Χίος, Σάββατο 6 Ιουνίου

Η Κυβέρνηση να αποσυμφορήσει τα νησιά και να θωρακίσει υγειονομικά τα ΚΥΤ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ Ν.Ε. ΧΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ
Παρ, 27/03/2020 - 13:51

"Η  Κυβέρνηση της ΝΔ, αντί να προχωρήσει σε αποσυμφόρηση των νησιών μας από τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες-μετανάστες  με μεταφορά ευάλωτων ομάδων σε ανοιχτές δομές στην ενδοχώρα, όπως ζητάμε εδώ και μήνες, διαφωνεί ακόμα και  με την Ευρωπαϊκή επιτροπή η οποία την  καλεί  να προχωρήσει σε αποσυμφόρηση των νησιών και μετεγκατάσταση προσφύγων στην ενδοχώρα για τον περιορισμό του κινδύνου εξάπλωσης του κορωνοϊού. Είναι αυτή η κυβέρνηση που προεκλογικά έταζε στους νησιώτες –ψευδώς-, ότι θα φύγουν όλοι".

Τα παραπάνω αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ν.Ε. Χίου του ΣΥΡΙΖΑ και ζητά από την Κυβέρνηση την αποσυμφόρηση των νησιών με μεταφορά προσφύγων στην ενδοχώρα αλλά και την υγειονομική θωράκιση των ΚΥΤ με προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και τη δημιουργία ειδικών χώρων εξέτασης για τον κορωνοϊό.

Αναλυτικά σημειώνει:

"Με  ευθύνη της Κυβέρνησης και πολιτική επιλογή βρίσκονται  στοιβαγμένοι στα νησιά μας, σε απαράδεκτες και άθλιες συνθήκες-που ελλοχεύουν κινδύνους-, υπέρ πολλαπλάσιος αριθμός προσφύγων και μεταναστών, με την κυβέρνηση  και το αρμόδιο υπουργείο να είναι απλός θεατής. Με καθεστωτικές συμπεριφορές, μας επιβάλει κλειστά κέντρα-φυλακές, μας επιτάσσει, μας φέρνει τα ΜΑΤ  και όλα αυτά σύμφωνα με τον Βουλευτή Χίου και Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη, γίνονται για την «δημόσια ασφάλεια» και την «δημόσια υγεία».

Ακόμα και από το βήμα της βουλής  ακούσαμε  τους ευφάνταστους ισχυρισμούς του   Κ. Μηταράκη, ότι προχώρησε στις επιτάξεις, λόγω του κορωνοϊού-που είχε προφητεύσει ότι έρχεται-και της στάσεως της Τουρκίας.

Η Κυβέρνηση και ο Κ. Μηταράκης, αντί να εκβιάζουν και να μας προκαλούν, άμεσα πριν να είναι αργά να προχωρήσουν σε ενέργειες αποσυμφόρησης και υγειονομικής θωράκισης των νησιών. Η Δημόσια υγεία είναι πολύ σημαντική για να είναι πιόνι λόγω μικροπολιτικών παιχνιδιών και εσωκομματικών ισορροπιών της ΝΔ. Προφανώς αγνοούν τι μπορεί να συμβεί στα ΚΥΤ από την ύπαρξη κρούσματος κορωνοϊού, γιατί σε άλλη περίπτωση η συμπεριφορά τους είναι πολιτικά ανεύθυνη και επικίνδυνη για το σύνολο της κοινότητας.

Η κυβέρνηση  οφείλει:

 Να προχωρήσει άμεσα σε αποσυμφόρηση των νησιών με μεταφορά ευάλωτων ομάδων σε ανοιχτές δομές στην ενδοχώρα.

Να ενισχύσει άμεσα με ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό τα ΚΥΤ και να προχωρήσει στη δημιουργία ειδικών χώρων εξέτασης για τον κορονωϊό.

Σχετικά Άρθρα

Εισήγηση του στο Διαδικτυακό Επιμορφωτικό Σεμινάριο της Δ.Α.Π.-Ν.Δ.Φ.Κ. Χίου
Σάβ, 06/06/2020 - 19:25

 

Αξιότιμη Κυρία Χορτατσιάνη,

Αξιότιμοι Κύριοι Συνομιλητές,

Αγαπητοί Φοιτητές και Φοιτήτριες του Πανεπιστημίου μας

 

Με ιδιαίτερα χαρά συμμετέχω στην παρούσα συζήτηση με επίκεντρο το Βορειοανατολικό Αιγαίο, τα νησιά μας και άξονες τους προβληματισμούς που εγείρονται αλλά και τις προοπτικές της επόμενης ημέρας.

 

Ξέρετε καθώς λένε η λέξη κίνδυνος ενέχει διπλή σημασία. Αφενός, αφορά το ρίσκο και τη μάχη της επιβίωσης, αφετέρου όμως και την ευκαιρία. Μία ευκαιρία να αναδειχθείς αλώβητος, πιο ώριμος, πιο σοφός και τελικά καλύτερος από την δοκιμασία.

