Κατασταλαγμένοι οι νέοι αγρότες

Τρί, 11/07/2017 - 16:28

Στο σύνολό τους οι 67 αιτούντες από τη Χίο για ένταξη στο πρόγραμμα ενίσχυσης Νέων Γεωργών είδαν το «πράσινο φως» να ανάβει μετά την ανάρτηση των αποτελεσμάτων αξιολόγησης. Όπως μας ενημέρωσε η Ειρήνη Αργυρούδη, Τεχνολόγος- Γεωπόνος της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου το σύνολο των δικαιούχων είναι 538, 8 είναι εν δυνάμει δικαιούχοι και 8 απορρίφθηκαν

Θα ενισχυθούν από 19.500 έως 22.000 ευρώ έκαστος εφόσον βέβαια επενδύσουν τα χρήματα στον γεωργικό τομέα με βάση το επενδυτικό σχέδιο που υπέβαλαν.

Οι περισσότεροι από τους δικαιούχους για πρώτη φορά εμπλέκονται στην πρωτογενή παραγωγή, προέρχονται από οικογένειες γεωργικές που κυρίως ασχολούνται με την μαστίχα και συμπληρωματικά με την ελαιοκαλλιέργεια, ένα ποσοστό τους θα ασχοληθεί με την παραγωγή κηπευτικών ενώ υπάρχουν και 3 περιπτώσεις καλλιέργειας αρωματικών φυτών. 10 από τους 67 δικαιούχους υπέβαλλαν πρόταση για ενίσχυση κτηνοτροφικής δραστηριότητας, ενώ οι περισσότεροι, όπως είπε η κα Αργυρούδη, είναι κατασταλαγμένοι, ενώ κάποιοι έχουν ακόμη και πτυχίο πανεπιστημίου, αναζητώντας στη γη επαγγελματική διέξοδο.

Όσοι εντάχθηκαν στο πρόγραμμα εκτός της οικονομικής ενίσχυσης θα τύχουν και ειδικής εκπαίδευσης, ώστε να αποκτήσουν ως νέοι αγρότες το γνωστικό πεδίο, ενώ είναι υποχρεωμένοι για 4 χρόνια να είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και να έχουν μια βιώσιμη γεωργική εκμετάλλευση.

Σχετικά Άρθρα