Οι Παναγιές της Χίου.

Πέμ, 13/08/2020 - 07:04

Δεκαπενταύγουστος  το αποκαλούμενο από τον λαό μας " Πάσχα του καλοκαιριού" εορτάζει η Παναγία μας και στο σημερινό αφιέρωμα σε αυτήν την μεγάλη εορτή της Ορθοδοξίας πάμε Χίο για έναν θρησκευτικό περίπατο σε  φημισμένα προσκυνήματα της Χίου που φέρουν το όνομα της Μεγαλόχαρης.

Χίος, με σήμα κατατεθέν τους  μύλους της, Χίος το αιγαιοπελαγίτικο νησί   της μαστίχας , αποκαλούμενο  και ‘αγιονήσι’ λόγω των πολλών μαρτύρων και Αγίων της Εκκλησίας μας με καταγωγή ή τόπο μαρτυρίου την Χίο.

Πέντε ιερά προσκυνήματα της Παναγίας μας στην ακριτική Χίο θα επισκεφτούμε.

Παναγία Αναβατούσενα

Μεσαιωνικό καστροχώρι Ανάβατος.

Το χωριό Ανάβατος της Χίου έχει ανακηρυχθεί προστατευόμενο μνημείο και  είναι χτισμένο σε ένα βράχο 450 μέτρων επάνω από τη θάλασσα, με απόκρημνες πλευρές στα δυτικά και στα νότια και μία πρόσβαση από τον Βορρά. Το χωριό έχει και μια ιστορία. «Στη σφαγή της Χίου το 1822 στον Ανάβατο ζούσαν 3.000 άνθρωποι. Όσοι πρόλαβαν να φύγουν γλίτωσαν, όμως είχαν έρθει έως εδώ για να σωθούν κάτοικοι από πολλά χωριά. Πολλοί πήδηξαν από τον γκρεμό. Όσοι διασώθηκαν κράτησαν ζωντανό το χωριό, έως τον καταστροφικό σεισμό του 1881.

Σε απόσταση 5χλμ. από γνωστό χωριό  Αυγώνυμα και σε φανταστική διαδρομή ανάμεσα από ελαιόδεντρα και πεύκα, σε απόκρημνο βράχο, στην άκρη του γκρεμού είναι κτισμένο το καστροχώρι του Ανάβατου, 21 χλμ. από την πόλη της Χίου.

Ακόμα και από το όνομά του, ο Ανάβατος, ο δυσκολοδιάβατος, φανερώνει το λόγο για τον οποίο χτίστηκε εκεί.

Η φυσική του θέση και η οχύρωση προφύλασσε το χωριό προφανώς από τις επιδρομές των πειρατών από τις δυτικές ακτές.

Ο οικισμός απλώνεται αμφιθεατρικά από τα χαμηλότερα σημεία προς την ακρόπολη και τον γκρεμό.

Τα σπίτια είναι όλα διώροφα, στενόμακρα , χωρίς στέγη.

Χτισμένα το ένα κοντά στο άλλο, με χαμηλές πόρτες και πολύ μικρά τοξωτά παράθυρα και φεγγίτες, που λειτουργούσαν σαν παρατηρητήρια, φανερώνουν πόσο καλά είχαν μελετηθεί, ώστε να παρέχουν τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια στους ενοίκους τους.

Η μεγαλύτερη περίοδος ακμής του Ανάβατου ήταν στα τελευταία χρόνια της τουρκοκρατίας.

Το χωριό όμως δεν γλίτωσε από το μένος των Τούρκων το 1822 και αργότερα ο σεισμός του 1881 άφησε και εδώ ανεξίτηλα τα ίχνη του. Σήμερα ο Ανάβατος που δίνει την εικόνα νεκροζώντανης πολιτείας στον επισκέπτη της είναι σχεδόν ακατοίκητος.

Παναγία Μυρσινιδιώτισσα ή Μερσινιδιώτισσα

Ιερά Μονή Μυρσινιδίου.

