Νέα περιοριστικά μέτρα σε όλη τη χώρα από αύριο;

Σήμερα κλειδώνουν οι αποφάσεις
Τετ, 03/03/2021 - 07:45

Αυστηρότερες απαγορεύσεις σε όλη τη χώρα διάρκειας 15 ημερών, εισηγείται η υποεπιτροπή των ειδικών στην επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, μετά την εκτίναξη των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού και τις 2.353 νέες μολύνσεις που ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ.

Πληροφορίες του ΣΚΑΪ αναφέρουν ότι οι ειδικοί ζητούν το σκληρό πακέτο μέτρων να ξεκινήσει άμεσα, από τις 6 το πρωί της Πέμπτης και έως την Καθαρά Δευτέρα, 15 Μαρτίου.

Σήμερα, στις 11 το πρωί θα γίνει η έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής και οι αποφάσεις θα ανακοινωθούν το απόγευμα κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας.

Παράλληλα καθώς τα νοσοκομεία της Αττικής δέχονται ασφυκτική πίεση, το υπουργείο Υγείας προχωρά σε αναδιάταξη προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες ανάγκες.

Τα «νέα» μέτρα

Όπως, πάντως λένε από την κυβέρνηση, σύμφωνα με την ΕΡΤ,  είναι δύσκολο να υπάρξουν εντελώς νέα μέτρα, οπότε αναμένεται να κινηθούμε πάνω σε όσα ήδη υπάρχουν και εφαρμόζονται. Να υπάρξει δηλαδή αναπροσαρμογή ορισμένων μέτρων, ίσως και χαλάρωση κάποιων άλλων.

Στο μικροσκόπιο μπαίνουν οι γνωστοί κωδικοί των smsΚαι συγκεκριμένα:

1. Αυξημένοι έλεγχοι ή περιορισμοί στον κωδικό “4”, που ισχύει για την παροχή βοήθειας, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι γίνεται κατάχρηση. Όλοι αναγνωρίζουν ότι η κινητικότητα δεν έχει μειωθεί αρκετά και στην πρωινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου επισημάνθηκε η ανάγκη περαιτέρω εντατικοποίησης των ελέγχων, ιδίως μέσα στην ημέρα.

2. Και περιορισμός της χρήσης του κωδικού “6” που αφορά την άσκηση, όπου και εδώ έχει διαπιστωθεί κατάχρηση, ακόμα και μποτιλιάρισμα στους δρόμους, ιδίως όποτε ο καιρός είναι καλός. Το μέτρο σχετίζεται ουσιαστικά με τις διαδημοτικές μετακινήσεις για τη σωματική άθληση, κάτι που είχε πέσει και στο παρελθόν στο τραπέζι, δεν είχε όμως υιοθετηθεί. Μελετάται πλέον να επιτρέπεται η άσκηση με τα πόδια, χωρίς δηλαδή τη χρήση αυτοκινήτου ή μέσου μεταφοράς για μετάβαση σε άλλες περιοχές.

3. Ένα τρίτο μέτρο αφορά την αύξηση των ελέγχων και των τεστ στους βιομηχανικούς χώρους και στους χώρους εργασίας γενικά, εκεί όπου δε μπορεί να ισχύσει σε μεγάλο βαθμό η τηλεργασία.

4. Ενώ επίσης εξετάζεται και η άρση του περιορισμού της κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα που ισχύει τα Σαββατοκύριακα, πηγαίνοντας και αυτή στις 9 το βράδυ, όπως τις καθημερινές.

Στο τραπέζι βρίσκεται ακόμα και η χρήση διπλής μάσκας σε χώρους μεγάλου συνωστισμού.

Σε κάθε περίπτωση, κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι , όλο αυτά μέτρα θα λαμβάνουν υπόψιν τη δεδομένη κόπωση των πολιτών από τις απαγορεύσεις το διάστημα.

Στόχος είναι να μπει ένα φρένο σε όλο αυτό το “ακορντεόν”.

Και φυσικά παραμένει ο στόχος της 16η Μαρτίου για ένα σταδιακό άνοιγμα. Ωστόσο, τα πάντα μπορούν να αναπροσαρμοστούν, ανά πάσα στιγμή, ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα.

 

Με πληροφορίες από skai.gr & naftemporiki.gr

Σχετικά Άρθρα