Χίος, Τρίτη 19 Μαρτίου

Ειδική Αγωγή: Πολλαπλό «κούρεμα» του προϋπολογισμού από τον ΕΟΠΥΥ

Πέμ, 08/11/2018 - 16:18

Αρραγές είναι το μέτωπο του κλάδου των "Θεραπευτών Ειδικής Αγωγής" απέναντι στις ρυθμίσεις ΕΟΠΥΥ και υπουργείου Υγείας, που βασικό στόχο έχουν να περικόψουν τη δαπάνη για την "Ειδική Αγωγή" με κάθε δυνατό τρόπο.

«Για πρώτη φορά», όπως αναφέρει το "Συντονιστικό Θεραπευτών Ειδικής Αγωγής", «προωθείται με κάθε μέσο πολλαπλό κούρεμα στη δαπάνη για την "Ειδική Αγωγή"».

Αναλυτικά σημειώνει:

«Ο προϋπολογισμός είναι κλειστός και μειώνεται αυθαίρετα κατά 30%, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία μελέτη για τις ανάγκες του πληθυσμού.

Το μέσο που χρησιμοποιείται για να επιτευχθεί η μείωση του προϋπολογισμού για την Ειδική Αγωγή είναι το voucher‐κουπόνι. Πρόκειται για το χαρτί που οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα παραλαμβάνουν με τη γνωμάτευση και θα καταθέτουν στον ιδιώτη επιστήμονα θεραπευτή. Στη συνέχεια εκείνος θα το καταθέτει στον οργανισμό για να αποζημιωθεί σε απροσδιόριστο χρόνο. Το κουπόνι αυτό όμως, έχει και απροσδιόριστη αξία! Διότι σύμφωνα με το νόμο, θα υπόκειται σε διπλό υποχρεωτικό «ψαλίδι» με απροσδιόριστο ύψος (rebate, clawback).

Την ίδια ώρα, μια ακόμη εκδοχή του EKΠΥ φέρνει επιπλέον περικοπές στις παροχές, σε αριθμό θεραπευτικών πράξεων ανά παιδί ανάλογα με τη διάγνωσή του, ενώ απουσιάζουν σημαντικές διαγνωστικές κατηγορίες από το παράρτημα που εκδόθηκε, όπως Τραυλισμός, σύνδρομο Asperger, Διαταραχή Διάσπασης Προσοχής/ Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) κ.α. Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ και το υπουργείο Υγείας δημιουργούν ένα χάος με μία σειρά από νόμους, εγκυκλίους και παραρτήματα που δημοσίευσαν από τον Ιούνιο 2018 μέχρι σήμερα. Ακόμη πάντως, κανείς δεν είναι σε θέση να απαντήσει στον γονέα/ασφαλισμένο τι ισχύει για το παιδί του που έχει ανάγκη ειδικής αγωγής, ενώ η θεραπευτική κοινότητα συνεχίζει να επιτελεί το επιστημονικό της έργο σε καθεστώς πλήρους αβεβαιότητας για το αύριο.»

Καταδικασμένη να αποτύχει η επιβολή των voucher

Οι θεραπευτές υποστηρίζουν πως τα μεγάλα θύματα της περικοπής της δαπάνης για την Ειδική Αγωγή θα είναι πρωτίστως οι οικογένειες και τα χιλιάδες παιδιά που έχουν ανάγκη θεραπείας, την ώρα που τα κοινωνικά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα δέχονται επίθεση και τίθενται υπό αμφισβήτηση. Στο πλαίσιο αυτό ξεκαθαρίζουν πως δεν πρόκειται να δεχθούν κανένα voucher και κανενός είδους σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ.

«Κανείς δεν μπορεί σε μια ευνομούμενη πολιτεία να εξαναγκάσει ιδιώτες επιστήμονες θεραπευτές να συμβληθούν με ένα κρατικό φορέα, έστω και εμμέσως και με όρους άκρως επαχθείς. Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε την επαγγελματική μας αξιοπρέπεια και ανεξαρτησία με κάθε διαθέσιμο μέσο. Ο κλάδος μας παρά τις διαρκείς προσπάθειες υπονόμευσης εκ μέρους των ιθυνόντων είναι πιο ενωμένος από ποτέ. Οι προσφυγές μας στο Συμβούλιο της Επικρατείας είναι μόνο η αρχή», αναφέρει η εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Συντονιστικού Θεραπευτών Ειδικής Αγωγής, Φιλιώ Βλάχου.

«Είναι μνημειώδης η προχειρότητα στον τρόπο με τον οποίο επιχειρείται η πάση θυσία μείωση της δαπάνης για την Ειδική Αγωγή. Το Υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να γνωρίζουν πως η προσπάθεια επιβολής τωνvoucher είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές και κέντρα ειδικών θεραπειών, επιλέγουμε να συνταχθούμε στο πλευρό των χιλιάδων οικογενειών που μας εμπιστεύονται και όχι δίπλα σε εκείνους που λειτουργούν με μοναδικό γνώμονα τους αριθμούς και όχι τους ανθρώπους και τις ανάγκες τους», τονίζει ο εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Συντονιστικού Θεραπευτών Ειδικής Αγωγής, Παναγιώτης Μπούρος.