Η Μονή Μυρσινιδίου είναι ανδρικό ορθόδοξο μοναστήρι στη Χίο. Εκκλησιαστικώς ανήκει στη μητρόπολη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών. Ιδρύθηκε το 1887 από τον ιερομόναχο Χριστοφόρο Σερέμελη, ο οποίος φύλαξε εκεί την Εικόνα της Παναγίας που βρήκε κοντά στη θάλασσα.

Ιδρυτής της είναι ο Βρονταδούσης Ιερομόναχος Χριστόφορος Σερεμέλης (1897). Είναι αφιερωμένη στο όνομα της Παναγιάς της Μυρτιδιώτισσας, από τη θαυματουργική εικόνα που βρήκε ο κτήτορας στη θάλασσα, κοντά στη Μονή. Γιορτάζει στις 24 Σεπτεμβρίου και πλήθος προσκυνητών έρχεται να τιμήσει τη χάρη της.

Το Μοναστήρι προσέφερε πολλά στα χρόνια της Κατοχής, τόσο στη Φιλανθρωπία, όσο και στην Εθνική αντίσταση.

Εδώ φυλάσσονται τα άμφια του Εθνομάρτυρα Γρηγορίου του Ε`. Η Μονή διαθέτει και ξενώνα.

 

Παναγία Ναγούσενα

Ναγός. Μία από τις ωραιότερες παραλίες του Αιγαίου.

Μόλις 5 χλμ από τα Καρδάμυλα, 30 χλμ περίπου βορείως της Χώρας, ξεπροβάλλει η μαγευτική παραλία Ναγός. Πλατάνια, ρυάκια, άσπρο βοτσαλάκι, γαλαζοπράσινα νερά και ένας υπέροχος βυθός συνιστούν την ονειρική εμπειρία που προσφέρει ο Ναγός. Δροσερός ακόμα και μες στο κατακαλόκαιρο, χάρη στα άφθονα κρυστάλλινα νερά των πηγών που καταλήγουν στη θάλασσα, απευθύνεται κυρίως σε όσους αποφεύγουν την πολυκοσμία.

Αξίζει να ανεβείτε τα σκαλιά στην άκρη της παραλίας που οδηγούν στο γραφικό ξωκλήσι της Παναγίας και να απολαύσετε από εκεί το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου.

Παναγία Αγιογαλούσενα

Άγιο Γάλας.

Το Άγιο Γάλα είναι κτισμένο σε υψόμετρο 240 μέτρων, στο ΒΔ άκρο του νησιού και απέχει 62,5 χιλιόμετρα από την πόλη της Χίου. Κοντινότεροι κατοικημένοι οικισμοί είναι τα χωριά Μελανιός (προς τα νοτιοδυτικά) και Νενητούρια (στα βορειοανατολικά), σε αποστάσεις λίγων χιλιομέτρων. Κοντά στο Άγιο Γάλα υπάρχει καταφύγιο άγριας ζωής έκτασης 1725 στρεμμάτων.

Το χωριό είναι κυρίως γνωστό από το ομώνυμο σπήλαιο και τον εντός αυτού βυζαντινό ναό της Παναγίας Αγιογαλούσαινας. Η ονομασία όλων αυτών προέρχεται από το σπηλαιόγαλα που σταλάζει από τους σταλακτίτες του σπηλαίου και σύμφωνα με την παράδοση έχει θεραπευτικές ιδιότητες (αγίασμα)..

Περίπου 1,5 χιλιόμετρο νοτιοανατολικά του Αγίου Γάλακτος βρίσκεται το μικρό χωριό του Αγίου Ιωάννη (άη-Γιάννη), εγκαταλελειμμένο ήδη από τη δεκαετία του 1970, αλλά κατά την παράδοση οικισμός ακμαίος παλαιότερα. Εκεί γεννήθηκε το 1853 ο όσιος γέροντας Συμεών, ηγούμενος της Ι.Μ. Κοιμήσεως Θεοτόκου Ψαρών.

Παναγία Κρήνα

Χωριό Βαβύλοι.

