
Ναι σε κάποια ελληνική υποχώρηση εφόσον και η Τουρκία προβαίνει σε υποχωρήσεις.
Αυτή είναι… τηλεγραφικά η άποψη του δημοσιογράφου - συγγραφέα Κώστα Μαρδά, όπως την ανέπτυξε το πρωί της Παρασκευής στην ενημερωτική εκπομπή του Αντέννα που παρουσιάζει ο Αντώνης Φουρλής και ο Γιώργος Γρηγοριάδης.
Ο Χιώτης δημοσιογράφος ανέφερε ότι ήδη ο Ερντογάν έχει υποχωρήσει, μηδενίζοντας τις παραβιάσεις επί 4 ολόκληρους μήνες και επιπλέον, απέφυγε χθες να στείλει το γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίντ στην κυπριακή ΑΟΖ, περιορίζοντάς το στην τουρκική ΑΟΖ, σεβόμενος την ελληνική ΑΟΖ.
Αναλυτικά η τοποθέτησή του:
«Επειδή κάποιοι άρχισαν τους… πολεμικούς παιάνες, να πω ότι η περιοχή της γεώτρησης είναι εντός της τουρκικής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης και εκτός της εν δυνάμει ελληνικής ΑΟΖ και εκτός της κυπριακής ΑΟΖ.
«Που σημαίνει ότι η Τουρκία τηρεί μια μη προκλητική στάση στο πλαίσιο του διαλόγου για προσέγγιση. Λαμβανομένου υπόψιν ότι μέχρι τώρα ο Ερντογάν έχει πραγματοποιήσει 8 παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ-άγονες, αλλά πάντως τις έκανε- δείχνει ότι προς το παρόν κάνει μια υποχώρηση. Και μάλιστα γεωτρήσεις στα οικόπεδα 6 - 7 - 8 της γαλλικής ΤΟΤAL, χωρίς να τις εμποδίσει ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες, ούτε η Ε.Ε., ούτε η Γαλλία, ούτε η Αίγυπτος, ούτε το Ισραήλ.
«Σύμφωνα με στοιχεία που βασίζονται σε δύο κορυφαίους ειδικούς επιστήμονες -τον Λεόντιο Πορτοκαλάκη, που έχει εργασθεί σε πλοήγηση γεωτρύπανων και τον Δημήτριο Δαγρέ, το επί χρόνια κορυφαίο της Υδρογραφικής Υπηρεσίας- η γεώτρηση θα γίνει σε απόσταση 95 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά του Καστελλόριζου και 200 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Κύπρου, σε τετράγωνο με πλευρά 2 μιλίων και εμβαδόν 14 τετραγωνικά χιλιόμετρα, σε υπέδαφος όπου οι προηγηθείσες έρευνες εντόπισαν υδρίτες, δηλαδή στερεοποιημένο μεθάνιο, όπου το βάθος της θάλασσας είναι 3.000 μέτρα.
«Άρα η Άγκυρα έχει κάνει μια σχετική υποχώρηση στην πολιτική της σε σχέση με την προηγούμενη πολιτική της, υποχωρώντας παράλληλα και στις παραβιάσεις καθώς –γεγονός πρωτοφανές– επί 4 μήνες δεν έχει κάνει ούτε μία παραβίαση του εθνικού εναερίου χώρου μας, όταν τον προηγούμενο χρόνο προχώρησε σε 11.000 παραβιάσεις!
«Με βάση αυτή τη νέα συμπεριφορά της Τουρκίας, η Ελλάδα θα μπορούσε να κάνει μια υποχώρηση όπως είπε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, υποχώρηση από ιδεατές προσδοκίες που δημιούργησαν επί χρόνια αναλυτές αποκρύβοντας ότι για την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων υπάρχει αντίθεση όχι μόνο της Τουρκίας, αλλά και των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας…
«Η θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη για “κάποιες υποχωρήσεις ως αφετηρία για διαπραγμάτευση προς τη Χάγη”, απενοχοποιεί την έννοια του συμβιβασμού, αφού τον συμβιβασμό τον προβλέπει ο καταστατικός χάρτης του ΟΗΕ και γενικά το Διεθνές Δίκαιο. Φθάνει ο συμβιβασμός να είναι επωφελής για την Ελλάδα και να συνοδεύεται από υποχωρήσεις και της Τουρκίας».
Και ο Κώστας Μαρδάς κατέληξε:
«Εννοείται, ότι πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί με την Τουρκία… Γι’ αυτό οι διαπραγματεύσεις πρέπει να είναι… υπό την σκιάν των ελληνικών όπλων!».