''Μετανάστευση και υγεία''. Οι δυο όψεις του ''νομίσματος'' στο Ομήρειο

Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Πέμ, 14/02/2019 - 07:42

''Μετανάστευση και υγεία'', ήταν το θέμα που αναπτύχθηκε, με ομιλίες και συζήτηση σχετικά με την ανθρωπιστική και ιατρική αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και προσφυγικού ρεύματος που κατακλύζει την πατρίδα μας, αλλά και για τις πτυχές του, που ενέχουν κινδύνους για την ελληνική κοινωνία, μαζί με προτάσεις και σκέψεις για την επίλυση ή τον περιορισμό των προβλημάτων.

Στην εσπερίδα Ιατρικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος, που πραγματοποίησε η "Ελληνική Εταιρία Αγωγής Υγείας", στην αίθουσα συνεδρίων του Ομηρείου, την Τετάρτη 13/02/19 στις 7 μ.μ., με συνδιοργανωτές την Περιφερειακή Ενότητα Χίου και το Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου.

Ο οικοδεσπότης της εκδήλωσης και πρόεδρος του Χιακού παραρτήματος της "Ελληνικής Εταιρίας Αγωγής Υγείας" και γνωστός φαρμακοποιός, Γιώργος Μαρής, προλόγισε το περιεχόμενο της συζήτησης και τους τρεις ομιλητές.

Τον υποστράτηγο, Ελευθέριο Παπαϊωάνου, καθηγητή της "Ανώτατης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου", σε θέματα ψυχολογικών επιχειρήσεων και σύμβουλο διαχείρισης κρίσεων, που εξέτασε το ζήτημα κυρίως με στρατιωτικό μάτι και με κυρίαρχη σκέψη την προστασία των πολιτών της χώρας μας στο σύνολό τους, δεδομένης και της ελληνορθόδοξής μας ταυτότητας και φωτίζοντας από τη σκοπιά του και τα διεθνή σχετιζόμενα γεγονότα.

Τον Μάριο Σκαρμούτσο, μαιευτήρα-γυναικολόγο και επιμελητή Β' του Σκυλιτσείου Νοσοκομείου Χίου, που μίλησε για την ανθρώπινη και την πρακτική διάσταση του θέματος και για τον καθημερινό αγώνα που δίνουν οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό, για την φροντίδα και την περίθαλψη του χιακού κοινού και των προσφύγων, πάντα με την ίδια ευσυνειδησία και για τις έγκυες που κοιμούνται στις λάσπες της ΒΙΑΛ τους βροχερούς μήνες του χειμώνα και για τα επείγοντα μαιευτικά περιστατικά του νησιού μας.

Και τρίτο ομιλητή τον Κωνσταντίνο Τριπολίτη, παιδίατρο και επιμελητή Β' του Σκυλιτσείου Νοσοκομείου Χίου, που περιέγραψε τις ευθύνες, τις δράσεις, την ανεκτίμητη προσφορά και τον θετικό κοινωνικό αντίκτυπο του έργου της παιδιατρικής κλινικής του νοσοκομείου μας, για όλα τα παιδιά αδιακρίτως, μέσα στη δίνη του μεταναστευτικού κυκεώνα, που δημιούργησαν τα αδίστακτα οικονομικά συμφέροντα του κόσμου και η φρικαλεότητα του πολέμου.

Ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας και θεματικός Αντιπεριφερειάρχης, Παναγιώτης Ξενάκης, που παραβρέθηκε στην εκδήλωση, μετέφερε τον χαιρετισμό του Αντιπεριφερειάρχη, Σταμάτη Κάρμαντζη και τόνισε τη σπουδαιότητα του ζητήματος που πραγματεύτηκε η εσπερίδα.

Ο Γιώργος Μαρής κάλεσε στο βήμα, για κατάθεση απόψεων και σχολιασμό, τον Αντιπρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου Χίου και γνωστό χειρουργό Κώστα Αντύπα, την διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής του Σκυλιτσείου Νοσοκομείου, Έλενα Πιπίδη και τη Γενική Γραμματέα του Ερυθρού Σταυρού Χίου, Νίκη Ρυθιανού, που ανέπτυξαν με συντομία και σαφήνεια εξαιρετικά ενδιαφέρουσες πτυχές του θέματος, δεδομένων των γνώσεων και της εμπειρίας τους.

Η Νίκη Ρυθιανού έκανε μια αναδρομή από τη δεκαετία του 90 μέχρι σήμερα στις αναρίθμητες αφιλοκερδείς δράσεις του Ερυθρού Σταυρού θυμούμενη περιστατικά με πρόσφυγες διαφόρων εθνικοτήτων, ναυάγια και ταλαιπωρίες μεταναστών, καθώς επίσης και οικογενειακά δράματα προσφύγων, τους οποίους περιέθαλψαν πάντα με σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Η Έλενα Πιπίδη τόνισε «εμείς δεν ξεχωρίζουμε παιδιά μεταναστών και προσφύγων και παιδιά της Χίου, είναι όλα παιδιά που τα περιθάλπουμε πάντα με την ίδια αγάπη, φροντίδα και υπευθυνότητα'».

