Εξορύξεις και… natura, Αντιμόνιο… κατούρα

Τετ, 19/02/2025 - 05:08

Όχι θα κάθιζε να σκάσει και η Δημοτική αρχή Μαλαφή, μπροστά στον άκρατο λαϊκισμό και την τρομολαγνία, όταν η Κυβέρνηση δεν ξέρει στην κυριολεξία τι θέλει και η στοιχειώδης σοβαρότητα έχει πάει περίπατο.

Έτσι «αδειάζοντας» τον Νότη Μηταράκη, που τράβηξε μόνος το «κάρο» των σχεδιασμών για την μελετώμενη εξόρυξη αντιμονίου στην Β. Χίο από την μία και την κήρυξη της περιοχής από την άλλη ως Natura, δύο πράγματα αντικρουόμενα μεταξύ τους, την παραμονή μιας κινητοποίησης με κυρίαρχο το μόνιμο ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ και την δαιμονοποίηση, έκανε στροφή 180 μοιρών και χθες στην συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής προώθησε δια του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Κλ. Χρύση την παρακάτω πρόταση του Δημάρχου προς τους επικεφαλής των Δημοτικών παρατάξεων.

«Η Δημοτική Επιτροπή  μετά από εισήγηση του δημάρχου αποφασίζει:

1. Ότι δεν συναινεί επί της διαγωνιστικής διαδικασίας του ΥΠΕΝ για την εκμίσθωση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης μεταλλευτικών ορυκτών εντός τμήματος έκτασης 9,02 km2 του Δημόσιου Μεταλλευτικού Χώρου Χίου στον Κέραμο Χίου και προτείνει το πάγωμα της, διότι δεν έχουν απαντηθεί μέχρι σήμερα όλα τα εύλογα ερωτήματα πολιτών και φορέων και αυτό είναι εις βάρος  της ενότητας  και της ασφάλειας της κοινωνίας.

2. Ταυτόχρονα η  κύρωση των δασικών χαρτών 2021 και η  μελέτη διαβούλευσης ΕΠΜ «NATURA2000» καταδικάζουν όλη την περιοχή Natura  σε πλήρη ερήμωση χωρίς καμία αναπτυξιακή προοπτική.

3. Είναι επιβεβλημένος ένας εκτεταμένος διάλογος για το μέλλον της περιοχής.

Σε επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο θα ληφθεί απόφαση με λεπτομερή εισήγηση.»

Επί της προτάσεως του Δημάρχου Χίου από την ΛΑΣ του Δήμου Χίου δόθηκε η παρακάτω μακροσκελής απάντηση.

"Σε απάντηση της επιστολής του προέδρου του ΔΣ κ. Χρύση, με συνημμένη την πρόταση- εισήγηση του κ. Δημάρχου μετά από τη χθεσινή συζήτηση στη δημοτική επιτροπή, που και πάλι προκάλεσαν οι αντιπολιτεύσεις για να αρθούν, εφόσον το επιθυμούσε η δημοτική αρχή, τα αδιέξοδα που η ίδια δημιούργησε , ώστε στο  πάνδημο συλλαλητήριο,  να μην υπάρχουν νικητές και νικημένοι , παρά μόνο ο Χιώτικός λαός και το δίκιο του να έχει κατισχύσει, έχουμε να παρατηρήσουμε ως Λαϊκή Συσπείρωση τα εξής:

Η πρόταση της δημοτικής αρχής δείχνει να αντιλαμβάνεται, ότι με την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική της ίδιας και της ΕΕ που στηρίζει μέχρι τώρα,  ανοίγουν οι ασκοί του Αιόλου για το νησί μας και το μέλλον του, αναφορικά με τις εξορύξεις του καρκινογόνου αντιμονίου, ωστόσο η πρόταση αυτή θυμίζει το μετέωρο βήμα του Πελαργού!

Η πρότασή της για πάγωμα της διαδικασίας του κυβερνητικού διαγωνισμού έρευνας και εκμετάλλευσης, είναι πολύ πίσω από τα θέλω της χιώτικής κοινωνίας για την προοπτική και το  μέλλον της, πολύ πίσω από τα όσα κατέθεσαν 100 και πάνω φορείς.

