Στην αναμονή... επ' αόριστον για την εκπαίδευση των προσφύγων της ΒΙΑΛ

Η Β/βάθμια εκπαίδευση χωρίς συντονιστή εκπαιδευτή δεν γνωρίζει ούτε τους εν δυνάμει μαθητές των ΔΥΕΠ
Πέμ, 12/09/2019 - 15:11
Καλό μάθημα

Μικρός αριθμός παιδιών προσφύγων και μεταναστών ξεκινά τα μαθήματα στις σχολικές τάξεις και τη φετινή χρονιά στη Χίο, με τα προβλήματα να εντοπίζονται κυρίως στο μεγάλο αριθμό ανηλίκων που παραμένει στη ΒΙΑΛ.  Εκεί μέχρι στιγμής δεν υπάρχει σαφής εικόνα για τους εν’ δυνάμει μαθητές των ΔΥΕΠ, με εξαίρεση 35 μικρούς και μικρές που όπως είπε ο Δ/ντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Αριστείδης Κελεπερτζής, έχουν τη δυνατότητα – όποτε λειτουργήσουν οι δομές στα δημοτικά- να πάνε σχολείο.

Είναι τα παιδιά που έχουν κάνει τα εμβόλιά τους και εξασφαλίζουν όλες τις προϋποθέσεις, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο μέχρι το τέλος του μήνα εκτιμάται ότι θα είναι σε θέση να έχουν μια καλύτερη εικόνα των αριθμητικών δεδομένων και να οργανωθεί η λειτουργία των δομών, πιθανά στα ίδια με πέρυσι σχολεία (2ο, 4ο, 5ο και 11ο Χίου, καθώς και Κάμπου).

Σε χειρότερη μοίρα βρίσκονται τα παιδιά που ηλικιακά καλύπτονται στη Β’βάθμια εκπαίδευση, αφού όπως είπε στο Ράδιο «Α» η Δ/ντρια Β’βάθμιας, Ευτυχία Βλυσίδου, δεν έχουν καμία εικόνα ούτε για τα αριθμητικά δεδομένα των ανηλίκων στην ΒΙΑΛ μιας και από τις αρχές του καλοκαιριού δεν υπάρχει εκεί συντονίστρια εκπαιδευτικός και ακόμη δεν έχει τοποθετηθεί νέα από το Υπουργείο Παιδείας.

Το γεγονός αυτό έχει επί της ουσίας «δέσει τα χέρια» της Δ/νσης αφού το μόνο δεδομένο που έχει είναι τα κτίρια στα οποία μπορούν να λειτουργήσουν οι δομές, όπως και πέρσι, αλλά δεν έχει ούτε μαθητικό δυναμικό, ούτε εκπαιδευτικό (το τελευταίο λύνεται εύκολα, μας είπε, αφού υπάρχει ειδικό καθεστώς προσλήψεων μέσω  ΕΣΠΑ).

Αξίζει να αναφερθεί ότι σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ το 24% όσων προσφύγων και μεταναστών διαμένουν στο νησί είναι ανήλικοι, που σημαίνει ότι πάνω από 800 παιδιά θα έπρεπε  - αν ζούσαμε σ' ένα οργανωμένο κράτος που εφαρμόζει τα προβλεπόμενα διεθνώς για τα παιδιά- να συμμετέχουν της ελληνικής παιδείας.

Αυτή τη στιγμή τα μόνα προσφυγόπουλα που μπορούν υπό τις παρούσες συνθήκες να πάνε σχολείο είναι μόνο εκείνα που ζουν εκτός ΒΙΑΛ, τα οποία ούτως ή άλλως εγγράφονται στο πρωινό πρόγραμμα συγκεκριμένων σχολικών μονάδων σε τμήματα υποδοχής. Ο αριθμός αυτών σε επίπεδο δημοτικού φτάνει στα 20 σύμφωνα με τον κο Κελεπερτζή, ενώ κατά την κα Βλυσίδου 12 είναι οι εγγραφέντες στο ειδικό τμήμα του Α’ Γυμνασίου και πάνω από 15 στο ΕΠΑΛ.

 

Σχετικά Άρθρα