Μακάρι να εξαγγέλλαμε κι εμείς προεκλογικά αφορολόγητες ζώνες...

Τη Δευτέρα στη Λιμενική Επιτροπή η λειτουργία ή όχι Καταστημάτων Αφορολογήτων Ειδών στο λιμάνι
Δείτε το Βίντεο
Πέμ, 03/09/2015 - 14:55

Τη Δευτέρα θα συνεδριάσει η Λιμενική Επιτροπή και εκτός ημερησίας διατάξεως θα συζητήσει την πρόταση του Υπουργείου Οικονομικών να δημιουργηθεί στο λιμάνι κατάστημα αφορολογήτων ειδών.

«Μάλλον θα είμαστε αρνητικοί», προέβλεψε ο Πρόεδρός του, Μιχάλης Μπελέγρης, «κι αυτό γιατί είναι αρνητικοί και οι έμποροι μέσω του Συλλόγου τους».

Μας έπιασε η πρεμούρα, μήπως, επειδή ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών, εξήγγειλε προεκλογικά δημιουργία αφορολόγητης ζώνης στον Τσεσμέ και αλλού; Αυτό ρωτήσαμε τον Πρόεδρο και η απάντησή του ήταν σαφής: «Εδώ είναι και η διαφορά μας, ότι εδώ ούτε για προεκλογικούς λόγους δεν προφέρεται κάτι τέτοιο».

Βέβαια παραμένει αναπάντητο το ερώτημα αν έχουν σκεφθεί οι έμποροι ότι την ώρα που θα συζητάμε εμείς αν θα γίνει ένα κατάστημα αφορολογήτων και πόσες γραμμές χρειάζεται ο τετραγωνισμός του κύκλου, οι Τούρκοι μπορεί να στήνουν άλλη μια αγορά – και μάλιστα με αφορολόγητα- στα απέναντι παράλια.

Όσον αφορά τα στοιχεία του ρεπορτάζ σε συνάντηση που είχε χθες ο Πρόεδρος του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου με τη διοίκηση του Επιμελητηρίου και τους εμπόρους κατέθεσε την πρόταση, εφ’ όσον και οι ίδιοι συμφωνούν, να μετατραπεί ο χώρος της παλιάς ιχθυόσκαλας, με δαπάνες του λιμενικού ταμείου, σε καταστήματα τα οποία θα μπορούν να ενοικιάσουν Χιώτες επιχειρηματίες.

Όπως είπε, έτσι η πύλη εισόδου θα αναβαθμιστεί αφού και ο χώρος της πρώην ιχθυόσκαλας θα ευπρεπιστεί και ζητήματα που έχουν σχέση με τις αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν πλέον στην αίθουσα επιβατών θα αντιμετωπιστούν και θα αποφευχθεί η δημιουργία καταστημάτων αφορολογήτων ειδών, που εκτιμάται ότι αν γίνουν θα έχουν ετησίως έναν τζίρο της τάξεως των 1,5 με 2  εκατομμυρίων ευρώ, μέρος του οποίου θα στερηθεί η τοπική αγορά.

Ο κ. Μπελέγρης μίλησε ωστόσο για τις δυσκολίες που υπάρχουν για τη λήψη των απαιτούμενων αδειοδοτήσεων των έργων, κάτι που απαιτεί πολύ χρόνο, ενώ αναφορικά με το κόστος τους, θεωρεί ότι είναι διαχειρίσιμο, υπολογίζοντάς το στα 300.000 ευρώ, που μπορεί να εξασφαλίσει το Λιμενικό Ταμείο μέσω δανείου, το οποίο θα αποσβέσει στη συνέχεια από τα ενοίκια των καταστημάτων.

Βέβαια αν φτιαχτεί ο χώρος και δεν υπάρξει ενδιαφέρον από Χιώτες επιχειρηματίες, σημείωσε με νόημα ότι σ’αυτήν την περίπτωση «εμείς θα είμαστε με ένα έτοιμο κτήριο και τα ΚΑΕ θα εξακολουθούν να ενδιαφέρονται για εγκατάστασή τους και στη Χίο».

Μ. Μπελέγρης - Πρ. Λιμενικού Ταμείου Χίου - Να εξαγγέλαμε κι εμείς προεκλογικά αφορολόγητες ζώνες...

Σχετικά Άρθρα