Χίος, Σάββατο 28 Μαρτίου

Κριτική Ανδρέα Μιχαηλίδη στο επίδομα γέννησης: Κινείται στη λογική «μόνο για Έλληνες»

Δείτε το Βίντεο
Τετ, 29/01/2020 - 16:12
Α. Μιχαηλίδης

Τοποθέτηση στην ολομέλεια της Βουλής πραγματοποίησε ο βουλευτής Χίου ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας για το επίδομα γέννησης.

Ο βουλευτής εστίασε σε τρία σημεία κατά την τοποθέτησή του. Πρώτον, υπογράμμισε ότι, παρότι κατ’ αρχήν θετικό, ένα τέτοιο μέτρο δεν συνιστά τον πυρήνα μιας ουσιαστικής δημογραφικής πολιτικής, η οποία οφείλει να έχει στο επίκεντρό της τους εργαζόμενους, ιδίως τις γυναίκες, και την οικογένεια. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διακυβέρνησή του έλαβε τέτοια μέτρα, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού, η μείωση των παραβιάσεων της εργατικής νομοθεσίας, ο διπλασιασμός των θέσεων στους δημόσιους παιδικούς σταθμούς, η ενίσχυση επιδομάτων πιο μόνιμου χαρακτήρα, όπως το επιδόματα παιδιών και η θέσπιση για πρώτη φορά επιδόματος στέγης. Πρόκειται για μέτρα τα οποία δεν συνάδουν με τη νεοφιλελεύθερη λογική της ΝΔ.

Δεύτερον, επισήμανε ότι το επίδομα θέτει ένα εξαιρετικά μεγάλο χρονικό διάστημα μόνιμης διαμονής στη χώρα ως προϋπόθεση λήψης του (12 χρόνια). Αυτή η πρόβλεψη αντιβαίνει και στις προτάσεις της έκθεσης της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για το Δημογραφικό, την οποία υπερψήφισε το 2018 και η ΝΔ, στις οποίες περιλαμβάνεται και η προστασία των μεταναστών από τις πολλαπλές διακρίσεις.

Τρίτον, η ΝΔ επιχειρεί τη χρηματοδότηση του προγράμματος όχι αυξάνοντας τον προϋπολογισμό κοινωνικής αλληλεγγύης και πρόνοιας (το αντίθετο συμβαίνει), αλλά ουσιαστικά περικόπτοντας δικαιούχους των επιδομάτων τέκνων και στέγης, καθώς και του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης. Αυτό επιτυγχάνεται τόσο μέσω της δωδεκαετίας για τους μετανάστες, όσο και μέσω εισαγωγής απαράδεκτων προβλέψεων οι οποίες δήθεν σκοπεύουν να αντιμετωπίσουν στη μαθητική διαρροή, αλλά ουσιαστικά βάζουν στο στόχαστρο της περικοπής τα πιο περιθωριοποιημένα στρώματα των Ελλήνων πολιτών.

Ο Α. Μιχαηλίδης τόνισε, συμπερασματικά, ότι η κυβέρνηση ουσιαστικά επιδιώκει να περικόψει επιδόματα με θύματα παιδιά και οικογένειες από τις πιο αδύναμες κατηγορίες των Ελλήνων πολιτών και των μεταναστών, προκειμένου να χρηματοδοτήσετε το νέο επίδομα στη λογική «μόνο για Έλληνες».

Φαίνεται, κατέληξε, ότι η κυβέρνηση δεν έχει διδαχθεί από το προσφυγικό μεταναστευτικό ότι το κλείσιμο του ματιού στα πιο συντηρητικά ακροατήρια είναι μια λογική η οποία έχει πολύ κοντά πόδια.

Σχετικά Άρθρα

Σάβ, 28/03/2020 - 09:32

«Τα μέτρα για την απαγόρευση της κυκλοφορίας στη χώρα μας θα διαρκέσουν πολύ περισσότερο από τις 6 Απριλίου».

 

Αυτό ανακοίνωσε μιλώντας σε εκπομπή του OPEN TV, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης

Ο υπουργός Ανάπτυξης ξεκαθάρισε ότι η κατάσταση στη χώρα μας είναι αρκετά καλύτερη συγκριτικά με άλλες χώρες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να παρθούν όλα τα μέτρα για να αντιμετωπιστεί ο κορωνοϊός.

Αναφερόμενος στα αντισηπτικά, σημείωσε ότι σύντομα θα λυθεί η κατάσταση με αυτά και τόνισε ότι θα γίνουν τα πάντα για να υπάρχουν και μάσκες στην αγορά.

«Η αισχροκέρδεια είναι κάτι ανήθικο. Γι' αυτό και επέβαλα πρόστιμο 50.000 ευρώ σε συγκεκριμένα εταιρεία. Θα είμαστε αμείλικτοι με την αισχροκέρδεια», ξεκαθάρισε ο κ. Γεωργιάδης.

Υπενθυμίζεται ότι την εντολή για απαγόρευση κάθε άσκοπης κυκλοφορίας και μετακίνησης πολιτών σε ολόκληρη την επικράτεια από τις 6 το πρωί της Δευτέρας 23 Μαρτίου είχε ανακοινώσει με διάγγελμά του την περασμένη Κυριακή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

CNN.gr