 Μεταξύ αυτών και η Ομοσπονδία Χιακών Σωματίων Αττικής , που λέει ένα ξεκάθαρο όχι στις εξορύξεις , αλλά και του τοπικού συμβουλίου Χίου, που έχει την πλειοψηφία η παράταξή της και το οποίο ζητά την οριστική ακύρωση του θέματος των εξορύξεων διά παντός. Όλως περιέργως όμως ,δεν ενημερωθήκαμε στη δημοτική επιτροπή, αν και είχε ήδη παρθεί την προηγούμενη μέρα.

Τα όσα ακούστηκαν στη συγκεκριμένη επιτροπή από το δήμαρχο, ότι είμαστε φορέας της γενικής κυβέρνησης , ότι δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε την κυριαρχία του κράτους και των νόμων του , όπως επίσης και τις ευρωπαϊκές πολιτικές, δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνειών ότι η δημοτική αρχή αλλάζει ρότα. Τακτική μπορεί, αλλά ρότα όχι.

Εμμένει στο μεδούλι των απόψεών της στη λογική της κυβέρνησης, που θεωρεί εθνικό και πατριωτικό καθήκον τις τσέπες των πολυεθνικών, την «πράσινη» μετάβαση και τις ανάγκες μιας οικονομίας του πολέμου, για να σκοτώνονται οι λαοί, «για τ’ αφέντη το φαγί». Σε αυτά τα συμφέροντα θυσιάζεται ολόκληρο το νησί μας!

Γι αυτό αν και αιρετή δημοτική αρχή , έστω και με έναν καλπονοθευτικό εκλογικό νόμο, συμπεριφέρεται ως υπάλληλος της κυβέρνησης , ως εκτελεστικό όργανο των εντολών της, απορρίπτοντας κάθε σκέψη αντίδρασης στα καταστροφικά σχέδια των εξορύξεων, ψάχνοντας τρόπους διαφυγής από την πίεση της λαϊκής κινητοποίησης σε θνησιγενή τεχνάσματα που υποτιμούν τη νοημοσύνη μας.

Η ιστορία μας ως Λαϊκή Συσπείρωση και ως παράταξη του ΚΚΕ, δεν μας επιτρέπει να κάνουμε πίσω από τις λαϊκές ανάγκες και απαιτήσεις του λαού μας σε ένα τόσο σοβαρό θέμα που άπτεται της υγείας του, της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, του δικαιώματός του να αποφασίζει για τη ζωή του και όχι να αποτελεί το μόνιμο θύμα της λογικής των επιχειρηματικών κερδών και των αναγκών των πολυεθνικών επιχειρήσεων, που διαχρονικά υπηρετούν όλες οι κυβερνήσεις και η σημερινή.

Επιπλέον είναι γνωστό ότι μας χαρακτηρίζει η συνέπεια στη βάση αρχών και θέσεων για το καλό του λαού μας και δεν μπορούμε άλλα να ψηφίζουμε τη μια και άλλα την άλλη, υπονομεύοντας το κύριο που είναι τα δίκια του λαού μας.

Στη συνεδρίαση 2 στις 22/01/2025 του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου, επίπονα και βασανιστικά με τις άλλες δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης, πάρα τις μεγάλες πολιτικές διαφορές που μας χωρίζουν φιλοσοφικά και πολιτικά, καταλήξαμε σε μια κοινή πρόταση, που εκφράζει  τη συντριπτική πλειοψηφία του χιώτικου λαού,  γι αυτό και εμμένουμε σε αυτήν, συνυπογράψαμε ξανά να τεθεί εισηγητικά στο διά περιφοράς δημοτικό συμβούλιο, ώστε το σώμα να έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ανάμεσα στο μεγάλο όχι στον αργό θάνατο του νησιού και στο ερμαφρόδιτο πάγωμα των διαδικασιών  που εισηγείται ο δήμαρχος, θέλοντας να δώσει χρόνο όπως έκανε μέχρι σήμερα στην κυβέρνηση.

Ο αγώνας ούτως ή άλλως θα είναι μακρύς και  όπως σημείωνε ο Θουκυδίδης στις «Ιστορίες», «...παν δε το εναντιούμενον τω δυναστεύοντι δήμος ωνόμασται…» (αυτό που εναντιώνεται στο δυνάστη λέγεται λαός), γι αυτό και εξακολουθούμε να λέμε ότι μόνο ο λαός σώζει το λαό με τον αγώνα του και τη δράση του.