Η εκκλησία Παναγία Κρήνα βρίσκεται κοντά στο χωριό Βαβύλοι της Χίου σε απόσταση 10 χλμ από την πόλη. Πρόκειται για ένα βυζαντινό ξωκλήσι του 12ου αιώνα στολισμένο με περίτεχνα αψιδώματα, τοξωτά παραθυράκια, εξαιρετικής τέχνης κεραμοπλαστική διακόσμηση και με πάμπολλα μαρμάρινα ανάγλυφα αρχιτεκτονικά μέλη εντοιχισμένα στις γωνίες του.

Το σχήμα του ναού είναι οκταγωνικό και μοιάζει πολύ με το καθολικό της Νέας Μονής, διατηρώντας όμως τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του, με την ιδιόμορφη και ακανόνιστη τοιχοποιία, που επιτρέπει στο φως του ήλιου να ζωντανεύει την εκκλησία διαφορετικά ανάλογα με το φως της ημέρας και βέβαια τις αγιογραφίες του. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του ναού είναι ο μεγαλοπρεπής τρούλος ο οποίος στηρίζεται πάνω σε οκταγωνική βάση. Αποτελείται από τον κυρίως ναό, εσωνάρθηκα και τον ερειπωμένο σήμερα εξωνάρθηκα. Ο κυρίως ναός και ο εσωνάρθηκας είναι σύγχρονοι και κατασκευάστηκαν στα τέλη του 12ου αι., ενώ ο εξωνάρθηκας προστέθηκε πολύ αργότερα κατά τον 18ο αι. Στο μεγαλύτερο μέρος του, το εσωτερικό καλύπτεται από τοιχογραφίες του 12ου αι. Υπάρχουν όμως και μεταγενέστερες τοιχογραφίες. Η δεύτερη διακόσμηση, Βυζαντινής εποχής, έγινε κατά τα τέλη του 14ου αιώνα. Από αυτήν έχουν διασωθεί οι εικόνες των δώδεκα Προφητών που εκτίθενται στο Μουσείου Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Χίου. Οι τοιχογραφίες της τρίτης εποχής, και αυτή βυζαντινή, βρίσκονται στους τοίχους του βόρειου και του νότιου νάρθηκα, ενώ αυτές της μεταβυζαντινής εποχής σώζονται στα εσωράχια του Ιερού και την πρόθεση. Το έτος 1734 σχεδόν όλος ο ναός καλύφθηκε από αγιογραφίες του ζωγράφου Μιχαήλ Αναγνώστη Χωματζά και μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1881 φιλοτεχνήθηκαν αυτές του Παντοκράτορα και των Αγγέλων στον τρούλο από λαϊκούς ζωγράφους.

Κάπου εδώ τελειώνει ο θρησκευτικός μας περίπατος σε Ιερά προσκυνήματα της Παναγίας μας στην Χίο αφού πρώτα κάνουμε μια μικρή στάση στη νότια Χίο και στο χωριό του Καταρράκτη όπου και το μικρό ταπεινό ξωκλήσι της Θεοτόκου.

Διάσπαρτη η Χίος με εκκλησίες και ξωκκλήσια αφιερωμένα στην Παναγία. Στον σημερινό μας περίπατο βάζουμε ‘τελεία’ επιστρέφοντας στην πόλη της Χίου με μια στάση στον Κάμπο της Χίου με  τα πέτρινα αρχοντικά που αξίζει τον κόπο να τον επισκεφτείτε. Εδώ κι αρκετές εκκλησούλες –ιδίως ιδιωτικές- επ ονόματι της Παναγίας μας κι αρκετές από αυτές φέρουν πρωτότυπα προσωνύμια της Παναγίας όπως η Παναγία Παχειά κι η Παναγία Αγγιναριώτισσα που αξίζει να σημειωθεί ότι και τα δύο αυτά προσωνύμια της Παναγίας συναντώται  μόνο στην Χίο.

 

Πληροφοριακό υλικό: Wikipedia.

Τασσώ Γαΐλα

Αρθρογράφος-Ερευνήτρια.

 

Σχετικά Άρθρα