 

Με αυτές τις σκέψεις από τη θέση μου ως Δήμαρχος Χίου, θα σας παρουσιάσω τους βασικούς προβληματισμούς που ανακύπτουν στην ευρύτερη περιοχή του Β. Ανατολικού Αιγαίου την περίοδο που διανύουμε, η οποία είναι σίγουρα πρωτόγνωρη, ετερόκλιτη και αντιφατική.

 

Προβληματισμοί:

 

-           Μεταναστευτικό – Προσφυγικό: Αποτελεί ένα μείζον θέμα και πρόβλημα, δυσβάσταχτο για την περιοχή μας το οποίο τελικά εδώ και μία πλέον πενταετία το επωμιζόμαστε βλέποντας την απροθυμία της Ευρώπης να συνδράμει αλλά και τη δυσπιστία των υπολοίπων περιοχών της Ελλάδας να συνδράμουν.

Οι κάτοικοι των νησιών δυσανασχετούν αναγκαζόμενοι να συνυπάρξουν με έναν τεράστιο αριθμό αλλοδαπών που αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υφίστανται ζημιές στις περιουσίες τους, να μειώνεται η ποιότητα ζωής τους, να ελλοχεύουν κίνδυνοι καθημερινότητας, αλλά και οι ίδιοι οι πρόσφυγες – μετανάστες να στοιβάζονται σε χώρους με ελλιπή έως μηδαμινή ποιότητα αναμένοντας να ανοίξουν οι πόρτες του εξωτερικού που είναι και ο τελικός προορισμός τους.

Όλα τα παραπάνω έχουν επιφέρει ύφεση και οικονομική στασιμότητα, προβλήματα στην κοινωνική ζωή και πρωτογενή παραγωγή, ανασφάλεια και πρωτόγνωρες αναταραχές όπως αυτές του Φεβρουαρίου. Οι άνθρωποι των νησιών αγανακτούν και επιθυμούν την άμεση επίλυση του προβλήματος.

 

-           Ελληνοτουρκικές σχέσεις: οι γείτονες κορυφώνουν την προκλητικότητά τους καθημερινά. Το πιο απτό παράδειγμα είναι οι συνεχείς παραβιάσεις, όπου το τελευταίο διάστημα τείνουν να γίνουν καθημερινότητα για τα ακριτικά μας νησιά. Η αποσταθεροποίηση στο εσωτερικό αυτής της αχανούς χώρας εγείρει στην απέναντι πλευρά ως προπέτασμα καπνού το θράσος και τις προκλητικές ενέργειες στο Αιγαίο. Η συμπεριφορά αυτή έχει πολλάκις στηλιτευθεί τόσο από την Ελληνική Κυβέρνηση αλλά και από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και τους Διεθνείς Οργανισμούς. Δυστυχώς, η απέναντι πλευρά με μοχλό το μεταναστευτικό ασκεί τη δική της στρατηγική και εύλογα δημιουργείται ο προβληματισμός για τη συμπεριφορά αυτή και τις πρακτικές της.

 

-           Οικονομία -ΦΠΑ: ο τομέας της οικονομίας πλήττεται όπως και σε όλη τη χώρα και στο Αιγαίο. Αντίβαρο για εμάς τους Χιώτες η ναυτιλία αλλά και η Μαστίχα. Ωστόσο, η ύφεση του τουρισμού, η υποαπασχόληση, οι χαμηλοί μισθοί, το χρόνιο ζήτημα του ΦΠΑ ταλανίζουν και συσκοτίζουν τον οικονομικό τομέα, σκιάζοντας με προβληματισμούς το μέλλον.

 

 

-           Παροχή υπηρεσιών υγείας & Σύνδεση με πρωτοφανή γεγονότα πανδημίας:

Διανύουμε ίσως την πιο πρωτόγνωρη κατάσταση της νεότερης ιστορίας, βιώνοντας την καραντίνα και διαπερνώντας με επιτυχία ομολογουμένως μέσα από την πανδημία. Εν τούτοις, για εμάς τους ακρίτες αναδείχθηκε ακόμα μια φορά και μάλιστα επιτακτικά ο προβληματισμός και συνάμα το αίτημα για την ενίσχυση των υπηρεσιών υγείας. Τα νοσοκομεία μας, με ένα πολύτιμο και άξιο μεν, ανθρώπινο δυναμικό, στενάζουν και κτηριακά, και στα μηχανήματα, Και στις κλίνες, αλλά και στις βάρδιες, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που δεν επαρκεί.

ΕΚΑΒ: χρόνιο πρόβλημα

 

 

-           Brain drain: δηλαδή το φαινόμενο της φυγής του εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού στο εξωτερικό. Με βάση όλα τα παραπάνω δεν εντυπωσιάζει το γεγονός ότι πολλοί νέοι άνθρωποι εγκαταλείπουν τα ακριτικά μας νησιά αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο στο εξωτερικό. Η ανεργία των νέων μας, μας γεμίζει προβληματισμό αλλά και λύπη ειδικά όταν άξιοι επιστήμονες αλλά και ικανότατοι νέοι συμπολίτες μας ταλανίζονται από την ετεροαπασχόληση ή ακόμα χειρότερα την ανεργία και προτιμούν τη φυγή. Ο τόπος χάνει όμως τα νιάτα του, χάνει τα δυνατά μυαλά του, χάνει την αυτοπεποίθηση του και κυριολεκτικά και μεταφορικά ερημώνει.

