Αυτοί φταίνε για την καταστροφή της ελαιοπαραγωγής

H τοποθέτηση του Γιώργη Αμπαζή στο Περιφερειακό Συμβούλιο Β.Α. για την κατάσταση στην ελαιοκαλλιέργεια στη Χίο. 
Δείτε το Βίντεο
Τετ, 19/10/2022 - 06:31

Σε έκτακτη συνεδρίαση του, το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου, στις 18-10-2022,(μετά από πρόταση της ΛΑΣ) συζήτησε το θέμα της ελαιοπαραγωγής- αυτής της βασικής πηγής εισοδήματος για τα νησιά μας- και την ανάγκη ουσιαστικής προστασία της, κυρίως από το δάκο, καθώς και την κατάσταση, που διαμορφώνεται στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου.

Βασικά ζητήματα που υπάρχουν στον τομέα της δακοκτονίας είναι:

Η ανάθεση της δακοκτονίας, απ’ την Περιφέρεια αξιοποιώντας το νομοθετικό πλαίσιο, σε ιδιώτες- εργολάβους, οι οποίοι, όπως είναι επόμενο, επιδιώκουν το μέγιστο δυνατό κέρδος, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα του έργου, αλλά και την αμοιβή και τον αριθμό των εργαζομένων στη δακοκτονία.

Η υλοποίηση της δακοκτονίας απ’ την περιφέρεια θα συνέβαλε στο να  αποφεύγονται οι χρονοβόροι διαγωνισμοί και οι ενδεχόμενες εμπλοκές όπως ενστάσεις κλπ. και θα άρχιζε έγκαιρα η δακοκτονία, με την πρώτη και καθοριστική διαβροχή μέσα Ιουνίου και όχι, συχνά με μήνες καθυστέρησης,  κάνοντας την δακοκτονία «δώρο άδωρο».

ΟΠΩΣ ΣΥΝΕΒΕΙ ΦΕΤΟΣ ΣΤΗ ΧΙΟ, ΣΑΜΟ, ΙΚΑΡΙΑ, ΦΟΥΡΝΟΥΣ, ΠΟΥ Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΚΥΡΗΧΤΗΚΕ ΑΓΟΝΟΣ ΚΑΙ Η ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕ ΔΡΑΜΑΤΙΚΑ, ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΕΙ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ.

• Η μείωση των κρατικών χρηματοδοτήσεων προς την Π.Β.Α για τη δακοκτονία

• Η αποδυνάμωση των Δ/νσεων αγροτικής οικονομίας των Π. Ενοτήτων της Π.Β.Α. από επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό, που εργάζονται κάτω από αντίξοες συνθήκες

• Οι μειωμένες κρατικές  δαπάνες για τη διάνοιξη και προστασία των αγροτικών δρόμων

• Η ανυπαρξία εδαφολογικών χαρτών, που να συμβάλλουν στη γνώση των αγροκτημάτων

• Η αύξηση των γεωγραφικών περιοχών, για κάθε επόπτη δακοκτονίας, αφού μειώθηκαν οι προσλήψεις απ’ το Υπουργείο

• Η μείωση του αριθμού εργατών για το ψεκασμό, κατά γεωγραφική περιοχή

• Η μείωση του αριθμού των χρησιμοποιούμενων μεταφορικών μέσων

• Η μείωση του μεροκάματου για τους εργάτες ψεκασμού στα 27ε και η ασφάλισή τους στον ΟΓΑ!!!

Σε ό,τι αφορά στη Χίο, δυστυχώς η παραγωγή έχει ήδη υποστεί μεγάλο πλήγμα απ’ το δάκο. 

Όπως  λένε οι  παραγωγοί απ’ τα χωριά της Ιωνίας, του Ανέμωνα, των Μαστιχοχώρων και της Αμανής έχει «φύγει» όλος ο σχεδιασμός και η εκτέλεση της δακοκτονίας  απ’ αυτούς που πονούν τον καρπό και ζουν απ’ το μαξούλι.