Συνεχίζουμε λοιπόν με ψηλά το κεφάλι ότι κάνουμε το χρέος μας και στη βάση αυτή κρινόμαστε όλοι, όπως κρίθηκαν ιστορικά και όσοι επέλεγαν το ρόλο των Λακεδαιμονίων."

 

Συνολικά τώρα από τους επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης δόθηκε επί του θέματος η παρακάτω απάντηση.

Η τοπική κοινωνία όπως έχει εκφραστεί από το σύνολο των συλλογικών της φορέων αντιτίθεται στην σχεδιαζόμενη εξόρυξη αντιμονίου στο νησί μας. Κατά συνέπεια η πρόταση για λήψη απόφασης ότι δεν συναινεί το δημοτικό συμβούλιο και ζητά το πάγωμα της διαδικασίας, δεν αποτελεί το κοινό αίτημα των φορέων του νησιού και δεν είναι δυνατόν αυτό να αποτελέσει την κοινή (ομόφωνη) απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.

Η δημοτική αρχή, που καταψήφισε, πριν ένα περίπου μήνα, την κοινή, διαπαραταξιακή πρόταση και έσπευσε να αποστείλει στο Υπουργείο και στην Κυβέρνηση την καταψήφιση της για να συνεχιστεί η διαδικασία, σήμερα, και μετά τις καθολικές αντιδράσεις, εγκατέλειψε το ψευδοεπιχείρημα ότι θα τοποθετηθεί όταν το θέμα θα έχει τελειώσει, δηλαδή ενόψει της έκδοσης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων σε κάποια χρόνια από σήμερα, και δηλώνει παρελκυστικά ότι επιθυμεί το πάγωμα και όχι την ακύρωση της διαδικασίας. Ωστόσο η κοινωνία βρίσκεται απέναντι στην εξόρυξη και απαιτεί την ακύρωση και όχι απλά το πάγωμα του διαγωνισμού. Και αυτή πρέπει να είναι η θέση του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου.

Οι υπογράφουσες παρατάξεις (εκπροσωπώντας την συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων του νησιού) εμμένουν στην θέση τους ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου πρέπει να αποφασίσει οτι:

1.           Διαφωνεί και αντιτίθεται απολύτως με την έρευνα και εκμετάλλευση μεταλλευτικών ορυκτών του Ελληνικού Δημοσίου σε τμήμα εκτάσεως 9,02 km2 του Δημόσιου Μεταλλευτικού Χώρου Νήσου Χίου ή σε άλλο σημείο, καθώς αυτή αντίκειται στον δημοκρατικό σχεδιασμό, που διαχρονικά έχει αποτυπωθεί για τον τόπο μας.

2.           Διαφωνεί και αντιτίθεται στην απόφαση ΥΠΕΝ/∆ΜΕΒΟ/6181/61/20/01/2025 του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας περί προκήρυξης διεθνούς διαγωνισμού σε δυο φάσεις για την εκμίσθωση των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης μεταλλευτικών ορυκτών του Ελληνικού Δημοσίου σε τμήμα εκτάσεως 9,02 km2 του Δημόσιου Μεταλλευτικού Χώρου Νήσου Χίου.

3.           Ο Δήμος Χίου θα ασκήσει κάθε ένδικο βοήθημα κατά της ως άνω Υπουργικής Απόφασης και κάθε άλλης διοικητικής πράξης που αφορά στην έρευνα και εκμετάλλευση μεταλλευτικών ορυκτών του Ελληνικού Δημοσίου σε τμήμα εκτάσεως 9,02 km2 του Δημόσιου Μεταλλευτικού Χώρου Νήσου Χίου.