 

Στο "Συντονιστικό Θεραπευτών Ειδικής Αγωγής" συμμετέχουν:

Πανελλήνιος Σύλλογος Λογοπεδικών - Λογοθεραπευτών (ΠΣΛ) www.logopedists.gr, τηλέφωνο: 2107779901 / e-mail: info@logopedists.gr

Σύλλογος Επιστημόνων Λογοπαθολόγων - Λογοθεραπευτών Ελλάδος (ΣΕΛΛΕ), τηλέφωνο: 210 3848362, e-mail: info@selle.gr

Πανελλήνιος Σύλλογος Λογοθεραπευτών - Ειδικών Παιδαγωγών (ΠΕ), τηλέφωνο: 2310 265393, e-mail: info@logotherapia.gr

Επιστημονικός Σύλλογος Λογοθεραπευτών - Λογοπαιδαγωγών Ελλάδος (Ε.Σ.Λ.Λ.Ε.), e-mail: eslle.ds@yahoo.com

Σωματείο Λογοθεραπευτών - Λογοπεδικών Ελλάδος (ΣΛΛΕ), www.logopaedists.gr

Πανελλήνιο Σωματείο Ιδιοκτητών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδα Ψυχικής Υγείας για παιδιά, έφηβους και οικογένειες, e-mail: dschildmentalhealth@gmail.com https://www.facebook.com/somatio.protovathmias/

Πανελλήνιος Σύλλογος Εργοθεραπευτών (ΝΠΔΔ), τηλέφωνο: 2103228979, e-mail: mail@pse.org.gr

Ελληνική Εταιρεία Νευροεξελικτικής Αγωγής (ΕΕΝΑ), τηλέφωνο: 6976969767, www.eena.gr, e-mail: eena.contact@gmail.com

 

Σχετικά Άρθρα

Με την Λαγκάδα να... μετακομίζει στην συνεδρίαση
Δευ, 18/03/2019 - 22:14

Ένα e mail, προς τον πρόεδρο του Τοπικού συμβουλίου Λαγκάδας που όμως, όπως ειπώθηκε, δεν διαβάστηκε ποτέ, οδήγησε σε μια πολύωρη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και στην κάθοδο στους δρόμους δυο χωριών της Συκιάδας και Λαγκάδας.

Η γνωστή ιστορία με την δημιουργία μονάδας καύσης ελαίων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην είσοδο της Λαγκάδας, έχει ξεσηκώσει τις τελευταίες μέρες τους κατοίκους των δυο γειτονικών οικισμών μεταφέροντας την συζήτηση για την ακύρωση της άδειας που έχει παραχωρηθεί από την Αποκεντρωμενη διοίκηση στον επενδυτή, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου.

Μετά από δυόμιση ώρες συζήτησης και με ασφυκτικά γεμάτο τον πρώτο όροφο του Δημαρχείου, το Δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε, κατά πλειοψηφία, να καταθέσει «αίτηση θεραπείας» στην αποκεντρωμένη διοίκηση ζητώντας να επανεξεταστεί η χορήγηση της αδειοδότησης, συνοδευομένη και από τις αποφάσεις των δυο λαϊκών συνελεύσεως, με στόχο την επανεξέταση της άδειας.

Παράλληλα αποφασίστηκε να ειδοποιηθεί η Αστυνομία σε περίπτωση οικοδομικών εργασιών αφού δεν υπάρχει οικοδομική άδεια, ενώ θα εξεταστεί η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας καθώς και η προσφυγή κατά της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Κατά την διάρκεια της πολύωρης συζητήσης δεν έλειψαν στιγμές εντάσεις με κατοίκους και αιρετούς να. ..ψάχνουν γιατί δεν ειδοποιήθηκε το Τοπικό Συμβούλιο και ποιός έχει την ευθύνη για αυτό.

Αρκετές φορές οι τόνοι ανέβηκαν, η συζήτηση ξέφευγε από το θέμα, αλλά με ψύχραιμους χειρισμούς ο Πρόεδρος του σώματος Γιάννης Γεωργιάδης κατάφερνε να ηρεμήσει την κατάσταση, χωρίς να χρειαστεί η διακοπή της συνεδρίασης.

Μια σημαντική παράμετρος κατατέθηκε από τον Δήμαρχο Μανώλη Βουρνού και αφορά την έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού, που μπορεί στην παρούσα φάση να μην απασχόλησε το σώμα και τους κατοίκους όμως, όπως επεσήμανε και ο Δήμαρχος Χίου θα βοηθούσε στο να μην …ξεφυτρώνουν ξαφνικά επενδύσεις βιομηχανικού τύπου σε τοποθεσίες που δεν ενδείκνυται.

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε και η τοποθέτηση και κατάθεση πρότασης του Δημοτικού Συμβούλου Βασίλη Μυριαγκού που ζήτησε να προστεθεί στην απόφαση η φράση ότι το Δημοτικό Συμβούλιο δεν είναι αντίθετο σε επενδύσεις, πρόταση που όμως δεν ψηφίστηκε από το σώμα και προκάλεσε την κατά πλειοψηφία τελική απόφαση.

Να σημειώσουμε ότι σε όλη την διάρκεια της συζήτησης ήταν παρόντες και οι δικηγόροι του επενδύτη με τον Κώστα Παρθενίδη να αναφέρει ότι ο επενδυτής  είναι νόμιμος  και ανοικτός σε κάθε έλεγχο.