Έτσι:

• Η υλοποίηση της δακοκτονίας γίνεται από επιχειρηματία- οποίος «άνοιξε» δουλειά και στο νησί μας -και κατά πως λένε οι παραγωγοί- δεν κάνει το ράντισμα σωστά, αφού ως επί το πλείστων περνούν τα τρακτέρ και ραντίζουν εξ αποστάσεως από τους αγροτικούς δρόμους, χωρίς έτσι να καλύπτεται το σύνολο των δέντρων του κάθε αγροκτήματος

• Δεν υπάρχει ο έλεγχος του Τοπικού συμβουλίου της κάθε κοινότητας επί του έργου, που υλοποιείται στη γεωγραφική περιοχή της, με αποτέλεσμα να μην καλύπτεται μεγάλο μέρος των χωραφιών

• Υπάρχει συνεχή μείωση του αριθμού πρόσληψης των εποπτών(μόλις ένας!!) και των εργατών δακοκτονίας, που υλοποιούν τον ψεκασμό, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργήσει την περαιτέρω  υποβάθμιση του παραγόμενου έργου

• Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην αγροτική οδοποιία των χωριών

• Οι ψεκασμοί έγιναν με μεγάλη καθυστέρηση στα μέσα του Ιούλη

Φυσικά, η αντιαγροτική πολιτική των εκάστοτε κυβερνήσεων (ΝΔ- ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ), ως προς την ελαιοκαλλιέργεια και τους ελαιοπαραγωγούς αντανακλάται σ’ όλα τα επίπεδα( η μη στήριξη σε έλαιο - καλλιεργητικά μέσα, λιπάσματα, προϊόν, καθώς και τη συνεχώς μειούμενη χρηματοδότηση της δακοκτονίας),που οδηγεί σε οικονομικά αδιέξοδα τους αγρότες του τομέα αυτού.

Η Κυβέρνηση της Ν.Δ. συνεχίζει την αντιαγροτική πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης του  ΣΥΡΙΖΑ, κρατώντας  τον προϋπολογισμό για τη δακοκτονία σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα, (μόλις 1.332χιλ.Ε για 10 νησιά της περιφέρειας το 2021), σε βάρος της καταπολέμησης του δάκου.

Οι εκάστοτε Περιφερειακές αρχές και η σημερινή περιφερειακή αρχή(ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) έχουν τεράστιες ευθύνες, γιατί από το 2012 απορρίπτουν πεισματικά, την πρόταση του ΚΚΕ και της Λαϊκής Συσπείρωσης να κάνει η ίδια την δακοκτονία, όπως γινόταν μέχρι το 2011 από τη Νομαρχία και την Περιφέρεια (το 2011).

 Επιμένει η Περιφερειακή αρχή να εμπιστεύεται την τύχη της βασικής πηγής εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών στους εργολάβους.

Η Περιφερειακή Αρχή έχει ακόμη ευθύνη γιατί, ενώ αρνείται να αναλάβει την δακοκτονία, απορρίπτει συνεχώς την πρόταση μας να ξεκινά τουλάχιστον τη διαδικασία της δημοπράτησης του έργου πιο έγκαιρα, από το Γενάρη, ώστε να υπάρχει χρόνος για να αντιμετωπισθούν προβλήματα, όπως αυτά που παρουσιάστηκαν πέρυσι και ιδιαίτερα φέτος.

Η Π. Αρχή έχει τεράστια ευθύνη, γιατί δεν φρόντισε να παραγγείλει και να προμηθευτεί έγκαιρα τα φάρμακα για την δακοκτονία με αποτέλεσμα να γίνει με καθυστέρηση.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Βορείου Αιγαίου απευθύνεται  στους ελαιοπαραγωγούς των νησιών μας καλώντας τους να αντιδράσουν  στην καταστροφή της σοδειάς, με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης και της περιφερειακής Αρχής.

Τους καλούμε να διεκδικήσουν:

Να βγουν τώρα κλιμάκια της Δ/νσης αγροτικής οικονομίας της  Π.Ε. Χίου και με την παρουσία των Τοπικών Συμβουλίων και αγροτικών συλλόγων, να εκτιμήσουν το μέγεθος της καταστροφής και να προχωρήσουν σε αποζημιώσεις των ελαιοπαραγωγών.

Να πάρει απόφαση  το Π. Συμβούλιο ότι από εδώ και πέρα θα πραγματοποιεί τη δακοκτονία η Περιφέρεια, σ’ όλα τα νησιά, όπως γινόταν μέχρι και το 2011.

Να διεκδικήσουν δραστική αύξηση του προϋπολογισμού για την δακοκτονία στα επίπεδα του 2009.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση θα είμαστε , όπως πάντα, στο πλευρό τους μ’ όλες μας τις δυνάμεις.

 

i_perifereiaki_arhi_ehei_eythyni_gia_tin_katastrofi_tis_elaioparagogis

Σχετικά Άρθρα