Στα Ψαρά του Αιγαίου, προπύργιο του Ελληνισμού

Τετ, 22/09/2021 - 18:15

Mε το που μπαίνει το πλεούμενο στο λιμάνι των Ψαρών, το μάτι πέφτει στο κατάλευκο, υπέροχο άγαλμα, δωρεά του ναυτίλου Θανάση Μαρτίνου, που αναπαριστά την Δόξα, η οποία μοιάζει, πράγματι, να βαδίζει «στων Ψαρών την ολόμαυρη ράχη».

Και καθώς ο ήλιος ετοιμάζεται να βυθιστεί στα καταγάλανα νερά του Αιγαίου, η εικόνα γίνεται ακόμη πιο υποβλητική…

Δεν μπορεί να μην συγκινηθείς, να μην σε αγγίξει η αύρα του ηρωικού νησιού, της μικρής αυτής πέτρινης κορυφής, που υψώνει περήφανα το ανάστημά της στα νερά του αρχιπελάγους και φωνάζει «είμαστε εδώ, φυλάσσοντας θαλάσσιες Θερμοπύλες»…

Είχα έλθει στα Ψαρά, για πρώτη φορά, στα μέσα της δεκαετίας του ΄60. Θυμάμαι ένα μικρό παραθαλάσσιο χωριουδάκι, με βαρκούλες στο μικρό λιμανάκι και δίχτυα απλωμένα δώθε-κείθε. Και μου είχε κάνει εντύπωση-τότε- η αφθονία των αστακών στην περιοχή. Με το που έβγαινε ο ψαράς με τα –λίγα- δίχτυα του, επέστρεφε με είκοσι οκάδες αστακούς! Σήμερα, όπως έμαθα αργότερα, αν κάποιος «κάνει» πέντε κιλά στην καλάδα του-και με πολύ περισσότερο δίχτυ- πρέπει να αισθάνεται ευτυχής!

Ειμαστε στο νησί, συντροφιά με τον καπτα Παναγιώτη Τσάκο και μια εκλεκτή ομάδα, προκειμένου να παραστούμε στις εκδηλώσεις για την παράδοση, από το Ίδρυμα «Μαρίας Τσάκου» στον Δήμο Ψαρών, ενός ομοιώματος του θρυλικού θωρηκτού «Αβέρωφ».

Στην συντροφιά ο κορυφαίος αστροφυσικός, πρωτοπόρος ερευνητής, ακαδημαϊκός Σταμάτης Κριμιζής, ο παλιός φίλος και λόγιος πρώην υπουργός Ναυτιλίας Γιώργος Ανωμερίτης, η καθηγήτρια ανθρωπιστικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και ιδιαίτερη παρουσια στα θεματα της Ναυτιλίας Τζελίνα Χαρλαύτη, ο ναύαρχος του Πολεμικού ναυτικού Στέλιος Κωστάλας, ο ναύαρχος Κωστας Καταγάς, μορφή του Π.Ν, η φιλόλογος Λίλα Παπαδημητρίου, η πολύπλευρη συγγραφέας Αναστασία Μπάστα, ο αγγειοχειρουργός Σταύρος Καλιάφας, ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Μαρίας Τσάκου Μιχάλης Μπελέγρης και, φυσικά, ο αεικίνητος παλαιός-εκ Πειραιώς- ναύαρχος Θύμιος Μητρόπουλος, πρόεδρος του Ιδρύματος και πρώην γενικός γραμματέας του ΙΜΟ.

Τι άλλο θέλει κάποιος για να περάσει ένα όμορφο τριήμερο στην Χίο και τα Ψαρά, ακόμη και με μια θάλασσα εξι και επτά μπωφόρ;
Ψαρά, λοιπόν, ένα σύγχρονο νησί, με 500 μονίμους κατοίκους, ένα νησί με ζωή έντονη τα καλοκαίρια και με τον δραστήριο δήμαρχο Κώστα Βρατσάνο να φροντίζει για τα πάντα…

Στην πλατεία, λοιπόν, των Ψαρών, παρακολουθήσαμε ένα ημίωρο εξαιρετικό ντοκυμανταίρ για τον Κωνσταντίνο Κανάρη, τον θρύλο του απελευθερωτικού αγώνα, τον μπουρλοτιέρη των ψυχών και τον τρόμο των Τούρκων, που επιμελήθηκε η Λίλα Παπαδημητρίου. Και καθώς το φιλμάκι έκλεινε με την επιβλητική εκτέλεση του Εθνικού Ύμνου από τα μαγικά χέρια του Βαγγέλη Παπαθανασίου, σταθήκαμε όλοι σε στάση προσοχής…

Κι ήταν σαν να περνούσε από πάνω μας η Δόξα, μονάχη, και ν’ ακουμπούσε να ξαποστάσει πλάι μας, στο ηρώο, με τα ονόματα των σφαγιασθέντων κατοίκων του μαρτυρικού αυτού βράχου, των Ελλήνων, που κατέσφαξαν οι Τούρκοι, σε αντίποινα για την καταστροφή που προκάλεσε στον στόλο τους, διασύροντάς τον σε όλη την Ευρώπη, ο Κανάρης!

Ήταν μια μοναδική βραδυά, γεμάτη ένταση και συγκίνηση. Γεμάτη από τις δονήσεις που προκαλεί ο βράχος των Ψαρών, που στέκει εδώ, περήφανος, για να διαλαλεί την ελληνικότητα του Αιγαίου και όλων των νησιών και των παραλίων του.

Του Δημήτρη Καπράνου από την Εστία.

Σχετικά Άρθρα