Στο επίκεντρο τα προβλήματα των δομών Ειδικής Αγωγής

Παρέμβαση της Π.Ο.Α.με.Α.Β.Α. στον υπουργό Παιδείας
Τρί, 02/12/2014 - 11:11

Στα ζητήματα των ελλείψεων προσωπικού αλλά και γενικότερα στο σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα σχολεία ειδικής αγωγής στο Βόρειο Αιγαίο, εστιάζει η Περιφερειακή Ομοσπονδία ΑμεΑ σε επιστολή της προς τον Υπουργό Παιδείας.

Μεταξύ άλλων, αναφέρεται και στις δομές της Χίου σημειώνοντας αναλυτικά τα εξής:

"Στο Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Χίου δεν διδάσκεται το μάθημα των καλλιτεχνικών, βασική ειδικότητα του αντίστοιχου εργαστηρίου, το οποίο αν και είναι στο πρόγραμμα δεν διδάσκεται.

Απαράδεκτη έως επικίνδυνη είναι επίσης η μεταφορά των παιδιών με κινητική αναπηρία, που μεταφέρονται με συμβατικά αυτοκίνητα και επιβιβάζονται ή αποβιβάζονται στα χέρια, σαν σακιά, χωρίς συνοδό. Οι προκηρύξεις των διαγωνισμών δεν προβλέπουν ειδικά διασκευασμένα αυτοκίνητα, αποκλείοντας έτσι φορείς που διαθέτουν Ε.Δ. αυτοκίνητα από τη συμμετοχή τους σ’ αυτές. 

Σημαντικός επίσης είναι ο αριθμός των παιδιών με Αναπηρία στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, που δεν έχουν αξιολογηθεί από τα ΚΕΔΔΥ και δεν έχουν ενταχθεί στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Ειδικής Αγωγής ή των τμημάτων ένταξης ή παράλληλης στήριξης της Γενικής Εκπαίδευσης. Η γεωγραφική ιδιαιτερότητα των νησιών δημιουργεί επίσης πολλά προβλήματα, τα οποία όμως δεν είναι ανυπέρβλητα, εάν ο σχεδιασμός για την επίλυσή τους αρχίσει από την απογραφή όλων των παιδιών με αναπηρία, την καταγραφή όλων των προβλημάτων και στη συνέχεια τη δρομολόγηση για ένταξή τους στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που μπορούν να ακολουθήσουν.

Κύριε Υπουργέ

Ο Νόμος για την Ειδική Αγωγή (Ν. 3699/2008) υποχρεώνει την πολιτεία να παρέχει σχολεία κατάλληλα δομημένα και στελεχωμένα με δασκάλους και ειδικό εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό σ’ όλη την επικράτεια. Η Περιφέρεια Β. Αιγαίου είναι ακριτική και δυσπρόσιτη και κάνει τη ζωή των κατοίκων της προβληματική σε πολλά επίπεδα (Υγείας, Παιδείας, Συγκοινωνίας, Εργασίας). Παρόλα αυτά εμείς παραμένουμε στον τόπο μας και διεκδικούμε τα δικαιώματά μας σαν ισότιμοι πολίτες. Η πολιτεία απαιτεί από μας υποχρεώσεις χωρίς εκπτώσεις.

Εμείς ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ!!!", καταλήγει η Π.Ο.Α.με.Α.Β.Α.

Σχετικά Άρθρα