Χίος, Κυριακή 5 Ιουλίου

Ο Πατήρ Αντώνιος o μόνος Έλληνας υποψήφιος για το Βραβείο Επίδειξης Θάρρους

στην Ηγεσία Mary Chirwa
Δευ, 30/09/2019 - 15:10

Άμστερνταμ, 25 Σεπτεμβρίου 2019 - Ο πατέρας Αντώνιος βρίσκεται ανάμεσα στους 10 τελικούς υποψήφιους για το πρώτο Βραβείο Επίδειξης Θάρρους στην Ηγεσία Mary Chirwa (Mary Chirwa Award for Courageous Leadership), όπως ανακοίνωσε η επιτροπή των βραβείων. O ιδρυτής της Κιβωτού του Κόσμου είναι ο μοναδικός Έλληνας υποψήφιος στη λίστα. Ανάμεσα στους υπόλοιπους υποψηφίους βρίσκονται μεταξύ άλλων, μια ακαδημαϊκός, δημοσιογράφοι και ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα από την Αφρική, μια Γαλλίδα δημοσιογράφος και ένας Ολλανδός ακτιβιστής για το περιβάλλον. Βρείτε εδώ την πλήρη λίστα.

Το βραβείο δημιουργήθηκε το 2018 από το Ίδρυμα Βραβείων Mary Chirwa και τη Nudge, μία κοινωνική επιχείρηση με έδρα το Άμστερνταμ, που έχει ως στόχο να δημιουργήσει μια κοινωνία με βάση την αειφόρο ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα. Σκοπός του βραβείου είναι να αναδείξει και να αναγνωρίσει ανθρώπους που έχουν επιδείξει θάρρος στην ηγεσία τους, προκειμένου να προσεγγίσουν τους Στόχους της Αειφόρου Ανάπτυξης (SDGs).

Το πρώτο θα απονεμηθεί για πρώτη φορά στις 22 Οκτωβρίου 2019, στο Παλάτι της Ειρήνης και Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Η επιτροπή των βραβείων αποτελείται από τον Γεώργιο Παπανδρέου (πρώην Πρωθυπουργός της Ελλάδας), τον Πρίγκιπα Κάρολο του Οίκου Βουρβόνων-Πάρμας, τον Τζεφ Φέρμαν (πρώην Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ben&Jerry’s), τον Φρανς Χέραρτς (Ιδιοκτήτης της ολλανδικής συμβουλευτικής υπηρεσίας Διακυβέρνηση και Ακεραιότητα - Governance and Integrity Nederland) και τη Μαίρη Τσίρουα (Γενική Διευθύντρια του Κέντρου Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών (FIC) της Ζάμπια), προς τιμήν της οποίας δημιουργήθηκε το βραβείο. Η Μαίρη Τσίρουα μάχεται ενάντια στην οικονομική διαφθορά στη Ζάμπια.

«Πώς θα επιβιώσει ένας πρόσφυγας εάν δεν τον εκπαιδεύσεις και δεν τον βοηθήσεις να βρει το δρόμο του; Αναγκαστικά θα κλέψει! Πλησίασα τα παιδιά των μεταναστών και των προσφύγων γιατί τους εξήγησα την ιστορία των παππούδων και των πατέρων μας… Ξέρουμε τι σημαίνει προσφυγιά, ρατσισμός και θάνατος. Εάν ο καθένας έκανε κάτι στη γειτονιά του, δεν θα είχαμε αυτό το τεράστιο πρόβλημα με τους ξένους που δεν μπορούν να φύγουν από τη χώρα και αναγκαστικά περιθωριοποιούνται! Οπότε ή κλειδωνόμαστε στα σπίτια μας ή τους βοηθάμε να σταθούν στα πόδια τους», σημειώνει ο πάτερ Αντώνιος.

 

«Ο πάτερ Αντώνιος αποδεικνύει καθημερινά σε όλους μας την απεριόριστη δύναμη της αγάπης, της συμπόνιας και της ενσυναίσθησης. Η προσήλωση και η δέσμευσή του στο έργο της Κιβωτού δεν είναι απλώς παραδειγματικές, αλλά μας θυμίζουν ότι, ακόμα και κάτω από τις μεγαλύτερες αντιξοότητες, θα υπάρχουν πάντα άνθρωποι που δεν αφήνουν την ελπίδα να σβήσει.», σχολιάζει ο Γιαν φαν Μπέττεν, ιδρυτής της Nudge και μέλος του Δ.Σ. Του Ιδρύματος Βραβείων Mary Chirwa.

