Όχι... κουκούλωμα στην ενδοοικογενειακή βία και τον Σχολικό εκφοβισμό

Τα παιδιά του Δημοτικού δεν πρέπει να έχουν τηλέφωνο με internet.
Δείτε τις Φωτογραφίες
Σάβ, 18/01/2020 - 06:25

Με πολύ κόσμο που συμμετείχε με ερωτήσεις, πραγματοποιήθηκε η ημερίδα με θέμα ''Αντιμετώπιση ενδοοικογενειακής βίας, σχολικού εκφοβισμού, προβλημάτων συμπεριφοράς και παραβατικότητας μαθητών'', που διοργάνωσαν το 2ο Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού Βορείου Αιγαίου και η Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Χίου στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο, την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2020, στις 6 μ.μ.

 Ομιλητές ήταν ο Γεώργιος Μόσχος πρώην Προϊστάμενος στον Συνήγορο του Παιδιού και η Σπυριδούλα Σταυράτη Εισαγγελέας Χίου. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι του Δήμου Χίου και πλήθος γονείς και Εκπαιδευτικοί του νησιού μας παρακολούθησαν με ενδιαφέρον και συμμετοχή τα καίρια και σημαντικά που επεσήμαναν οι εισηγητές. Μίλησαν για όλα αυτά που πρέπει να γνωρίζουμε όλοι μας , για την έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση τέτοιων θεμάτων, για το καλό και των παιδιών και των γονέων, αλλά και του Σχολείου στο σύνολό του.

 Τόσο ο Γεώργιος Μόσχος, όσο και η Σπυριδούλα Σταυράτη, εξέθεσαν και εξήγησαν στο ακροατήριο από τη μία τα προβλήματα και τους κινδύνους κι από την άλλη τους τρόπους αναγνώρισης των προβλημάτων και τα ''εργαλεία'' που μπορούν να μας βοηθήσουν στις λύσεις τους.

Όταν ένα παιδί πηγαίνει βρώμικο στο σχολείο ή νυστάζει μέσα στην τάξη ή πηγαίνει συνήθως αδιάβαστο ή φοράει μακρυμάνικα τους ζεστούς ανοιξιάτικους μήνες, σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά που επηρρεάζει τον ψυχισμό του. Οι Εκπαιδευτικοί και οι γονείς μπορούν διακριτικά να συμβουλεύονται, πριν κάνουν οτιδήποτε, την Εισαγγελέα, που η ίδια δήλωσε ότι είναι διαθέσιμη, ούτως ώστε με τις κατάλληλες έγκαιρες ενέργειες, χωρίς θόρυβο και άδικα κατηγορητήρια, να γίνουν τα απαραίτητα για να προληφθεί επιδείνωση των προβλημάτων του παιδιού και της οικογεννείας.

Η Εισαγγελέας Χίου και ο Γεώργιος Μόσχος τόνισαν ότι όταν επεμβαίνουν τα αρμόδια όργανα με Κοινωνικό Λειτουργό που επισκέπτεται το σπίτι είναι για να βοηθήσουν την οικογέννεια και όχι για να της επιτεθούν. Γιαυτό συμβούλευσαν τους γονείς όταν έχει δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα να το αναγνωρίζουν και να το παραδέχονται. Αυτό είναι το πρώτο βήμα για την επίλυσή του προβλήματος.

 Να μην κουκουλώνουν τα προβλήματα, επειδή έτσι μπορεί να γιγαντωθούν, συμβούλευσαν και τους γονείς μεγαλυτέρων παιδιών που μπορεί από λάθος να διολισθήσουν σε παραβατικότητα...π.χ οδήγηση χωρίς δίπλωμα, χρήση ναρκωτικών ή αλκοόλ, κλοπή κ.ο.κ. Ποινικά δεν αντιμετωπίζονται ανήλικοι κάτω των 12 ετών, αλλά και όταν αντιμετωπίζονται ποινικά τους επιβάλλεται ως κύρωση τις περισσότερες φορές η παρακολούθηση σεμιναρίων π.χ καλής οδικής συμπεριφοράς, ενημέρωση για τους κινδύνους των ναρκωτικών του αλκοόλ και του διαδικτύου κ.ο.κ...Όλα δηλαδή είναι για καλό, ωφέλιμα και αποτελεσματικά όταν εφαρμοστούν με το σωστό τρόπο.

 Τονίστηκε επίσης ότι είναι πολύ σημαντικό οι γονείς να διατηρούν την ψυχραιμία τους και να μην βάζουν τα παιδιά στη μέση για να επιτεθούν ο ένας στον άλλον σε περίπτωση διαζυγίου και ότι...παιδιά του Δημοτικού δεν πρέπει να έχουν τηλέφωνο με internet...Από το Γυμνάσιο και κει μπορούν να μπαίνουν σταδιακά στο διαδίκτυο κυρίως για Εκπαιδευτικούς λόγους και πάντα με την κατάλληλη μέριμνα από τους μεγαλυτέρους για την ενημέρωση των παιδιών, ούτως ώστε να ξέρουν σιγά-σιγά και από μόνα τους...να αποφεύγουν τις ''κακοτοπιές''!... Εξαιρετικά ενδιαφέρον και ωφέλιμο το σεμινάριο και η συζήτηση. Σημαντικά και ουσιώδη σημεία τους μπορείτε να παρακολουθήσετε στην ΑΛΗΘΕΙΑ  TV. 

           

Σχετικά Άρθρα