβγούλης, ο χειρούργος μαιευτήρας - γυναικολόγος Χρυσοβαλάντης Κουμπής, ο επιουρος επιμελητής ουρολογικής κλινικής του Νοσοκομείου Χίου, Νικόλαος Λαψίδης, ο νευρολόγος στο Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης Γιώργος Μπαλαμούτσος, 

 

(η φωτογραφία από προηγούμενη ενημερωτική εκδήλωση του συλλόγου)