Χίος, Σάββατο 7 Δεκεμβρίου

Οι Χιώτες της Θεσσαλονίκης γιόρτασαν την απελευθέρωση

Δείτε τις Φωτογραφίες
Κυρ, 10/11/2019 - 21:52

Σεμνά και , απέριττα με απόλυτο σεβασμό , κατάνυξη και υπερηφάνεια ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ « η Αγία Μαρκέλλα » τίμησε και φέτος την επέτειο της απελευθέρωσης από τον Τουρκικό ζυγό της μαρτυρικής, αγιοτόκου αλλά και φημισμένης ανά τον κόσμο γενέτειρας τους .

Την 11ην Νοεμβρίου του 1912 η Χίος με έναν γενικό και ηρωικό ξεσηκωμό τοπικών δυνάμεων συνεπικουρούμενων και από πολεμιστές της Κρήτης της Ικαρίας και της Μυτιλήνης, μετά από σκληρές μάχες υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες αποτίναξε, μετά από πολλά χρόνια σκλαβιάς, τον Τούρκο τύραννο και κατακτητή αναπνέοντας ξανά τον αγέρα της ελευθερίας! Το Εορτολόγιο εκείνη την ημέρα έγραφε μνήμη των Αγίων Μηνά, Βίκτωρος και Βικεντίου οι οποίοι είναι πολιούχοι και προστάτες του νησιού και εις αυτούς είναι αφιερωμένος και ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός της Χίου.

Σήμερα Κυριακή ,παραμονή της μνήμης τους και επίσης παραμονή της τοπικής εορτής των ελευθερίων για το νησί τους οι Χιώτες της Θεσσαλονίκης στον ομώνυμο Ι. Ναό της πόλης που κατοικούν και δραστηριοποιείται ο ιστορικός και υπεραιωνόβιος Σύλλογος τους με έτος ίδρυσης 1915, τέλεσαν ιερά αρτοκλασία και επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των πεσόντων αγωνιστών για να είναι σήμερα το νησί τους και οι κάτοικοί του ελεύθεροι.

Καθ΄ όλη την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, εντός του ναού, δίπλα στο Λάβαρο του Συλλόγου Χιώτισσες φοιτήτριες με τοπικές ενδυμασίες με την παρουσία του προέδρου Γ. Ψαρέλη, μελών του Δ.Σ. και πλήθος μελών του Συλλόγου παρακολούθησαν μαζί με όλο το εκκλησίασμα με κατάνυξη και περισυλλογή όλο το τελετουργικό και μετά το τέλος της εκδήλωσης , όπως συνηθίζουν επί δεκαετίες οι Χιώτες της Θεσσαλονίκης συγκεντρώθηκαν αρχικά σε γειτονικό « καφέ» της περιοχής για κουβεντούλα, ανταλλαγή νέων και . . .« συντονισμό» για το επόμενο βήμα της ημέρας που δεν ήτο κάτι άλλο από ένα φιλικό γεύμα με Χιώτικους μεζέδες και φυσικά εκλεκτό ούζο από τον τόπο τους.

Χρόνια πολλά. Και του χρόνου!

Σχετικά Άρθρα

Τρί, 03/12/2019 - 06:58

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΥΡΓΟΥΣΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ «ΤΟ ΠΥΡΓΙ ΧΙΟΥ», σε συνεργασία με την ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ και το ΔΗΜΟ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ, διοργανώνουν  ΜΟΥΣΙΚΟΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ, αφιερωμένη, στον πάντα επίκαιρο με Χιώτικες ρίζες σατυρικό ποιητή, ΓΕΩΡΓΙΟ ΣΟΥΡΗ, 100 χρόνια από τον θάνατο του.

Μετά τους χαιρετισμούς,της Προέδρου Μαρίας Μπρη Παπαμακαρίου, του Δημάρχου Ευάγγελου Ντηνιακού και του Κώστα Καρούσου, (πρόεδρος ΕΕΛ) θα ακολουθήσει απαγγελία ποιημάτων του Ποιητή ,από τον Πυργούση Γιάννη Τσική (ηθοποιός) και τον Σπύρο Αυλωνίτη (λογοτέχνης-ποιητής).

Μελοποιημένα ποιήματα του μεγάλου σατυρικού ποιητή ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΟΥΡΗ, θα αποδοθούν από τον μουσικοσυνθέτη Στέφανο Γεωργιάδη (τραγούδι-κιθάρα)και τον Ανδρέα Δρογκίτη (φυσαρμόνικα) .

Η εκδήλωση θα γίνει στην αίθουσα Εκδηλώσεων του Δημαρχείου Χαϊδαρίου,την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου στις 7μ.μ.

Είσοδος Ελεύθερη.