«Μια ανταπάντηση… Με αγάπη!!»

Παρ, 07/08/2020 - 17:40

 

Σε πρόσφατη ανακοίνωση μας, που θέτει σειρά σοβαρών προβληματισμών με αφορμή την τοποθέτηση ράμπας στον Καταρράκτη, ο γνωστός δημοσιογράφος κ. Γ. Τζούμας έκανε μια σειρά σχολίων με ανάρτηση  στην ηλεκτρονική του εφημερίδα. Βεβαίως αυτό είναι δικαίωμα του καθενός. Άλλωστε οι πάντες κρινόμαστε στο δημόσιο διάλογο.

Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να πούμε ότι το συνεπές αναπηρικό κίνημα ενδιαφέρεται να κερδίσει ουσιαστικά το δίκιο του, όχι μόνο επικοινωνιακά, όπως αναφέρει στους σχολιασμούς του ο δημοσιογράφος. Άλλοι επιδίδονται σε επικοινωνιακές φιέστες με ντεκόρ τα ΑμεΑ.

Η απάντησή του είναι υπόδειγμα για το πώς κανείς αποφεύγει να απαντήσει στην ουσία της ανακοίνωσής μας: Η ράμπα που τοποθετήθηκε στον Καταρράκτη έχει προδιαγραφές ΑμεΑ; Δηλαδή, μπορεί να μπει και να βγει κανείς από το νερό με ασφάλεια, σχετική αυτονομία και αξιοπρέπεια γεγονός που ικανοποιείται από τα sea trac; Γιατί δεν εξασφαλίστηκε ένας αντίστοιχος μηχανισμός;

Σκοντάφτουμε και πάλι στο κόστος κατασκευής μιας τέτοιας υποδομής που θα έπρεπε να είναι εκτεταμένη και σε όλα τα επίπεδα, ναι ή όχι; Σε μια πολιτική δηλαδή που εφαρμόζουν όλες οι εκάστοτε δημοτικές αρχές και βάζει στο ζύγι του κόστους - ωφέλους τις ανάγκες της καθημερινότητας των ΑμεΑ αλλά και όλου του υπόλοιπου κόσμου; Αυτά δεν τα απαντά κανείς. Για να αλλάξει αυτή η πολιτική απαιτείται «να κάτσουμε όλοι μαζί σε ένα τραπέζι»; Μόνο αφελείς θα το πίστευαν αυτό.

Αν ο δημοσιογράφος ανατρέξει στα αρχεία του ίδιου του μέσου που κατέχει σίγουρα θα θυμηθεί ότι έχουμε καταθέσει δεκάδες φορές αιτήματα με συγκεκριμένες προτάσεις σε όλα τα επίπεδα από την πρόσβαση μέχρι την Ειδική Αγωγή. Θα ανακαλύψει συναντήσεις με Δημάρχους, αρμόδιους αντιδημάρχους, αγώνες, παραστάσεις διαμαρτυρίας, συνεντεύξεις, και πολλά άλλα. Θα αναφέρουμε μονάχα την τελευταία μεγάλη σύσκεψη που προκαλέσαμε σε επίπεδο Περιφέρειας με αφορμή την 3η Δεκέμβρη, που παραθέσαμε συγκεκριμένη πρόταση και αιτήματα, τα οποία «φορτώθηκαν» από την τότε Περιφερειάρχη κ. Καλογήρου σε μια «ομάδα εργασίας» η οποία ουδέποτε προχώρησε το οτιδήποτε. Βέβαια πολύ έγκαιρα και μόλις δημιουργήθηκε προειδοποιήσαμε ανοικτά τα μέλη μας και δυστυχώς εκτιμήσαμε σωστά ότι επρόκειτο για ελιγμό.

Το πώς θα προχωρήσει το σχέδιο για να γίνουν τα νησιά προσβάσιμα σε όλα τα επίπεδα, με ποιες προδιαγραφές και χρονοδιάγραμμα είναι γνωστά σε ειδικούς, μηχανικούς και άλλους επιστήμονες. Δεν πιστεύουμε να υπονοεί ο κ. Τζούμας ότι οφείλεται στη δική μας έλλειψη συνεννόησης. Πρόκειται για αποκλειστικά κρατική ευθύνη, εκτός αν και εδώ η ατομική ευθύνη επικαλύπτει την κρατική ανύπαρκτη ευθύνη. Αν κανείς περιμένει τα ΑμεΑ για να υλοποιηθεί ένας τέτοιος σχεδιασμός, τότε έστω και άθελά του μας φορτώνει ένα μερίδιο ευθύνης για τη σημερινή κατάσταση. Τότε είναι σα να λέει πως όταν ο ασθενής πηγαίνει στο γιατρό πρέπει ο ίδιος να είναι σε θέση να του υποδεικνύει τη διάγνωση και τη θεραπεία του!

Με αυτό το πνεύμα λοιπόν, έχουμε πολύ μεγάλη εμπειρία ώστε να κάνουμε το λάθος να πούμε «Συγχαρητήρια, τέλος και μπράβο» ή να αρχίσουμε τα χειροκροτήματα, όπως μας προτρέπει. Έτσι χάνουμε και δεν κερδίζουμε συμμάχους, όπως φαντάζετε, γιατί σε εμάς προσβλέπουν να αγωνιστούμε μαζί όλοι όσοι βιώνουν ένα καθημερινό γολγοθά από την ανεργία και το εισόδημα μέχρι τη ράμπα. Δεν περιμένουν χειροκροτήματα από εμάς όσοι δεν αλλάζει η ζωή τους.

Η Δημοτική αρχή κατασκεύασε μια ράμπα ΑμεΑ όπως ισχυρίζεται, το μέλος μας που την αιτούνταν από το 2007, τη χρησιμοποιεί το 2020 και χαιρόμαστε ιδιαίτερα γι’ αυτό. Όταν για χρόνια κοιτάζεις τη θάλασσα και τελικά καταφέρνεις να φτάσεις σ’ αυτή, είναι πράγματι ευτυχία. Έχει μεγάλη σημασία όμως ο τρόπος που φθάνεις κι εμείς δεν κάνουμε εκπτώσεις σ’ αυτό, δεν το υποτιμάμε, ούτε μας παρασύρει ο ενθουσιασμός. Ρωτήστε και θα διαπιστώσετε ότι έχουμε δίκιο.

Με εκτίμηση

                                  Για το Δ.Σ. της ΠΟΑμεΑΒΑ

 

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                              Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

  Σ. Μιχάλα                                                                              Ν. Ξυλάς        

Σχετικά Άρθρα