


Τιμήθηκε την Κυριακή το πρωί στη Χίο η ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.
Νωρίς το πρωί πραγματοποιήθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκου, στον Καθεδρικό Μικρασιατικό Ιερό Ναό Αγίου Χαραλάμπους Βαρβασίου, όπου βρίσκονται και οι ιστορικές εικόνες των Αλησμόνητων Πατρίδων, Αγίου Χαραλάμπους και Ευαγγελίστριας (Κρήνης - Τσεσμέ), Αγίας Παρασκευής (από το ομώνυμο χωριό της απέναντι Ερυθραίας) και Αγίου Ελευθερίου (Σμύρνης). Κατά τη διάρκεια της Θ. Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε επίκαιρη ομιλία από τον κ. Νικόλαο Κώσταλο, Καθηγητή Θεολογίας, 2ου Γυμνασίου Χίου.
Στη συνέχεια ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο Μικρασιατικής Μνήμης στον αύλειο χώρο του Ι. Ν. Αγίου Χαραλάμπους και μετά Ιερά Πομπή των εικόνων από τον Ι. Ν. Aγίου Χαραλάμπους έως τον έφιππο ανδριάντα του Στρατηγού Νικολάου Πλαστήρα, όπου τελέστηκε τρισάγιο και έγινε κατάθεση στεφάνων. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν στο λιμάνι όπου έγινε η ρίψη του στεφάνου Μνήμης στην είσοδο του Κεντρικού Λιμένα από τον Στρατιωτικό Διοικητή Χίου.
Σχετική με την εκδήλωση είναι η παρακάτω ανακοίνωση του Δήμου, που εκπροσωπήθηκε από τον Δήμαρχο Σταμάτη Κάρμαντζη.
101 χρόνια μετά από τη Μικρασιατική Καταστροφή και τα τραγικά γεγονότα του 1922 η ιστορική μνήμη παραμένει ολοζώντανη.
Σήμερα ακόμα μία χρονιά αποτίσαμε φόρο τιμής στους προγόνους μας και την αλησμόνητη πατρίδα της Μικράς Ασίας. Η Μνήμη της Γενοκτονίας των Μικρασιατών Ελλήνων μας διδάσκει τα ολέθρια δεινά που επιφέρει ο διχασμός η μισαλλοδοξία και ο εθνικισμός. Χρέος μας να παραδώσουμε στις νεότερες γενιές ακέραια τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις που μετέφεραν οι αδελφοί πρόσφυγες στη χώρα μας μετά τον ξεριζωμό από τη γενέθλια γη της Μικρασίας και τα φρικτά μαρτύρια που υπέστησαν.
Θερμά συγχαρητήρια στο Μορφωτικό Σύνδεσμο Βαρβασίου Χίου, Βιβλιοθήκη «ο Φάρος» που αδιάλειπτα προσφέρει στον τόπο μας ένα τεράστιο πολιτιστικό έργο με σεβασμό στην ιστορική μνήμη και την παράδοση της Μικράς Ασίας.
Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης για τον εορτασμό της Ημέρας Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Με βαθύ αίσθημα ευθύνης και εθνικής συνείδησης, συμμετέχουμε στην απόδοση τιμής στους προγόνους μας θύματα της γενοκτονίας και ξεριζωμού της Μικράς Ασίας, της δραματικής περιόδου 1913-1922 που το Τουρκικό Κράτος, όσους ξέφυγαν από το μαχαίρι και τις κακουχίες, τους μετέτρεψε σε πρόσφυγες και Έλληνες της διασποράς. Η υποχώρηση των Συνόρων του Ελληνικού στοιχείου και του Δυτικού Πολιτισμού συνολικά και τα νέα σύνορα που χαράχθηκαν μετά την ανταλλαγή πληθυσμών, είναι ιστορική υποχρέωσή μας να διαφυλάξουμε και να τα προασπίσουμε, με την ευχή και ελπίδα, ότι ποτέ ξανά λαοί που επιθυμούν την ειρήνη, τη δημιουργία, την κοινωνική ευημερία και την καλή γειτονία, να μη βρεθούν εχθροί και αντίπαλοι με όπλα. Ως εκπρόσωποι της Πολιτείας, οφείλουμε να διαφυλάττουμε με σεβασμό, άσβεστη τη μνήμη στους απογόνους όσων χάθηκαν και έζησαν τον πόνο του χαμού των συγγενών και των πατρογονικών εστιών. Με στόχο την ευημερία και την πρόοδο όλων των νησιωτών του Βορείου Αιγαίου, εντοπίων και προσφύγων που η Λέσβος και όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου δέχθηκαν κατά κύματα τις ημέρες των μεγάλων "διωγμών", που ρίζωσαν και δημιούργησαν ξανά τη ζωή τους, μεταλαμπαδεύοντας τα στοιχεία του πολιτισμού και της κουλτούρας τους, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, δίνει καθημερινά τον αγώνα, να κρατήσει ακέραια την κληρονομία και να διατηρήσει άσβεστη την Εθνική Μνήμη. Δεν θα ξεχάσουμε».