Σε περίπτωση που δεν περιληφθούν οι προτάσεις μας και δεν τροποποιηθεί η εισήγηση, οι δημοτικοί σύμβουλοι των παρατάξεων μας, δεν θα συμμετέχουν στην αποπροσανατολιστική δια περιφοράς συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων

 

Σύμπραξη Δημιουργίας για την Νέα Χίο

Συμμαχία Αξιών

Χίος Μπροστά

ΛΑΣ Δ. Χίου

 

Στο μεταξύ στην χορεία των ΟΧΙ και εν όψει συγκέντρωσης στις 12.00 το μεσημέρι στην Πλατεία Νικολάου Πλαστήρα, προστίθενται οι παρακάτω:

Η Ομοσπονδία Χιακών Σωματείων Αττικής (Ο.Χ.Σ.Α.) και τα Σωματεία-Μέλη της, που  συνυπογράφουν την παρούσα ανακοίνωση, έχοντας διαβάσει προσεκτικά τις μελέτες επιστημονικών ομάδων που ασχολήθηκαν με το θέμα της εξόρυξης του αντιμονίου στη Βόρεια Χίο, σύμφωνα με τις οποίες το αντιμόνιο και οι ενώσεις του είναι επιβλαβείς, έχοντας λάβει υπ’ όψη τις απαντήσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας επί των ερωτημάτων που τέθηκαν κατά τη διαβούλευση, απαντήσεις αρκετά ασαφείς δεδομένου ότι δεν αναφέρονται ξεκάθαρα οι όροι της διαδικασίας εξόρυξης, και, έχοντας ακούσει συζητήσεις του Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με το θέμα, δηλώνουμε αντίθετοι στην λειτουργία ορυχείου αντιμονίου και καλούμε την Κυβέρνηση να ακυρώσει και να αποσύρει το σχέδιο της σχετικής Σύμβασης. Και τούτο διότι:

α) Η προγραμματιζόμενη από την Κυβέρνηση προσπάθεια έναρξης της διαδικασίας εξόρυξης αντιμονίου, ενός τοξικού μετάλλου ικανού να προκαλέσει μη αναστρέψιμες βλάβες τόσο στο περιβάλλον, όσο και στην υγεία των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, καθώς και των κατοίκων που διαμένουν στις γύρω περιοχές αλλά και στις περιοχές εργασίας, έχει προκαλέσει την γενική ανησυχία της Χιακής Κοινωνίας, την οποία συμμεριζόμαστε.

β) Η ανακοινωθείσα από την Κυβέρνηση εξόρυξη αντιμονίου, επιφανειακή και υπόγεια, αφορά σε δασική περιοχή που γειτνιάζει με την περιοχή Natura 2000 της Βόρειας Χίου, και που είναι γνωστή για τις περιπατητικές της διαδρομές και τις ιαματικές πηγές των Αγιασμάτων, οι οποίες περιλαμβάνονται στο μητρώο των Αναγνωρισμένων Ιαματικών Φυσικών Πόρων. Είναι γνωστό ότι ο χαρακτηρισμός natura  απαγορεύει οποιαδήποτε παρέμβαση στο περιβάλλον, στα βιολογικά είδη και οικοσυστήματα της περιοχής.

γ) Η ενέργεια αυτή ενέχει κινδύνους οικονομικής και τουριστικής υποβάθμισης της Χίου και ακόμη είναι επιτακτική ανάγκη να διατηρηθεί η πολιτισμική ταυτότητα του τόπου.

 

Το  Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Χιακών Σωματείων Αττικής

 

Τα  Διοικητικά Συμβούλια των Σωματείων-Μελών  της Ο.Χ.Σ.Α    

Χιακής Ένωσης Ελευσίνας

Ένωσης  Μεστούσων Αττικής «Ο Ταξιάρχης»

Ένωσης Βρονταδουσίων Αττικής

Αδελφότητας Ψαριανών

Αδελφότητας Δαφνουσίων Χίου Αττικής

Συλλόγου Αρμολούσων Αττικής «Ο Άγιος Δημήτριος»

Συλλόγου Βολισσιανών Αττικής «Η Αγία Μαρκέλλα»

Συλλόγου Ζυφιανών Χίου Αττικής

Συλλόγου Καλαμωτούσων Αττικής «Η Αγία Παρασκευή»

Συλλόγου Κεραμουσίων Χίου «Ο Άγιος Παντελεήμων»

Απανταχού Λεπτοποδουσίων Χίου «Τα Αγιάσματα»

Συλλόγου Νενητούσων Αττικής και Φίλων του Μαστιχόδενδρου

Συλλόγου Οι Φίλοι του Χιώτικου Χωριού

Συλλόγου Ολυμπούσων Αττικής «Ο Άγιος Γεώργιος»