Ο Κώστας Αντύπας στο ίδιο μήκος κύμματος, θύμισε στο ακροατήριο, ότι «ο Χριστός δεν είπε αγαπάτε άσπρους, ή μαύρους, ή κίτρινους, αλλά είπε αγαπάτε αλλήλους».

Παρέθεσε δε αριθμούς και στοιχεία που έδειξαν ότι οι πρόσφυγες πάνω κάτω νοσούν από τις ίδιες περίπου αρρώστιες, που διαπιστώνονται και στον πληθυσμό της χώρας μας, όπως και στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες.

Είναι εξαιρετικά ευχάριστο που όλοι οι γιατροί με προεξάρχοντες τους δύο ομιλητές της εκδήλωσης, Μάριο Σκαρμούτσο μαιευτήρα-γυναικολόγο και Κωνσταντίνο Τριπολίτη παιδίατρο, όπως φάνηκε από τις εισηγήσεις τους, αντιλαμβάνοται και πράττουν την ιατρική ως λειτούργημα που είναι και επισημαίνουν ότι η αποστολή της είναι πανανθρώπινη.

Ο Μάριος Σκαρμούτσος μίλησε με θέμα ''Προκλήσεις για τον μαιευτήρα γυναικολόγο ενός επαρχιακού Νοσοκομείου'' και τόνισε ότι δεδομένης της προσφυγικής κρίσης το Νοσοκομείο της Χίου, αντιμετωπίζει με επιτυχία πολύ μεγαλύτερο αριθμό ασθενών και πολύ πιο σοβαρά περιστατικά από ότι είχε προβλεφθεί με την στελέχωση και την κατασκευή του, που έγινε για την εξυπηρέτηση του νησιού.

Προσθέτοντας και οι υπόλοιποι γιατροί ότι οι Ιατρικές Υποδομές της χώρας πρέπει διαρκώς να ενισχύονται και με ιατρικά μηχανήματα και με ανθρώπινο δυναμικό.

Ο Κωνσταντίνος Τριπολίτης μίλησε με θέμα, ''Μεταναστευτικό, το έργο της παιδιατρικής''. Τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι 4.500 παιδιά προσφύγων πέρασαν τα τελευταία χρόνια από τη Χίο αναφέροντας τα λόγια μιας ιρακινής μητέρας, που το παιδί της νοσηλεύτηκε στην παιδιατρική κλινική του Σκυλιτσείου Νοσοκομείου Χίου, «μεγαλώσαμε με την πεποίθηση ότι οι χριστανοί είναι κακοί, εδώ έμαθα ότι αυτό δεν ισχύει».

Ο Υποστράτηγος Ελευθέριος Παπαϊωάνου μίλησε με θέμα, ''Το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα στη Χίο, απειλές και ευκαιρίες, διαφαινόμενες λύσεις.''

Έκανε μια πολύ ενδιαφέρουσα και κατατοπιστική ανασκόπηση και ερμηνεία των διεθνών πολιτικών, οικονομικών και στρατιωτικών γεγονότων, που δημιούργησαν τον πόλεμο στη Συρία,  εξαιτίας της άρνησης του Άσαντ να περάσει από εκεί ο αγωγός πετρελαίου που πρότειναν οι Η.Π.Α.

Είπε ότι χιλιάδες παιδιά προσφύγων χάθηκαν στο δρόμο για να γίνουν τα όργανα τους ''ανταλλακτικά'' για τα χειρουργεία, επισημαίνοντας ότι η Frontex ''κάνει το ταξί με το αζημίωτο'' στους πρόσφυγες που τους φέρνει στα ελληνικά νησιά κατά κύμματα και τέλος τόνισε την αναγκαιότητα της αποτελεσματικής επιτήρησης από το ελληνικό κράτος, στα θαλάσσια σύνορά μας συμπληρώνοντας, πως όταν υπάρχει η βούληση αυτό είναι εφικτό.

Σημείωσε την επισφαλή φερεγγυότητα των Μ.Κ.Ο. και πρόσθεσε ότι η δράση των διεθνών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, πρέπει να είναι ελεγχόμενη γιατί τα νησιά μας είναι περιοχές μείζονος εθνικής ασφαλείας.

Μίλησε για ανορθόδοξο πόλεμο που μας γίνεται δημιουργώντας μουσουλμανικούς θύλακες στην Ελλάδα και έκλεισε λέγοντας ότι είναι τουλάχιστον ανόητο να δημιουργούνται Hot Spot, σε περιοχές όπως η Ήπειρος και η Μακεδονία, που έχουν στα σύνορά τους γείτονες που τις επιβουλεύονται.

Το κοινό μετά το τέλος των εισηγήσεων των ομιλητών έλαβε μέρος στη συζήτηση, με πολύ ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις και ερωτήσεις, που αφορούσαν όλες τις πλευρές του ζητήματος ''Μετανάστευση και Υγεία''.

Ήταν μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και σημαντική εκδήλωση που διοργάνωσε το χίακό παράρτημα της "Ελληνικής Εταιρίας Αγωγής Υγείας".  

Δημήτρης Ζαφείρης

      

oi_dyo_opseis_toy_nomismatos_se_imerida_tin_tetarti_130219

Σχετικά Άρθρα