
Απίστευτη ταλαιπωρία περίμενε σήμερα όσους και όσες βρέθηκαν στα γραφεία Κτηματογράφησης Χίου, στην οδό Αεροπόρου Ροδοκανάκη, για να δηλώσουν το ή τα ακίνητά τους, αφού αρκετοί από αυτούς βρέθηκαν να περιμένουν ακόμη και 5 ώρες για να ενημερωθούν στις 6 μ.μ. από μια υπάλληλο ότι το γραφείο κλείνει στις 7 μ.μ. και επομένως αν μέχρι τότε δεν έχει έρθει η σειρά τους θα πρέπει να αποχωρήσουν για να δοκιμάσουν – προφανώς – άλλη μέρα την… τύχη τους.
Μένοντας με τον… αριθμό στο χέρι, με το τελευταίο νούμερο που εξυπηρετούνταν να είναι το 19 και το ρολό με τα νούμερα (κατά τα πρότυπα του σούπερ μάρκετ….) να έχει ξεπεράσει τον αριθμό 100(!) αρκετοί έμειναν με την απορία πώς και πότε θα δηλώσουν το ακίνητό τους.
Απάντηση στο ερώτημά τους δεν πήραν, αφού πλέον όπως έλεγε η υπάλληλος άλλα ραντεβού δεν κλείνονται, οπότε για τις επόμενες ημέρες – θυμίζουμε ότι η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων για τους κατοίκους του εσωτερικού λήγει στις 15 Απριλίου- θα εξυπηρετούνται όσοι έχουν ήδη κλείσει ραντεβού από το προηγούμενο διάστημα αλλά και όσοι σταθούν τυχεροί να χωρέσουν μέσα στο ωράριο της 5νθήμερης – εβδομαδιαίως – λειτουργίας του γραφείου.
Είναι όμως η συγκεκριμένη εξέλιξη μη αναμενόμενη;
Οι γνωρίζοντες τα πράγματα θα απαντήσουν ρητά και κατηγορηματικά ΟΧΙ.
Για το μεγαλύτερο τμήμα της Χίου στο οποίο επιχειρείται σήμερα το σοβαρότατο έργο της κτηματογράφησης, οι ιδιοκτήτες κλήθηκαν να υποβάλλουν δηλώσεις μέσα σε τρεις μήνες.
Εν όλίγοις μέχρι να ενημερωθούν οι περισσότεροι, να ψάξουν να βρουν τα χαρτιά τους, να κάνουν τοπογραφικά, να δουν τι γίνεται με τα χωραφάκια στα χωριά, σε πολλά από τα οποία δεν υπάρχουν καν τίτλοι ιδιοκτησίας, να χωνέψουν τα 35ευρα που πρέπει να πληρώσουν, να βρουν ακόμη κι αυτά τα χρήματα που χρειάζονται για να διεκπεραιώσουν την υπόθεσή τους, φτάσαμε στο «παρά πέντε».
Κι όμως ενώ οι υπεύθυνοι του έργου είχαν εικόνα εξ’αρχής ότι οι ρυθμοί που προχωρά η κτηματογράφηση στη Χίο ήταν αργοί, ενώ ήδη από νωρίς η Πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Χίου είχε χτυπήσει τον κώδωνα του κινδύνου ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερα χρονοβόρα και κοστοβόρα διαδικασία, ενώ ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου, Σταμάτης Κάρμαντζης απευθύνθηκε στο Υπουργείο και ζήτησε να εξεταστούν τα χρονικά περιθώρια που είχαν τεθεί, μέχρι τώρα εκτός από μια γενική αναφορά – απάντηση στον Αντιπεριφερειάρχη- ότι ΘΑ εξεταστεί τυχόν παράταση, δεν έγινε τίποτα άλλο.
Γιατί;
Αλήθεια ποιοι κερδίζουν απ’όλη αυτήν την ταλαιπωρία των πολιτών;
Το έργο της κτηματογράφησης ανατέθηκε, που σημαίνει ότι οι έχοντες την ευθύνη εκτέλεσής του θα πληρωθούν.
Οι πολίτες – ιδιοκτήτες ακινήτων πηγαίνοντας να δηλώσουν το ακίνητό τους , αντίθετα θα πληρώσουν «κτηματόσημο» και θα υποβληθούν και σ’όλη αυτή την ταλαιπωρία, επειδή το κράτος, όντας ανέτοιμο τα προηγούμενα χρόνια και αφού έφαγε τα «ευρωπαϊκά κονδύλια», χωρίς να ολοκληρώσει την κτηματογράφηση, τώρα θυμήθηκε ότι πρέπει εκεί που δεν υπάρχει να πνίξει τις τοπικές κοινωνίες, άρον – άρον για να εκπληρωθεί κάτι που κανείς δεν αμφισβητεί ότι πρέπει να γίνει, όχι όμως κατ΄ αυτόν τον τρόπο.
Η βιασύνη είναι κακός σύμβουλος και τα λάθη στην κτηματογράφηση στοιχίζουν.
Μη ξεχνάμε άλλωστε ότι λάθη του παρελθόντος ταλαιπωρούν ακόμα ιδιοκτήτες ακινήτων στον πρώην δήμο Ιωνίας.
Λύσεις υπάρχουν;
Η απάντηση είναι απλή : Εδώ και τώρα παράταση του χρόνου και εξυπηρέτηση των πολιτών με το σύστημα των ραντεβού.
Αλλιώς εκτός του κλονισμού των νεύρων των πολιτών, το μόνο που θα καταφέρουν οι υπεύθυνοι (λέμε τώρα) θα είναι να ανέβει κι άλλο ο λογαριασμός για τους ιδιοκτήτες, πηγαίνοντας σε ιδιωτικά γραφεία που θα κάνουν τη… δουλειά ηλεκτρονικά (μήπως αυτό επιδιώκεται τελικά;).
Υ.Γ. Αν επισκεφθείτε το γραφείο κτηματογράφησης εκτός της υπομονής που πρέπει να έχετε φροντίστε να βάλετε και σιγαστήρα. Το γραφείο που ανέλαβε το έργο στεγάζεται σε ενιαίο χώρο. Έτσι εκτός από το ότι καλείστε να υποβάλλεται τις δηλώσεις σας χωρίς να υπάρχει κανένας σεβασμός στην ιδιωτικότητα, κατά τη διάρκεια της πολύωρης αναμονής κινδυνεύετε να σας κατσαδιάσουν αν μιλήσετε με το διπλανό σας, που μπορεί να είναι και γείτονας, συγγενής κ.λ.π. (μικρός τόπος η Χίος) ή εάν αντιδράσετε γιατί ο αντίλαλος που προκαλείται αποσπά τους εργαζόμενους και δυσκολεύει το έργο τους.
Πάντως – με όλο το σεβασμό στο δύσκολο έργο τους- αντί να κάνουν επιπλήξεις στους πολίτες καλύτερο θα ήταν να μεταφέρουν στον εργοδότη τους το πρόβλημα, γιατί για την ακαταλληλότητα του χώρου οι μόνοι που δεν ευθύνονται είναι οι πολίτες που κι αυτοί θα ήθελαν να φύγουν το δυνατόν γρηγορότερα από εκεί, αφού προηγούμενα έχουν φέρει σε πέρας την υποχρέωσή τους.
H φωτογραφία είναι αρχείου, γιατί οι υπεύθυνοι του Κτηματολογίου δεν μας επέτρεψαν την φωτογράφηση. Η ουσία πάντως δεν αλλάζει παρά μόνο στα πρόσωπα. Η κατάσταση είναι ίδια και χειρότερη.