 

 

Σχετικά με τον πατέρα Αντώνιο και την Κιβωτό:

O πάτερ Αντώνιος είναι ο ιδρυτής της Κιβωτού του Κόσμου, ένας Εθελοντικός Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός Ειδικής Μέριμνας και Προστασίας Μητέρας και Παιδιού. Δραστηριοποιείται και απευθύνεται πρώτα και κύρια στα μικρά απροστάτευτα παιδιά, τα περισσότερα από μονογονεϊκές οικογένειες, αλλά και πολλά χωρίς γονείς, που βιώνουν δύσκολες συνθήκες, παραμέληση, εγκατάλειψη, χωρίς ιατρική φροντίδα με αβέβαιο μέλλον. Η Κιβωτός του Κόσμου ιδρύθηκε το 1998 στην περιοχή του Κολωνού και σήμερα τρέχει τέσσερα κέντρα ανά την Ελλάδα: στην Αθήνα, τη Χίο, το Βόλο και την Ήπειρο. Παραπάνω από 500 παιδιά όλων των ηλικιών και εθνικοτήτων δέχονται φιλοξενία και φροντίδα από την Κιβωτό.

«Η πόρτα μας για αυτά θα είναι πάντα ανοιχτή», δηλώνει ο πάτερ Αντώνιος.

 

Σχετικά με το Ίδρυμα Βραβείων Mary Chirwa:

Το Ίδρυμα Βραβείων Mary Chirwa είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός, ο οποίος ιδρύθηκε το 2018 και έχει ως έδρα το Άμστερνταμ, στην Ολλανδία. Ο σκοπός του Ιδρύματος είναι να αναδείξει και να επιβραβεύσει ηγέτες που έχουν επιδείξει θάρρος και ηρωισμό στις αποφάσεις τους και μάχονται για ένα καλύτερο αύριο, παρά τις αντιξοότητες. Το Ίδρυμα ενδιαφέρεται να προβάλει αφανείς ήρωες που θέλουν να δημιουργήσουν μια καλύτερη κοινωνία. Γι’αυτό το λόγο, δεν δέχεται υποψηφιότητες από παγκοσμίως αναγνωρισμένες προσωπικότητες. Το πρώτο βραβείο Επίδειξης Θάρρους στην Ηγεσία Mary Chirwa, θα απονεμηθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, στις 22 Οκτωβρίου 2019.

 

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι με αυτή τη συνεργασία μεταξύ του Ιδρύματος Βραβείων Mary Chirwa και της Nudge. Ανυπομονούμε να απονείμουμε αυτό το υπέροχο βραβείο στη σκηνή του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Θα θέλαμε να χρησιμοποιήσουμε αυτήν την ευκαιρία για να εμπνεύσουμε και να ενθαρρύνουμε τόσο τις νεαρές ηγέτιδες και τους νεαρούς ηγέτες του αύριο, όσο και τους Διευθύνοντες Συμβούλους μεγάλων εταιριών», τονίζει ο Γιαν φαν Μπέττεν.

 

Ιστότοπος σχετικά με τα Βραβεία: https://www.nudgeglobalimpactchallenge.com/marychirwaaward

Σχετικά Άρθρα

Συζητώντας με τον Κυριάκο Ζοάνο, Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Χίου
Κυρ, 05/07/2020 - 09:35

Έχουμε πάρει μόνο στην εκπομπή «Αυτοπροσώπως» 436 συνεντεύξεις, χώρια τις αμέτρητες άλλες σε διάφορα ρεπορτάζ.

Ε, πρώτη φορά, ακούσαμε αιρετό, να του εκθέτεις ένα σοβαρό πρόβλημα στο χώρο του και να λέει, αμέσως και κοφτά, «Φταίω εγώ».

Αναφερόμαστε στον Κυριάκο Ζοάνο, Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου, που έδωσε συνέντευξη στον Γιάννη Τζούμα, στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV, στην εκπομπή «Αυτοπροσώπως» και θα μεταδοθεί την προσεχή Πέμπτη στις 7.00 και στις 11.00 μ.μ.

Ο Κυριάκος δεν είναι… επαγγελματίας της πολιτικής, απλά του αρέσει να προσφέρει, όχι παντού, εκεί που ξέρει ή μπορεί να μάθει, δεν τον πτοούν οι δυσκολίες, δεν απογοητεύεται εύκολα, πιστεύει ότι ο κόσμος απεχθάνεται τα ψέματα και πιστεύει σε ανθρώπους.

Ένας απ’ αυτούς, που τον εμπιστεύεται με κλειστά μάτια είναι ο Δήμαρχος Σταμάτης Κάρμαντζης.

Γιατί; Η απάντηση του απλή.