Συλλόγου Πυργούσων Αττικής, Το Πυργί Χίου

Συλλόγου Χαλανδρούσων Καμινιωτών Χίου

Συλλόγου Χαλκουσίων Αττικής

Φιλοπρόοδου Όμιλου Πατρικουσών Χίου Αττικής

 

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ), εκφράζοντας την αλληλεγγύη της στον αγώνα των κατοίκων της Χίου και των οργανώσεών τους. Η συγκεκριμένη επένδυση θα αποτελέσει σοβαρό κίνδυνο:

 

· για την περιοχή, που είναι χαρακτηρισμένη ως περιοχή Natura 2000,

· για την υγεία των εργαζομένων και των κατοίκων των γειτονικών περιοχών,

· ενώ ενδέχεται να υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στο σύνολο του νησιού και δη στην αγροτική παραγωγή, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής μαστίχας.

 

Η Χίος έχει την τύχη να διαθέτει μια μοναδική και περιζήτητη αγροτική παραγωγή, ενώ και στον τουρισμό οι προοπτικές της είναι πολύ θετικές, δεδομένου ότι μέχρι σήμερα δεν έχει “αναπτυχθεί” ως προορισμός μαζικού τουρισμού ήλιου+θάλασσας. Το γεγονός αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει μια μεγάλη ευκαιρία να προωθήσει η Χίος τη βιώσιμη ήπια ανάπτυξή της, με ανάδειξη (και όχι κοντόφθαλμη κατανάλωση) των φυσικών και πολιτιστικών της πόρων, δεδομένου ότι διαθέτει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως: μοναδικούς παραδοσιακούς οικισμούς, πολλούς αξιοποιήσιμους φυσικούς πόρους (τοπία, παραλίες) και τις προστατευόμενες περιοχές της, όπως η Βόρεια Χίος (Natura 4130001 και 4130003).

 

Ο συνδυασμός του πρωτογενούς τομέα και του ήπιου τουρισμού είναι αυτός που μπορεί να στηρίξει το νησί οικονομικά, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, υπό τον όρο ότι θα αναχαιτιστούν οι προσπάθειες για την εφαρμογή επενδυτικών σχεδίων, που ναρκοθετούν το μέλλον του νησιού.

 

ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΞΟΡΥΞΗΣ ΑΝΤΙΜΟΝΙΟΥ ΣΤΗ ΧΙΟ

Μετά τις Σκουριές και τη δολοφονία των Τεμπών η «ανάπτυξη» ήρθε να χτυπήσει την πόρτα της Χίου.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκήρυξε διεθνή διαγωνισμό για την εκμίσθωση των δικαιωμάτων έρευνας και την εκμετάλλευση μεταλλευτικών ορυκτών του Ελληνικού Δημοσίου σε τμήμα εκτάσεως 9,02 τετραγωνικών χιλιομέτρων του Δημόσιου Μεταλλευτικού Χώρου Νήσου Χίου, παρά τις ανησυχίες της τοπικής κοινωνίας και την αρνητική θέση μιας σειράς φορέων της, συμπεριλαμβανομένου του ΤΕΕ ΝΕ Χίου. Η Δημοτική Αρχή, με τις μεθοδεύσεις της, δεν επέτρεψε καν στο Δημοτικό Συμβούλιο να εκφράσει τη γνώμη του γύρω από το θέμα, επιτρέποντας στο Υπουργείο να συνεχίσει ανενόχλητο τη διαδικασία.

Είναι αυτονόητο ότι δεν εμπιστευόμαστε μία διαδικασία στην οποία η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων διαμορφώνεται από τον Ανάδοχο/Επενδυτή, αντί για το Δημόσιο και τους τοπικούς φορείς και εκτιμούμε ότι οι επιπτώσεις της υπό συζήτηση εξορυκτικής/μεταλλευτικής δραστηριότητας θα είναι πιθανότατα καταστροφικές για την υγεία του πληθυσμού και το περιβάλλον. Το παράδειγμα της Σύρου, στην οποία οι βάσιμες ενστάσεις των πολιτών αντιμετωπίστηκαν από τον επενδυτή με εξοντωτικές αγωγές SLAPP εκατομμυρίων ευρώ, μας δείχνει ποια πιθανώς να είναι και στη Χίο η τύχη όσων εκφράζουν τις ανησυχίες τους.

