6 συν 1 προτάσεις από τον Πρόεδρο των Καταστηματαρχών Εστίασης στον Υπ. Οικονομικών

Σάβ, 03/04/2021 - 17:45

6 συν 1 προτάσεις κατέθεσε ο Πρόεδρος τους Συλλόγου Ιδιοκτητών Καταστημάτων Εστίασης Χίου, Κωνσταντίνος Βεζέρης στην  τηλεδιάσκεψη που παραγματοποιήθηκε χθες με τον υπουργό οικονομικών κο Χρήστο Σταικούρα ,τον υπουργό μετανάστευσης και ασύλου Κο Νότη Μηταράκη και τον αντιπρόεδρο της βουλής κο Χαράλαμπο Αθανασίου με τους φορείς και συλλόγους των νήσων της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου με θέμα τα οικονομικά μέτρα που αφορούν την ενίσχυση των  επιχειρήσεων στην μετα covid εποχή.

Ακολουθούν τα θέματα και τις προτάσεις που έθεσε ο Κωνσταντίνος Βεζέρης:

• Nα παγιωθεί το ΦΠΑ στο 13% για όλη την εστίαση και τον τουρισμό έτσι ώστε να μπορέσουν να σταθούν οι επιχειρήσεις και να μπορέσουν να γίνουν και ανταγωνιστικές (ήταν προεκλογική δέςμευση του ίδιου του Πρωθυπουργού).

• Πίεση στην Ευρώπη ώστε οι επιστρεπτέες προκαταβολές να γίνουν επιχορηγήσεις και όχι με την μορφή δανείων στο 50% που θα πιέσει τους επαγγελματίες για την αποπληρωμή τους τα επόμενα χρόνια.

• Η επιχορήγηση για την επανέναρξη της εστίασης να δοθεί και σε νέες επιχειρήσεις  μς έναρξη το 2020 ως υποκαταστήματα σε υπάρχον ΑΦΜ.

• Χαμηλότερη φορολογία σε παραγωγούς τοπικών προιόντων έτσι ώστε οι τιμές να είναι προσιτές και να μπορούν να προβληθούν από ένα κατάστημα εστίασης. Θα βοηθηθεί η τοπική οικονομία και κατ' επέκταση το κράτος.

• Να κρατηθεί το μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά μας για πάντα και όχι να είναι συνδεδεμένο με το μεταναστευτικό και να παίρνει παρατάσεις.

• Επενδύσεις στο Βόρειο Αιγαίο ,σύγχρονες εγκαταστάσεις και υποδομές για να μπορούν να αποδώσουν και τοπικά αλλά και κρατικά οικονομικά oφέλη.

• Λόγω και των εθνικών θεμάτων με την γείτονα χώρα να εδραιωθεί ως η γέφυρα σύνδεσης της Ασίας με την Ευρώπη όπως ήταν τα παλαιότερα χρόνια η Χίος και πλέον να μπορούν τα νησιά μας να προστατεύοντε από όλη την Ευρώπη.

Aυτό που τονίστηκε ιδιαίτερα από τον πρόεδρο Κο Βεζέρη είναι ότι 15 χρόνια η εστίαση έχει βάλει πλάτη και στην δεκαετία της κρίσης απορροφώντας όλων των ειδών τις αυξήσεις, (φορολογίες, ασφαλειστικές εισφορές, αύξηςη τιμών στις προμήθειες, αύξηση μεταφορικών, ειδικούς φόρους κατανάλωσης κ.α.) κρατώντας τις ίδιες τιμές στα προϊόντα για τους πελάτες.

Σχετικά Άρθρα