Χίος, Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου

Συνεχείς προσφυγές συνταξιούχων: Φόβοι για ασφαλιστικό-απέραντο δικαστήριο

Κυρ, 21/10/2018 - 07:14

Κίνδυνο να μετατραπεί το ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδας σε ένα απέραντο δικαστήριο εκφράζουν ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης σε δημοσίευμα της Οικονομικής Καθημερινής της Κυριακής.

Αφορμή για το παραπάνω οι πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις που έκριναν αντισυνταγματικές τις περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις που επιβλήθηκαν το 2012.

Ανησυχία εμπνέει συγκεκριμένα το γεγονός ότι ολοένα και πληθαίνουν οι προσφυγές συνταξιούχων στη Δικαιοσύνη, προκειμένου να διεκδικήσουν επιστροφή δώρων καθώς και ποσών που αναδρομικά δύναται να φτάνουν έως και τις 22.000-25.000 χιλιάδες ευρώ ανά άτομο.

Επί του συνόλου των συνταξιούχων μάλιστα το κόστος εκτιμάται σε περισσότερα από 8 με 9 δις ευρώ, γεγονός που την πρόθεση για εφαρμογή της απόφασης ΣτΕ, ιδιαιτέρως δύσκολο να υλοποιηθεί.

Ταυτόχρονα, παρατηρείται και νέο μαζικό κύμα υποβολής αιτήσεων προς τον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ από συνταξιούχους που προκαλεί σύγχυση και ατέλειωτες ουρές ταλαιπωρίας.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι βρισκόμαστε εν αναμονή μιας νέας απόφασης του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου περί του νόμου Κατρούγκαλου και συγκεκριμένα για το αν είναι συνταγματικός ο τρόπος απορρόφησης των μειώσεων του 2012 στις συντάξεις, μέσα από την διαδικασία επανυπολογισμού και καταγραφής της λεγόμενης προσωπικής διαφοράς, που θα ξεκινήσει Ιανουάριο του 2019.

Ενδεχόμενη κρίση αντισυνταγματικότητας θα μπορούσε να πυροδοτήσει νέο κύκλο δικαστικών διεκδικήσεων.

Σε κάθε περίπτωση, ειδικοί στον τομέα της Κοινωνικής ασφάλισης, μιλώντας στην Καθημερινή, τόνισαν ότι οι συνταξιούχοι δύνανται να διεκδικήσουν δικαστικά, με επιτυχία κάποια στιγμή στο μέλλον, περικοπές που κρίθηκαν αντισυνταγματικές με τις αποφάσεις του ΣτΕ το 2015.

Επισημαίνουν, ωστόσο πως το κόστος των διαδικασιών πιθανότατα θα είναι ιδιαίτερα υψηλό, φτάνοντας να αγγίζει μέχρι και το ποσό της διεκδίκησης.

Για αυτό τον λόγο μάλιστα και προτείνουν την λύση των ομαδικών αγωγών.

Τέλος, όπως αναφέρουν η λύση πρέπει να είναι πολιτική προκειμένου τόσο η χώρα όσο και το ασφαλιστικό μας σύστημα να μπορέσει να ανταπεξέλθει στο πραγματικά υψηλό κόστος της συμμόρφωσης στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης.

Αναλυτικότερα, στην οικονομική Καθημερινής της Κυριακής.

Πηγή:Kαθημερινή

 

Σχετικά Άρθρα

Σ'αυτές προστέθηκαν φέτος κι άλλες 2.460 που μέχρι τέλος χρόνου μπορεί να φτάσουν και τις 3.500!
Τρί, 18/12/2018 - 15:46

 

Έχοντας ήδη κατατεθειμένες μέχρι τώρα για το έτος 2018 2.480 πινακίδες οχημάτων στο αρμόδιο τμήμα της Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας, ο Νίκος Λαβίδας εκτιμά ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα ο αριθμός τους θα πλησιάσει τις 3.500, όσες δηλ. και πέρσι. Η κατάσταση αυτή είναι πλέον τα τελευταία χρόνια επαναλαμβανόμενη, κάθε τέλος του έτους ιδιοκτήτες ΙΧ και μηχανών να καταθέτουν τις πινακίδες, προκειμένου να μην πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας για το επόμενο έτος.

“Δεν είναι μόνο τα τέλη, τα τελευταία χρόνια είναι και η ασφαλιστική κάλυψη που κοστίζει περισσότερο από τα τέλη. Για παράδειγμα όσοι έχουν δίκυκλα μέχρι 300 κυβικά, που π.χ. πληρώνουν 22 ευρώ τέλη κυκλοφορίας, τα αποσύρουν τους χειμερινούς μήνες και τα βγάζουν στην κυκλοφορία τους καλοκαιρινούς για να μην πληρώνουν ασφάλεια όλο το χρόνο. Υπολογίζουμε ότι το 65% των πινακίδων που έχουμε είναι από δίκυκλα”, ανέφερε ο Νίκος Λαβίδας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον αποθηκευτικό χώρο της Δ.Ο.Υ. έχουν συσσωρευτεί κι άλλες 10.000 πινακίδες από το 2010 κι έπειτα οι οποίες σύντομα θα οδηγηθούν για καταστροφή. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να το γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες αφού σε περίπτωση που καταστραφεί η πινακίδα του οχήματος θα πρέπει να πληρώσουν για έκδοση νέας 30 ευρώ στη Δ/νση Μεταφορών.