Κανένα όφελος δεν θα υπάρξει για την τοπική κοινωνία, η οποία έχει ήδη πάρει θέση υπέρ της ήπιας ανάπτυξης της περιοχής, με σεβασμό στο περιβάλλον και το φυσικό κάλλος. Τα λιγοστά χαμηλά μεροκάματα θα καλυφθούν από φτηνά εργολαβικά συνεργεία. Η υποψία και μόνο ύπαρξης κινδύνου για την ασφάλεια του περιβάλλοντος θα μειώσει την προστιθέμενη αξία των τοπικών, μοναδικών στον κόσμο καλλιεργειών, την ελκυστικότητα της νήσου ως τουριστικού προορισμού, την επιλογή σπουδών στην Πανεπιστημιακή Μονάδα της Χίου κ.α.

Για άλλη μια φορά ετοιμάζονται να ξεπουλήσουν ό,τι μπορούν, αδιαφορώντας για τις συνέπειες στην κοινωνία, το περιβάλλον και την υγεία των πολιτών.

Καλούμε τη Δημοτική και την Περιφερειακή Αρχή να πάρουν σαφή θέση κατά των κυβερνητικών μεθοδεύσεων.

 

 

Τα μέλη του τοπικού συμβουλίου Χίου στην 4 η συνεδρίασή τους 17-02-2025

εξέδωσαν, κατά πλειοψηφία, την παρακάτω ανακοίνωση :

«Επειδή υπάρχουν αμφιβολίες για την υγεία του κόσμου και την προστασία του

περιβάλλοντος, αντιτασσόμαστε σε κάθε ενέργεια και κίνηση σχετικά με τις

έρευνες και εξορύξεις αντιμονίου στο νησί της Χίου και συντασσόμαστε με τον

κόσμο που αντιδρά με συλλαλητήρια και διαμαρτυρίες, ζητώντας την οριστική

ακύρωση του θέματος αυτού δια παντός».

Τα μέλη του τοπικού συμβουλίου Χίου

1. Αθάνατος Καζάνας Ιωάννης – πρόεδρος

2. Ατσίπαπας Γεώργιος

3. Μανάρας Στυλιανός

4. Ζαφείρης Δημήτριος

5. Κλούβας Δημήτριος

6. Τσακός Μιχαήλ

7. Κουτσουράδης Γρηγόριος

8. Τσουρής Αντώνιος

 

 

O Κυνηγητικός Σκοπευτικός σύλλογος «Οι φίλοι του ενδημικού θηράματος» εκφράζει την

έντονη ανησυχία του για την σχεδιαζόμενη εξόρυξη αντιμονίου στη Βόρεια Χίο.

Χρήσιμο στην παρούσα φάση είναι τεκμηριωμένες απαντήσεις από έγκριτους

επιστημονικού φορείς τόσο για την προστασία της δημόσιας υγείας όσο και για την

προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Προστατεύοντας και διαχειριζόμενοι ορθώς τη φύση γύρω μας, παρέχουμε υπηρεσία στη

γη και στο μέλλον της (και ειδικά σε ένα μικρό κλειστό οικοσύστημα όπως το νησιωτικό),

επωφελούμενοι από την αντιμετώπιση αυτή ως κοινότητα ανθρώπων, ως παγκόσμια

κοινότητα, ως ανθρωπότητα. Τούτο είναι βασικό να κατανοηθεί εάν θέλουμε να μιλούμε γι’ αξίες και ποιότητες για τη γη, κι αν θέλουμε πραγματικά να μιλούμε για το μέλλον των

ανθρώπων σε αυτήν.

 

Χίος 17/2/2025

ο πρόεδρος

Κ.Τριανταφυλλάκης

 

 

ΣΤΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ του ΣΕΣΝΟΧ ΤΕΤΑΡΤΗ 19 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ από τις 12:00Μ – 3:00ΜΜ

ΚΑΜΙΑ ΕΞΟΡΥΞΗ ΑΝΤΙΜΟΝΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΜΑΝΗ

Δεν θα επιτρέψουμε να υποθηκεύσουν το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας!

Η κυβέρνηση υπέγραψε το διαγωνισμό για να προχωρήσει την εξόρυξη του καρκινογόνου αντιμονίου!

