Χίος, Σάββατο 14 Δεκεμβρίου

Αναγκαστική προσγείωση της ΝΔ στις ΤΟΜΥ

Ιδρύονται 3 ακόμη στη Χίο, σύμφωνα με τον Βουλευτή Ανδρέα Μιχαηλίδη
Πέμ, 24/10/2019 - 15:35
Α. Μιχαηλίδης

Ως μια ακόμα αναγκαστική προσγείωση της ΝΔ χαρακτηρίζει ο Βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Μιχαηλίδης, την έκδοση απόφασης για τη δημιουργία ΤΟΜΥ (Τοπικής Μονάδας Υγείας) στο Βόρειο Αιγαίο.

Αναλυτικά αναφέρει:

«Εκδόθηκε χθες (23/10) Απόφαση του Υπουργού Υγείας κ. Κικίλια βάσει της οποίας προχωρά η υλοποίηση του σχεδιασμού για τη δημιουργία ΤΟΜΥ στο Βόρειο Αιγαίο. Προβλέπεται η δημιουργία συνολικά 14 ΤΟΜΥ στην Περιφέρεια, συμπεριλαμβανομένων των δύο που έχουν ήδη συγκροτηθεί σε Χίο και Λέσβο. Για τη Χίο συγκεκριμένα προβλέπεται  η συγκρότηση και λειτουργία τριών ακόμα ΤΟΜΥ.

Αυτονόητα χαιρετίζουμε ως θετική αυτήν την Απόφαση του Υπουργείου. Η ριζική ανασυγκρότηση και επέκταση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας μέσω του νέου θεσμού των ΤΟΜΥ αποτέλεσε εμβληματική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στο χώρο της Υγείας. Σημειώνεται πως το Υπουργείο Υγείας επί ΣΥΡΙΖΑ συνεργάστηκε με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για το σχεδιασμό των ΤΟΜΥ, ενώ εξασφάλισε την χρηματοδότησή τους από ευρωπαϊκούς πόρους (μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου).

Οφείλουμε να υπενθυμίσουμε, πάντως, ότι η ΝΔ ως αξιωματική  αντιπολίτευση είχε επιτεθεί και είχε απαξιώσει τη λειτουργία των ΤΟΜΥ, τις οποίες και θα καταργούσε, χαρακτηρίζοντάς τις μάλιστα ως σοβιετικού τύπου μοντέλο για την παροχή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας….

Είναι προφανής η αναγκαστική προσγείωση της ΝΔ σε ένα ακόμα πεδίο της πολιτικής που ασκεί.»

Σχετικά Άρθρα

Τόνισε ο καθηγητής Ι. Μάζης στο Ομήρειο
Σάβ, 14/12/2019 - 21:13

Κατευθύνσεις ως προς την επίλυση του μεταναστευτικού-προσφυγικού ζητήματος, κατέθεσε στην ομιλία του ο καθηγητής Γεωπολιτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιωάννης Μάζης, καλεσμένος της Παγχιακής Επιτροπής Αγώνα.

Στην κατάμεστη αίθουσα συνεδρίων του Ομηρείου Πνευματικού Κέντρου ο κ. Μάζης μίλησε για τις νέες συνθήκες αστάθειας, που έχουν διαμορφωθεί στην ευρύτερη περιοχή της Μεσόγειου, τονίζοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να παίξει σημαντικό ρόλο.

Ο καθηγητής Γεωπολιτικής σκιαγράφησε το προφίλ των μεταναστών-προσφύγων, που φτάνουν στη χώρα μας τονίζοντας ότι κατά την γνώμη του αλλά και τις διεθνείς συνθήκες, δεν πρέπει να θεωρούνται πρόσφυγες καθώς έρχονται στην Ελλάδα από μια χώρα στην οποία ζουν με ασφάλεια ( εννοώντας την Τουρκία) στην οποία μάλιστα, όπως ανέφερε, έχουν δοθεί εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να φτιάξει δομές για την φιλοξενία τους.

Αναφορικά με τρόπους επίλυσης του μεταναστευτικού-προσφυγικού ρεύματος προς την χώρα μας και την Ευρώπη, ο κ.Μάζης υπογράμμισε ότι ανάμεσα σε όλα εκείνο που πρέπει η Ελληνική Κυβέρνηση να πράξει είναι η φύλαξη των θαλασσίων συνόρων, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως φυλάσσονται τα  χερσαία, η διαχείριση των Ευρωπαϊκών χρημάτων  για το μεταναστευτικό-προσφυγικό μόνο από την Ελληνική Κυβέρνηση και όχι μέσω των  ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στη  Ελλάδα  και άλλα ζητήματα.
Παράλληλα ο κ .Μάζης τόνισε τον συνεχή αγώνα που κάνουν τα πληρώματα και τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι κατά την δική του άποψη για να γίνεται φύλαξη συνόρων πρέπει να γίνεται διάσωση, όπου απαιτείται, καταγραφή πάνω στο σκάφος του Λιμενικού και ταυτόχρονη επιστροφή με ασφαλή μέσο στην χώρα προέλευσης, ενώ αναφερόμενος στην FRONTEX,  τόνισε ότι πιστεύει ότι μάλλον «δυσκολεύει» την φύλαξη των συνόρων παρά την ενισχύει.

Αμέσως μετά την ομιλία του ακολούθησε συζήτηση με το κοινό  με συντονιστή τον Χρήστο Καραχάλιο.