Χίος, Πέμπτη 2 Ιουλίου

Αναγκαστική προσγείωση της ΝΔ στις ΤΟΜΥ

Ιδρύονται 3 ακόμη στη Χίο, σύμφωνα με τον Βουλευτή Ανδρέα Μιχαηλίδη
Πέμ, 24/10/2019 - 15:35
Α. Μιχαηλίδης

Ως μια ακόμα αναγκαστική προσγείωση της ΝΔ χαρακτηρίζει ο Βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Μιχαηλίδης, την έκδοση απόφασης για τη δημιουργία ΤΟΜΥ (Τοπικής Μονάδας Υγείας) στο Βόρειο Αιγαίο.

Αναλυτικά αναφέρει:

«Εκδόθηκε χθες (23/10) Απόφαση του Υπουργού Υγείας κ. Κικίλια βάσει της οποίας προχωρά η υλοποίηση του σχεδιασμού για τη δημιουργία ΤΟΜΥ στο Βόρειο Αιγαίο. Προβλέπεται η δημιουργία συνολικά 14 ΤΟΜΥ στην Περιφέρεια, συμπεριλαμβανομένων των δύο που έχουν ήδη συγκροτηθεί σε Χίο και Λέσβο. Για τη Χίο συγκεκριμένα προβλέπεται  η συγκρότηση και λειτουργία τριών ακόμα ΤΟΜΥ.

Αυτονόητα χαιρετίζουμε ως θετική αυτήν την Απόφαση του Υπουργείου. Η ριζική ανασυγκρότηση και επέκταση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας μέσω του νέου θεσμού των ΤΟΜΥ αποτέλεσε εμβληματική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στο χώρο της Υγείας. Σημειώνεται πως το Υπουργείο Υγείας επί ΣΥΡΙΖΑ συνεργάστηκε με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για το σχεδιασμό των ΤΟΜΥ, ενώ εξασφάλισε την χρηματοδότησή τους από ευρωπαϊκούς πόρους (μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου).

Οφείλουμε να υπενθυμίσουμε, πάντως, ότι η ΝΔ ως αξιωματική  αντιπολίτευση είχε επιτεθεί και είχε απαξιώσει τη λειτουργία των ΤΟΜΥ, τις οποίες και θα καταργούσε, χαρακτηρίζοντάς τις μάλιστα ως σοβιετικού τύπου μοντέλο για την παροχή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας….

Είναι προφανής η αναγκαστική προσγείωση της ΝΔ σε ένα ακόμα πεδίο της πολιτικής που ασκεί.»

Σχετικά Άρθρα

Αναπροσαρμόζονται οι όροι παροχής του οικονομικού βοηθήματος στους αιτούντες άσυλο
Πέμ, 02/07/2020 - 11:25

«Σώμα δικηγόρων» για τη συνδρομή των Υπηρεσιών Ασύλου ώστε να επισπευσθούν οι διαδικασίες εξέτασης των αιτημάτων, συστήνει το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Η εκπαίδευση και οι όροι συμμετοχής δεν έχουν ακόμα εξειδικευθεί;

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο «αρχικά, το νέο μητρώο θα λειτουργήσει, εντός του επόμενου τριμήνου, στις Περιφερειακές Ενότητες Λέσβου, Χίου και Σάμου». 

Η σύσταση του μητρώου εισηγητών - βοηθών χειριστών ασύλου θα μπορούν να ενταχθούν οι δικηγόροι, γίνεται σε εφαρμογή όσων προβλέπονταν στον ν. 4686/2020, που ψηφίστηκε τον Μάιο.

Συγκεκριμένα, όπως προβλέπεται, «οι βοηθοί χειριστές - δικηγόροι θα παρίστανται κατά τη συνέντευξη, θα συντάσσουν και θα παραδίδουν την εισήγησή τους, εξετάζοντας τους ισχυρισμούς του αιτούντος, τα πρακτικά της συνέντευξης και διεξάγοντας αντικειμενική έρευνα». Με απόφαση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, ορίζονται οι διαδικασίες και οι προϋποθέσεις της εγγραφής των εισηγητών - βοηθών χειριστών ασύλου στο νέο Μητρώο. Με απόφαση του διοικητή της Υπηρεσίας Ασύλου, θα οριστεί ο χρόνος έναρξης της διαδικασίας επιλογής, αλλά και ο αριθμός των δικηγόρων για τη συμπλήρωση του μητρώου, όπως και η κατανομή τους ανά περιφερειακή υπηρεσία.

Παράλληλα, αναπροσαρμόζονται οι όροι και τα ποσά για την παροχή οικονομικού βοηθήματος σε αιτούντες άσυλο (μέσω κοινοτικών κονδυλίων), με νέα υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε χθες σε ΦΕΚ.

Το οικονομικό βοήθημα δίδεται με σκοπό την αντιμετώπιση βασικών αναγκών διατροφής, ένδυσης, υπόδησης, προσωπικής υγιεινής, τηλεπικοινωνιών, μετακινήσεων εντός του τόπου διαμονής και βασικές σχολικές και φαρμακευτικές δαπάνες. Η ανάληψη μετρητών επιτρέπεται έως ποσοστό 20% του μηνιαίου οικονομικού βοηθήματος.

Προβλέπεται οικονομικό βοήθημα:

• 150 ευρώ για ένα άτομο.

•  320 ευρώ για οικογένεια δύο έως τρίων ατόμων.

• 420 ευρώ για οικογένεια τεσσάρων έως πέντε ατόμων.

• 490 ευρώ για οικογένεια έξι ατόμων και άνω.

Το οικονομικό βοήθημα, εφόσον οι ωφελούμενοι διαμένουν σε δομή όπου καλύπτεται η σίτιση, διαμορφώνεται ως εξής:

• 75 ευρώ για ένα άτομο.

• 160 ευρώ για οικογένεια δύο έως τριών ατόμων.

• 210 ευρώ για οικογένεια τεσσάρων έως πέντε ατόμων.

• 245 ευρώ για οικογένεια έξι ατόμων και άνω.

Η παροχή του οικονομικού βοηθήματος τερματίζεται αυτοδίκαια εντός τριάντα (30) ημερών από τη γνωστοποίηση, στον υπεύθυνο του προγράμματος, της επίδοσης απόφασης χορήγησης διεθνούς προστασίας ή τελεσίδικης απορριπτικής απόφασης επί της αίτησης διεθνούς προστασίας.