_ Τον εκτιμώ γιατί ξέρει τι θέλει, ξέρει μέχρι που μπορεί να φτάσει και κάνει αυτό που λέει. Εμένα αυτά μου φτάνουν.

Ο Κυριάκος Ζοάνος γεννήθηκε στην Λίμνη αλλά μεγάλωσε στο Βαρβάσι, τελείωσε Τεχνικό Λύκειο και μπαρκάρισε Μηχανικός στα πλοία με θαλάσσια υπηρεσία 9 μήνες και 15 μέρες.

Στην… 16 τον χτύπησε το βέλος του έρωτα και έριξε άγκυρα στα μαγαζιά του πεθερού του, Ομογενή του Καναδά, μέχρι που έμεινε δικό του το κατάστημα, που δουλεύει οικογενειακά 25 χρόνια, το Μπόουλιγκ της Προκυμαίας.

Μαμούνι στην δουλειά, δεν φοβάται να ανεβεί στο σκάφος του Λιμενικού Ταμείου, όταν του το ζήτησε ο Δήμαρχος, εκλεγμένος Δημοτικός Σύμβουλος με τον συνδυασμό του, γιατί ακόμα και αν δεν ήξερε, θα μάθαινε.

_Αν μου έλεγε να πάω στο Ομήρειο, θα του έλεγα, όχι, δεν ξέρω και δεν θα μάθω, στο Λιμάνι είναι διαφορετικά.

Και τι γίνεται με το Λιμάνι ή τα Λιμάνια; Ο Κυριάκος Ζοάνος απαντά σε όλα, από το κυκλοφοριακό αγκάθι της Προκυμαίας, από τα μικρά Λιμανάκια, που σε λίγο δεν θα έχουν, κατά την άποψη του, κανένα πρόβλημα, από το Λιμάνι των Μεστών, που θεωρεί ιδανικό προορισμό Κρουαζιέρας, μέχρι το Λιμάνι των Καρδαμύλων, που ονειρεύεται να δεί σε δύο χρόνια δρομολόγιο πλοίου στην γραμμή Καρδαμύλων – Πλωμαρίου σε 1,5 ώρα.

Το ίδιο απαντά και στο αγκάθι της αμαρτωλής ράμπας στο REX.

_ Για το τι έγινε πρίν δεν έχω ευθύνη, αλλά επί θητείας μου η καθυστέρηση οφείλεται σε μένα. Δεν είχα εμπειρία, έκανα λάθος, εγώ φταίω, θα ξεκινήσει άμεσα.

Ο Κυριάκος Ζοάνος με μια κόρη Φιλόλογο, μια δεύτερη να σπουδάζει Γεωπονία και ένα γιό στην Γ’ Λυκείου, δεν έχει απέραντο χρόνο, για την ακρίβεια δεν έχει καθόλου γι’ αυτό… βρίσκει. Μιλάει για τα πεζοδρόμια στην Φτωχειά Προκυμαία, για το μπάζωμα στον Χανδρής, για το Λιμάνι Μαρίνα, για τις δοκιμές κυκλοφοριακής αποφόρτισης της Προκυμαίας, μιλάει και για το χόμπι του, που ομολογουμένως και αυτό όπως το «Εγώ φταίω» το ακούσαμε πρώτη φορά.

_Μου αρέσει να βγάζω κοτοπουλάκια και κοκόρια. Δεν υπάρχει για μένα ωραιότερο πράγμα από ένα αυγουλάκι να γεννιέται μια ζωή και να μεγαλώνει.

Και τι τα κάνει τα πουλάκια;

_ Α, τα μοιράζω σε φίλους ή κάνουμε κανένα κοκοράκι σούπα.

Και που τα έχει όλα αυτά;

_Στο σπίτι μου στον Κάμπο και στο Θολόποταμι, που έχω κήπο με ζαρζαβατικά. Όλα δικά μου, τα ποτίζω μόνο νεράκι, τα βγάζω γαι να τρώμε κάτι αγνό, τρώνε και οι ποντικοί, τρώνε και οι λαγοί, μου αφήνουν και μένα τόσα που μοιράζω σε φίλους. Να μετά την εκπομπή στον κήπο μου θα πάω.

Λίγες ώρες μετά, περνάει από την ΑΛΗΘΕΙΑ και αφήνει δυό τσάντες ασήκωτες ντοματάκια, κολοκύθια, μελιτζάνες και παντζάρια.

Πήρα να τον ευχαριστήσω.

_Για να μην νομίζετε κύριε Γιάννη ότι υπερβάλλω.

Ούτε μια στιγμή δεν μας πέρασε από το μυαλό. Ο Κυριάκος είναι αυτό που φαίνεται, απλός και αυθεντικός. Το είδος… σπανίζει.