Οι φίλοι του Καρφά με το βλέμμα στο μέλλον

Τα δασάκια, η Βίγλα και το παραθαλάσσιο πάρκο. Συνάντηση συζήτηση του Συλλόγου ''Φίλοι του Καρφά'' με τη συμμετοχή αιρετών και κατοίκων.
Δείτε τις Φωτογραφίες
Τρί, 01/10/2019 - 06:56

Συνάντηση με θέμα τα τρέχοντα και πάγια ζητήματα του Καρφά, όπου ''τέθηκαν επί τάπητος'' προτάσεις και σχέδια για τη συντήρηση και την αναβάθμιση της περιοχής, που αποτελεί ανέκαθεν το πιο αγαπημένο, σημαντικό και πλησιέστερο τουριστικό θέρετρο της πόλης της Χίου, για ντόπιους και ξένους, πραγματοποίησε ο Σύλλογος ''Φίλοι του Καρφά'', στις 5.00 μ.μ. της Δευτέρας 30 Σεπτεμβρίου 2019 στο Εξοχικό Κέντρο ''Καρατζάς'', με τη συμμετοχή αιρετών, τον Παύλο Καλογεράκη Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου και ενεργό μέλος του Συλλόγου ''Φίλοι του Καρφά'', τον Αντιδήμαρχο Αγίου Μηνά και Καμποχώρων Παναγιώτη Μανδάλα, τον Αντιδήμαρχο Ναυτιλίας και Τουρισμού Κώστα Βεργίνα, το Δημοτικό Σύμβουλο Κυριάκο Φρεζούλη που γνωρίζει από πρώτο χέρι τη ζωή του Καρφά, το Στέλλιο Μαμαλή Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Θυμιανών.

Στη συνάντηση-συνεδρίαση, που άνοιξε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κώστας Φασουλάκης, προσήλθαν επίσης κάτοικοι της περιοχής και καταστηματάρχες που αγαπούν τον Καρφά και δραστηριοποιούνται σε διαφόρους τομείς και κυρίως στον τουρισμό.

Με γνώμονα την πρόθεση για το συνδυασμό δυνάμεων κατοίκων και Πολιτείας για την αποτελεσματική δρομολόγηση και ολοκλήρωση(με ευστοχία και ταχύτητα, των σχεδιασμών και των προτάσεων που κατατέθηκαν για τα τρέχοντα ζητήματα του Καρφά, όλοι φάνηκαν να συμφωνούν με το σχέδιο που έχει υπό σκέψιν ο Δήμος Χίου για την εξαγορά του πρώην καταστήματος Γιαμού για την κατασκευή και διαμόρφωση περιπατητικού παραθαλάσσιου πάρκου στο χώρο του, με κιόσκια, παγκάκια, λουλούδια, παιδική χαρά και σημεία άθλησης. Απ' ότι φαίνεται και οι ιδιοκτήτες του κτιρίου και της έκτασης που το περιβάλλει δεν έχουν δηλώσει αντίρρηση.

 Συμπληρωματικά με αυτό το θέμα, αναφέρθηκε από τον Παύλο Καλογεράκη, ότι αν γίνουν κάποιες μονοδρομήσεις στην περιοχή (π.χ. να πηγαίνουμε στον Καρφά μόνο από τον περιφερειακό και να επιστρέφουμε στη Χώρα μόνο από τον παλιό δρόμο) αυτό θα επιταχύνει τις εγκρίσεις και τις χρηματοδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το έργο. Όλα αυτά βέβαια θα ξανασυζητηθούν για να εξεταστούν τυχόν βάσιμες αντιρρήσεις και να γίνουν οι απαραίτητες μελέτες.

  Ο καθαρισμός της άμμου στην παραλία του Καρφά με το ειδικό μηχάνημα όπως κάθε χρόνο, αλλά και οι άμεσοι καθαρισμοί για τη φροντίδα στα δασάκια του Αγίου Γεωργίου και της Αγίας Ελένης, όπως όλοι δήλωσαν, τοποθετήθηκε στην ''κεφαλή'' των ενεργειών των ''Φίλων του Καρφά'' (με τη συνεργασία του Δήμου και του Τοπικού Συμβουλίου) ως η σημαντικότερη προτεραιότητα. Ο Κυριάκος Φρεζούλης πρόσθεσε εδώ και τόνισε, ότι η Βίγλα της Αγίας Ελένης και ο γύρω διαμορφωμένος χώρος της (ατού και κόσμημα της περιοχής) πρέπει να ξαναμπεί σε δράση και κίνηση για εκδηλώσεις Συλλόγων και Πολιτιστικών σωματείων (παραστάσεις, συναυλίες, δράσεις του Δήμου κ.α.), να ηλεκτροδοτηθεί εκ' νέου και να οριστικοποιηθεί να μην διατίθεται πλέον καθόλου για πανηγύρια και γάμους, όπως συνέβη κάποιες φορές στο παρελθόν.

Επισημάνθηκε από αρκετούς που παραβρέθηκαν στη συνάντηση(και αυτό δείχνει και την αγάπη τους για τον τόπο, ότι θα πρέπει πάντα τα έργα που πραγματοποιούνται και δρομολογούνται στον Καρφά να μην παρεμβαίνουν στη φύση που ξέρει καλά, πότε με τον άνεμο και πότε με τη βροχή, με τον ήλιο και χίλια δυο άλλα)να αναζωογονεί, ανθρώπους, ζώα και φυτά, στεριά και θάλασσα, άμμο και χώμα...χωρίς μελέτες και χωρίς να 'χει βγάλει Πανεπιστήμια...Αρκεί εμείς οι άνθρωποι να μην την επιβαρύνουμε.

  Η περιοχή του Καρφά με τα γραφικά λιμανάκια και τη χρυσή άμμο, είναι ένας τόπος με υπέροχο φυσικό κάλος. Ήδη επιβαρύνθηκε με την άναρχη δόμηση των περασμένων δεκαετιών και το Εργοστάσιο της ΔΕΗ που τόσο άσκεφτα τοποθετήθηκε(προ αμνημονεύτων χρόνων)στο Κοντάρι. Πρέπει από δω και 'κει και να τη διαφυλάξουμε και να την αναβαθμίζουμε με θετική αξιοποίηση των προσόντων της.

 Εν όψει της επόμενης Τουριστικής Περιόδου και λίγο πριν το Πάσχα κοντά στην Άνοιξη, θα πραγματοποιηθεί νέα Συνάντηση-Συζήτηση για τα θέματα του Καρφά από το Σύλλογο ''Φίλοι του Καρφά'' με τη συμμετοχή πολιτών και αιρετών, για τη διαφύλαξη της περιοχής και τη δρομολόγηση των σχεδίων.  

 

Σχετικά Άρθρα