Εδώ και τώρα να καταδικαστεί από την Περιφέρεια με ξεκάθαρη απόφαση η απόπειρα

εξόρυξης/καταστροφής του νησιού! Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πλέον, με την τοποθέτηση

επιστημόνων, γιατρών, μεταλλειολόγων, περιβαλλοντολόγων και όσων γνωρίζουν το θέμα από

πρώτο χέρι, ότι η εξόρυξη αντιμονίου θα επιβαρύνει την περιοχή και την υγεία όλων των κατοίκων και

όχι μόνο. Πενήντα χρόνια μετά άλλωστε, στην περιοχή υπάρχει ήδη πολλαπλάσια συγκέντρωση σε

αρσενικό και αντιμόνιο στο νερό!

Όλη η Χίος έχει ενταχθεί σε ένα "ενιαίο μεταλλευτικό χώρο" δήλωσε πρόσφατα ο Υπουργός Ν.

Μηταράκης υλοποιώντας την κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μας λένε ότι η κυβέρνηση

έχει τον πρώτο λόγο, όταν μέχρι πρότινος μας μιλούσαν για "κοινωνικό διάλογο"! Δεν θα αφήσουμε

να γίνουν οι εξορύξεις αντιμονίου τα "νέα Τέμπη" της Χίου για τα κέρδη των κολοσσών και τα

πολεμικά τους σχέδια!

Κάτοικοι, σωματεία, σύλλογοι, αγρότες, μαστιχοπαραγωγοί, επιστήμονες, ιδιοκτήτες καταλυμάτων,

γιατροί, υγειονομικοί, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι παντού γινόμαστε μια γροθιά!

Τώρα είναι η ώρα να γίνουμε ακόμα περισσότεροι!

 

Η Αμανή χρειάζεται γιατρούς, νοσηλευτές, ασθενοφόρα και διασώστες. Χρειάζεται εκπαιδευτικούς,

συγκοινωνίες και ζωή, όχι καρκινογόνες επενδύσεις.

 

Την τελική απόφαση θα την έχει η δύναμη των πολλών. Μπορούμε να τους σταματήσουμε!

 

Ή τα κέρδη τους ή το νησί μας!

 

Όχι στην καταστροφή της Αμανής & του Νησιού μας!

Ναι στο ξαναζωντάνεμα της Αμανής!

 

Για το ΔΣ

 

Ο Πρόεδρος Η Γραμματέας

Λαμπαδοχυτός Γιάννης Κουβαρά Ολυμπία

Ανακοίνωση της Κοινότητας Χαλκειούς

 

Καθημερινά διαβάζουμε μελέτες έγκριτων επιστημόνων σχετικά με τις επι- πτώσεις των εξορύξεων του Αντιμονίου στο νησί μας.
Το μόνο εξακριβωμένο συμπέρασμα είναι ότι η εξόρυξη ενός τόσο καρκινογενής ορυκτού σε νησί δεν έχει υπάρξει πουθενά.
Στο παρελθόν η Δημοτική μας Κοινότητα υπήρξε θύμα μιας πειραματικής πρακτικής η οποία καθαρά στηριγμένη στην αβεβαιότητα υποβάθμισε την ζωή μας. Τότε είπαν ότι ήταν Εθνική στρατηγική το μεταναστευτικό εγκαθιστώντας μια δομή δίπλα στα σπίτια μας.
H Κοινότητα λοιπόν δε αποδέχεται πλέον πειραματισμούς στηριγμένους στην αβεβαιότητα. Το δε γνώριζα, το δοκίμασα και δεν πέτυχε, κλπ πάνω στην ζωή μας δεν είναι αποδεκτά. Τέλος εθνική γεωστρατηγική πολιτική χωρίς κάτοικους στο νησί της Χίου δεν υπάρχει. Είμαστε ενάντια στις δοκιμές και τους πειραματισμούς στην υγεία και την βιωσιμότητα των κατοίκων του νησιού μας. Ζητάμε την ακύρωση της κάθε διαβούλευσης και ενέργειας που θα φέρει αιτία εξόρυξης Αντιμονίου στην Χίο.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

-Ο-
Πρόεδρος

Δημοτικής Κοινότητας Χαλκειούς
Νικόλαος Κουτσουράδης

Σχετικά Άρθρα