Χίος, Τρίτη 2 Ιουνίου

Δουλειά δεν είχε ο διάβολος.... και έπαιρνε τα Λιμενικά Ταμεία από τους Δήμους

Δείτε το Βίντεο
Δευ, 27/01/2020 - 16:00

Δεν θα περάσει εύκολα η διοίκηση των λιμενικών ταμείων από τους δήμους στο Υπουργείο Ναυτιλίας, τόνισε σήμερα σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Χίου, Σταμάτης Κάρμαντζης, αναφέροντας ότι μετά τα όσα είπε στο συνέδριο της εφημερίδας «Ναυτεμπορική» ο Υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης για την ανάληψη σχετικής πρωτοβουλίας, ο ίδιος είχε τηλεφωνική επικοινωνία μαζί του εκφράζοντας την άποψη ότι είναι αδιανόητο ότι θα μεταβιβαστεί η αρμοδιότητα.

«Ο Υπουργός ανέφερε ότι θα γίνει εξαντλητική συζήτηση», σημείωσε ο Δήμαρχος Χίου ο οποίος θα ζητήσει το θέμα να τεθεί και στην Κεντρική Ένωση Δήμων, θεωρώντας ότι οι δήμοι πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο για τα του οίκου τους και τα λιμάνια και λιμανάκια είναι τμήματα ζωτικής σημασίας για τα νησιά.

Έχοντας μάλιστα την εμπειρία του Προέδρου του Λιμενικού Ταμείου, με διοίκησή του από το Υπουργείο Ναυτιλίας, σημείωσε ότι η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη τώρα που έχει περιέλθει το αντικείμενο στην αυτοδιοίκηση.

Για το θέμα, σημείωσε, υπάρχει κοινή γραμμή πλεύσης με τους Δήμους Οινουσσών και Ψαρών οι οποίοι επίσης μετέχουν στη διοίκηση του διαδημοτικού λιμενικού ταμείου Χίου.

Σχετικά Άρθρα

Δελτίο Τύπου
Τρί, 02/06/2020 - 16:04
Ο Δημήτρης Αντωνόγλου

Οι έκτακτες συνθήκες που δημιουργήθηκαν με τον Covid -19 έφεραν στην επιφάνεια όλα τα δομικά προβλήματα που δυσχεραίνουν την πρόσβαση και την κυκλοφορία των πολιτών στο δημόσιο χώρο. Χωροταξικά, κυκλοφοριακά, δηλαδή όλων αυτών που μας δείχνουν όλα όσα τονίζαμε διαρκώς προεκλογικά, ότι είναι ανάγκη η πόλη μας να γίνει πιο ανθρώπινη.

Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με ολοκληρωμένο σχεδιασμό με τη συνεργασία ειδικών και φορέων της αυτοδιοίκησης. Και όχι με μικροπαρεμβάσεις και έργα αμφίβολης συνέργειας μεταξύ τους, παρά το δυσθεώρητό τους κόστος.

Αυτό δείχνει επίσης αυτό που επαναλαμβάνει σταθερά η Χιακή Συμπολιτεία. Ότι ο τουριστικός σχεδιασμός αφορά την οργάνωση και τη διαχείριση του χώρου και πως ό,τι διευκολύνει τη ζωή του ντόπιου, διευκολύνει και βελτιώνει την εμπειρία του τουρίστα. Δεν είναι λοιπόν ο τουρισμός μόνο ένα αυτόνομο οικονομικό φαινόμενο, αλλά ένα σύνθετο κοινωνικό, πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και χωροταξικό φαινόμενο. Και πρέπει να αντιμετωπιστεί ως τμήμα ενός συνολικού αναπτυξιακού σχεδιασμού και χωροταξικής διαχείρισης. Η ανάγκη για τομές είναι άμεση.

Για τη μονοδρόμηση της παραλίας

Κατανοούμε τους επαγγελματίες, οι οποίοι έχουν πληγεί από τον κορονωϊό, γνωρίζουμε ότι η εστίαση απασχολεί πάρα πολλούς ανθρώπους, οι δουλειές των οποίων είναι ζωτικής σημασίας να διατηρηθούν. Μας προβληματίζουν όμως ορισμένα ζητήματα: δεν έχει εξασφαλιστεί η πρόσβαση και η απρόσκοπτη κυκλοφορία των ΑμεΑ. Κάτι που τόνισε η Λιμενάρχης και στη λιμενική επιτροπή. Και ενώ ζητήθηκε η παρουσία εκπροσώπου του συλλόγου των ΑμεΑ, η δημοτική αρχή επέλεξε να μην κληθούν. Δεν έχει διασαφηνιστεί πώς θα ελέγχεται η εφαρμογή των κανόνων που ετέθησαν και τι θα γίνεται αν υπάρχουν παραβάσεις. Τα πρώτα δείγματα δεν είναι ενθαρρυντικά. Επίσης ανησυχίες υπάρχουν και για την ασφάλεια των πεζών.

Είμαστε σίγουροι ότι οι υπηρεσίες, όπως το Λιμενικό, θα υπερβάλλουν εαυτόν, όπως κάνουν πάντα, και μάλιστα σε δύσκολες συνθήκες, όμως οι τεχνικές προδιαγραφές της λύσης και του χώρου δεν βοηθούν, παρά τις προσπάθειες που έγιναν για την εξεύρεση λύσης από το Λιμενικό Ταμείο. Γι’ αυτούς τους λόγους ψηφίσαμε λευκό στη χθεσινή ψηφοφορία.