 

 

Ωστόσο, όλοι αυτοί οι προβληματισμοί απαιτείται να μας δώσουν δύναμη και να μη μας πτοήσουν. Ας τους δούμε ως το γρανάζι που θα κινήσει τους μοναδικούς και επινοητικούς μας μηχανισμούς για ανάταση και πρόοδο. Άλλωστε είπαμε πως ο κίνδυνος αποτελεί και ευκαιρία.

 

Κάτω από αυτές τις συνθήκες λοιπόν η προοπτική της επόμενης μέρας και μπορεί και πρέπει να υπάρξει καλύτερη μέσα από 

 

Προοπτικές επόμενης μέρας:

 

-           Έργα Υποδομών: θεμελιώδες ζήτημα ανάπτυξης και ποιότητας ζωής. Δρόμοι, λιμάνια, αεροδρόμια. Νερό, ενέργεια, αστική ανάπλαση, κυκλοφορία. Όλα αυτά συνθέτουν την εικόνα της σύγχρονης ποιοτικής ζωής.

 

-           Αναπτυξιακή πολιτική: όραμα, πόροι, προγράμματα, βλέπουμε μπροστά, αξιοποιούμε τα αναπτυξιακά εργαλεία, μελετάμε, σχεδιάζουμε.

 

 

-           Συσπείρωση των νησιών: ανοίγουμε διαύλους επικοινωνίας, συνεργασίας. Από το εμπόριο, τον τουρισμό, την προτίμηση τοπικών προϊόντων, την εργασία.

 

-           Εξωστρέφεια: έχουμε να δείξουμε πράγματα στους άλλους αλλά και να πάρουμε. Ένα δούναι και λαβείν γνώσης πληροφορίας δεδομένων και εμπειριών. Συμμετέχουμε σε συζητήσεις, σεμινάρια, εκθέσεις, προγράμματα, αξιοποιούμε τις νέες τεχνολογίες

 

 

-           Αξιοποίηση – συνεργασία και ανάδειξη του Πανεπιστημίου σε μοχλό ανάπτυξης:

Σε όλη αυτήν τη διαδικασία δε θα μπορούσε να μην επισημανθεί ο πολυεπίπεδος και πολυσήμαντος ρόλος του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Ένα διαμάντι από άποψη ανθρώπινου δυναμικού και έργου. Ένας μοχλός ανάπτυξης, έρευνας και προοπτικής από κάθε πλευρά. Ένας σύνδεσμος με τους νέους μας. Ένα μέσο και βήμα κατάθεσης απόψεων, έρευνας, γνώσης, ανταλλαγής δεδομένων, διαλόγου, επικοινωνίας, ανθρωπισμού.

 

-           Προβολή των νησιών στο πλαίσιο του εναλλακτικού τουρισμού:

Τα νησιά μας διαθέτουν ένα πλούσιο και πανέμορφο εναλλακτικό προφίλ: θρησκευτικός τουρισμός, μονοπάτια, φύση, παραλίες, βουνά, αρχιτεκτονική, γεύσεις, χρώματα και αρώματα. Ησυχία, καθαρό περιβάλλον μακριά από τη βουή του μαζικού τουρισμού. Άνθρωποι απλοί, μνημεία, πολιτισμός.

-           Αειφορία: ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον και τους φυσικούς μας πόρους. Βιώσιμη ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον και ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα. Τα νησιά μας πρέπει να διατηρήσουν τον αγνό και ανόθευτο χαρακτήρα τους σε συνδυασμό με ήπιες μεθόδους ενέργειας τουρισμού και τη σύμμετρη ανάπτυξη που θα βρίσκεται σε αρμονία με το περιβάλλον.

 

-           Αξιοποίηση της υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς μας: ένας πλούτος παράδοσης, μνημείων, λαογραφίας, λογοτεχνίας, τεχνών μας καλεί να τον γνωρίσουμε και να τον αξιοποιήσουμε.

 

Απαιτείται:

-           Όραμα

-           Στρατηγική

-           Σταθερότητα

-           Ρεαλισμός

-           Συνεργασία

-           Πίστη στις αξίες

-           Γνώση της παράδοσης και αξιοποίηση των δυναμογόνων στοιχείων της

 

Κλείνοντας με τούτες τις σκέψεις αφού συγχαρώ τη Δ.Α.Π για την πρωτοβουλία της διοργάνωσης ενός τόσο αξιόλογου σεμιναρίου θα ήθελα απευθυνόμενος σε εσας τους νέους και τις νέες μας να δώσω ένα μήνυμα:

Να μη χάνετε ποτέ την ελπίδα σας, να κυνηγάτε τα όνειρα σας. Να έχετε παθος, αγωνιστικότητα και όραμα!

Κι όπως λέει και ο Ποιητής:

 Μην καταδέχεσαι να ρωτάς: «Θα νικήσουμε; Θα νικηθούμε;» Πολέμα!

 

 

Σας Ευχαριστώ!