Χίος, Τετάρτη 3 Ιουνίου

Παρέμβαση της Χιακής Συμπολιτείας από τον Δημήτρη Αντωνόγλου στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο

Πέμ, 09/04/2020 - 14:46
Ο Δημήτρης Αντωνόγλου

 

Απαίτηση για διαφάνεια, καθαρές απαντήσεις, απεγκλωβισμός των προσφύγων και υγειονομική φροντίδα.

· Τα δημόσια συλλογικά όργανα και οι δημοκρατικές διαδικασίες απαιτούν ξεκάθαρες και διαφανείς τοποθετήσεις. Ρωτάμε ευθέως λοιπόν και απαιτούμε απάντηση ποιοι είναι οι ιδιωτικοί χώροι που πρότεινε ο δήμαρχος για χώρους καραντίνας, ποιοι οι ιδιοκτήτες τους, ποια είναι τα χαρακτηριστικά τους.

· Εμείς επιμένουμε στην άμεση ανάγκη απεγκλωβισμού των προσφύγων. Με τρόπο οργανωμένο, με σεβασμό στα δικαιώματά τους, και ύψιστο δικαίωμα είναι το δικαίωμα στην υγεία, με υγειονομική περίθαλψη και φροντίδα. Αυτά τα δικαιώματα τα έχουμε όλοι και όλες χωρίς καμιά απολύτως εξαίρεση. Ακόμα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε επιτακτικά την αποσυμφόρηση των νησιών, και η κυβέρνηση και το ανεκδιήγητο Υπουργείο Μετανάστευσης επιμένουν να παίζουν τους μαθητευόμενους μικροπολιτικούς μάγους και τοπικά.

· Θεωρούμε ότι πρόταση για «δομή καραντίνας» θα οδηγήσει σύντομα σε μια νέα, μια δεύτερη ΒΙΑΛ, την ώρα που οι συνθήκες αθλιότητας εξακολουθούν να υφίστανται στην πρώτη. Και πραγματικά ευχόμαστε να μην δικαιωθούμε όπως έγινε με την δημιουργία του κολαστηρίου της ΒΙΑΛ πριν μερικά χρόνια. Αλλά εδώ τοπικά όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους!

· Θεωρούμε ότι με τρόπο υπεύθυνο και επιστημονικά σωστό πρέπει να τοποθετηθούν οι φορείς της υγείας του νησιού, το Νοσοκομείο και ο Ιατρικός Σύλλογος. Η δημιουργία μιας δομής χωρίς στοιχειώδεις συνθήκες προφύλαξης, χωρίς υποδομές υγειονομικής φροντίδας, μόνο και μόνο στη λογική «μαντρώματος» ανθρώπων είναι επικίνδυνη και εγκληματική.

· Μόνη λύση στις παρούσες συνθήκες:

o Ενοικίαση ξενοδοχείων ή ενοικιαζομένων δωματίων που είναι κλειστά και διαμόρφωση χώρων υγειονομικής απομόνωσης για νεοεισερχόμενους σύμφωνα με όλες τις επιστημονικές και ιατρικές προδιαγραφές.

o Άμεσα βήματα απεγκλωβισμού των προσφύγων από τα νησιά. Σε ανθρώπινους χώρους φιλοξενίας σε όλη τη χώρα, με προσοχή στην παροχή ιατρικής φροντίδας και περίθαλψης.

Χιακή Συμπολιτεία, 9/4/2020

 

 

Σχετικά Άρθρα

Τετ, 03/06/2020 - 14:06

 

Την εκτίμηση ότι η κατάσταση στην οικονομία θα είναι εξαιρετικά δύσκολη το επόμενο χρονικό διάστημα για ένα μεγάλο ποσοστό μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, εξέφρασε με δηλώσεις του ο βουλευτής Ανδρέας Μιχαηλίδης καλώντας την κυβέρνηση να στηρίξει την ρευστότητα  των επιχειρήσεων αυτών.

«Χρειάζονται γενναία μέτρα εμπροσθοβαρούς στήριξης της ρευστότητας μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων καθώς ένα μεγάλο ποσοστό από αυτές που έκλεισαν λόγω της πανδημίας δεν θα τα καταφέρουν», ανέφερε ο κ. Μιχαηλίδης.

Δύσκολη όμως εκτιμά ότι είναι η κατάσταση και για την  τοπική οικονομία καθώς, όπως αναφέρει ο βουλευτής Χίου, εκτός όλων των άλλων και η αγορά της Τουρκίας, που αποτελούσε ένα μεγάλο τμήμα του τουριστικού μας ρεύματος, θα αργήσει να ανοίξει.

«Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών η Τουρκία θα είναι από τις τελευταίες χώρες που θα ανοίξουν λόγω της πανδημίας, γεγονός που αποτελεί σημαντικό πλήγμα στην τοπική μας αγορά», ανέφερε.

Παράλληλα ο Ανδρέας Μιχαηλίδης ζητά από την Κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει τμήμα από το «μαξιλάρι» που άφησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για την στήριξη της οικονομίας και των εργαζομένων, εκτιμώντας ότι τα χρήματα της ΕΕ θα επιφέρουν αυξημένα μέτρα εποπτείας καθώς, όπως υπογράμμισε, δεν δίνονται χωρίς προϋποθέσεις.