Ζαλισμένοι και οι Χιώτες οινοπαραγωγοί με τα κυβερνητικά πειράματα για επιπλέον φορολόγησή του κρασιού

Πέμ, 19/11/2015 - 14:57

Ζαλισμένοι… παρακολουθούν και οι Χιώτες οινοποιοί τη συζήτηση που διεξάγεται σε κεντρικό επίπεδο για τον ειδικό φόρο κατανάλωσης κρασιού, τον οποίο θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση ως ισοδύναμο για την κατάργηση του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Το εάν θα επιβληθεί ή όχι ο φόρος θα κριθεί το βράδυ που η Βουλή καλείται να ψηφίσει το πολυνομοσχέδιο, στο οποίο περιλαμβάνεται και το συγκεκριμένο ζήτημα, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι το μέτρο επανεξετάζεται και αναζητούνται ισοδύναμα…. για το ισοδύναμο.

«Αν γίνει θα πρόκειται για ένα πολύ δυνατό χτύπημα στις οινοποιίες μας. Πρέπει επιτέλους να σοβαρευτούν, να δημιουργήσουν ένα σταθερό περιβάλλον, να μας αφήσουν να αναπτυχθούμε. Από πού θα έρθει η ανάπτυξη που επαγγέλλονται αν δεν βοηθηθεί ο ιδιωτικός τομέας; Αν δεν βοηθηθούν τα προϊόντα που εξάγουμε; », διερωτήθηκε ο Δημήτρης Κεφάλας από την «Αριούσιος».

«Το κόστος φιάλης για να σταλεί στην Αμερική είναι 0,25 ευρώ και τώρα ζητούν φόρο 0,30 ευρώ ανά φιάλη. Δηλαδή που θέλουν να μας γυρίσουν στη μιζέρια του χύμα;», συνέχισε ο κ. Κεφάλας επισημαίνοντας ότι η πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση θα δημιουργήσει αλυσιδωτά προβλήματα και στην ανταγωνιστικότητα των προϊόντων αλλά και στον παραγωγό, αφού η οινοποιία θα κατεβάσει την τιμή αγοράς του σταφυλιού. Αν προστεθεί,  συνέχισε ο ίδιος,  σε όλα αυτά και το ενδεχόμενο να αυξηθεί ο ΦΠΑ στο νησί μας, που σημαίνει ότι από το 16% θα πάει στο 23% για τα κρασιά, τότε το κόστος παραγωγής θα εκτοξευτεί και το μέλλον θα είναι αβέβαιο.

Στην περίπτωση τώρα της «Αριούσιος» πρόσθεσε την παράμετρο ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα αναπτύσσεται στην Αμανή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον πολλαπλασιασμό των όποιων προβλημάτων.

«Τώρα που το κρασί άρχισε να μπαίνει περισσότερο στα σπίτια, που είπαμε ότι κάτι γίνεται, θα είναι ό,τι χειρότερο για την οινοποιία να επιβληθούν κι άλλοι φόροι», τόνισε από την πλευρά του «Κτήματος Κεφάλα» ο Δημήτρης Κεφάλας.

Τα κρασιά τους διοχετεύονται κατά 60% στη Χιώτικη αγορά, ενώ και εκείνος επισήμανε την παράμετρο του κόστους παραγωγής, ειδικά στην περιοχή μας, που έχουμε να κάνουμε με μικρούς αμπελώνες που δεν αναπτύσσονται σε πεδιάδες, αλλά σε δύσβατα συνήθως εδάφη.

«Εύχομαι να μην μπει το χαράτσι, αλλιώς τα πράγματα θα είναι δύσκολα για μας και την παραγωγή που θα κινδυνεύσει να μείνει απούλητη», σχολίασε.

Σχετικά Άρθρα