Νίκος Τόσκας στο Ράδιο - αλήθεια: "Αύριο στους Ολύμπους μεταφέρονται 18 κοντέϊνερς και στήνεται το ΠΡΟΚΕΚΑ"

Συνέντευξη "φωτιά" του αναπλ. υπουργού Προστασίας του Πολίτη
Ακούστε το ηχιτικό
Πέμ, 25/05/2017 - 13:07
Ηχητικό απόσπασμα: 

Πιo ξεκάθαρα δεν γίνονταν. Στις 12.20 μ. ο Νίκος Τόσκας, αναπλ. υπουργός Προστασίας του πολίτη, σε συνέντευξη του στο Ράδιο - Αλήθεια ξεκαθάρισε ότι το ΠΡΟΚΕΚΑ θα γίνει στην περιοχή των Ολύμπων, όπου αύριο το πρωί θα μεταφερθούν 18 κοντέινερ από την Αθήνα.

Ο ίδιος, ως πρώην Στρατιωτικός - υπηρέτησε πολλά χρόνια στη Χίο στο σώμα των τεθωρακισμένων- γνωρίζει τη σημασία του Στρατιωτικού Αεροδρομίου Ολύμπων, το οποίο όμως θα συνεχίζει να λειτουργεί, όπως είπε, αφού για την δημιουργία ΠΡΟΚΕΚΑ χρειάζονται μόνο 5 στρέμματα για έναν περιφραγμένο, φρουρούμενο χώρο, που θα φιλοξενεί 200 με 300 άτομα.

Ο υπουργός επέρριψε ευθύνες στην τοπική Αυτοδιοίκηση, που δεν υπέδειξε χώρο, αφήνοντας την επιλογή στο υπουργείο. “Δέχτηκαν”, είπε, “στο Δημοτικό Συμβούλιο την δημιουργία ΠΡΟΚΕΚΑ αλλά δεν μας υπέδειξαν χώρο. Εμείς εξαντλώντας όλα τα περιθώρια ζητήσαμε την βοήθεια του υπουργείου Αμυνας και συμφώνησαν για το Στρατιωτικό Αεροδρόμιο”. Επίσης ο Ν. Τόσκας υποστήριξε ότι ο Δήμαρχος Χίου ήξερε τους σχεδιασμούς του υπουργείου για ΠΡΟΚΕΚΑ στους Ολύμπους από την Δευτέρα.

Στο ερώτημα πως θα αντιμετωπίσει το υπουργείο την οργισμένη αντίδραση των κατοίκων, απάντησε ότι “η Χίος δεν έχει μόνη από όλα τα νησιά ΠΡΟΚΕΚΑ και θα γίνει”

“Καταλαβαίνω”, είπε ο υπουργός, “την φόρτιση του κόσμου. Πολλά χρόνια της ζωής μου τα πέρασα στο νησί, στη Χίο έχω περισσότερους φίλους απ’ ότι στην Αθήνα αλλά δεν μπορείτε όλοι να μην βλέπετε τι γίνεται στα άλλα νησιά; Η Χίος σήμερα, επειδή δεν έχει Προαναχωρησιακό Κέντρο, έχει γίνει πόλος έλξης για τους μετανάστες - πρόσφυγες, ξέρουν πως ότι και να γίνει θα κυκλοφορούν ελεύθεροι, αυτό πρέπει να σταματήσει”.

Ο υπουργός απάντησε και στο ερώτημα αν ΠΡΟΚΕΚΑ στους Ολύμπους σημαίνει και κλείσιμο της Σούδας.

Σταδιακά ναι, είπε, ΠΡΟΚΕΚΑ σημαίνει λιγότερος αριθμός, σημαίνει επιστροφές στην Τουρκία, σημαίνει οικειοθελείς επαναπροωθήσεις. Σταδιακά λοιπόν, εκτιμά ότι θα γίνει αυτό, αλλά έβαλε τον προβληματισμό, πως από όλα τα νησιά μόνο στη Χίο έχουμε τους μετανάστες - πρόσφυγες δίπλα στην κεντρική σας πλατεία;

Στο σημείο αυτό να προστεθεί συνέντευξη, που έδωσε το πρωϊ στο Ράδιο- αλήθεια ο δημοσιογράφος του Αθηναϊκου Πρακτορείου Ειδήσεων στην Λέσβο Στρατής Μπαλάσκας.

Κακά τα ψέματα, είπε, από την ώρα που λειτούργησε ΠΡΟΚΕΚΑ στη Λέσβο είχαμε μείωση των ροών, πέφτοντας κάτω από 3000 με την Χίο να παίρνει την πρωτιά με διαφορά.

Σχετικά Άρθρα