Στη Χίο το “Πάτμος” για τους πρόσφυγες… που δεν ξέρουμε πότε θα φύγουν

2.587 παραμένουν στο νησί - Άνοιξαν ξανά τα Ταμπάκικα
Δείτε το Βίντεο
Πέμ, 10/03/2016 - 13:35

Στις 5 το απόγευμα αναμένεται να καταπλεύσει στο λιμάνι της Χίου το Blue Star Patmos, με προοπτική να φύγει αύριο βράδυ, ως μια κίνηση του Υπουργείου Ναυτιλίας για εκτόνωση της κατάστασης, με τους πρόσφυγες και μετανάστες να βρίσκονται διασκορπισμένοι σήμερα από το το Κέντρο της ΒΙΑΛ, μέχρι τον καταυλισμό της Σούδας και τα Ταμπάκικα, που άνοιξαν χθες από το υπουργείο Εσωτερικών, καθώς και στο χώρο του δήμου στην οδό Δημοκρατίας.

“Δεν ξέρουμε μέχρι στιγμής πως θα χρησιμοποιηθεί το πλοίο που θα έρθει, φαντάζομαι ότι μέσα στη μέρα θα διευκρινιστεί”, δήλωσε στην “Α” ο Λιμενάρχης Χρήστος Φραγκιάς που επιβεβαίωσε την έλευση του “Πάτμος”, κάτι που δημοσιεύθηκε ως πληροφορία το πρωί  στο alithia.gr.

Η αλήθεια ωστόσο είναι ότι ακόμα στο Υπουργείο Ναυτιλίας δεν έχουν αποφασίσει αν το πλοίο θα λειτουργήσει ως χώρος φιλοξενίας ή αν θα φορτώσει και θα φύγει μέχρι αύριο το βράδυ. Παράγοντες του υπουργείου λένε πως θα "εκτιμήσουν τα δεδομένα και αναλόγως θα πράξουν". 

Στο νησί μας βρίσκονται 2.587 πρόσφυγες και μετανάστες, με βάση της αφίξεις και τις αναχωρήσεις που είχαμε χθες και σήμερα ( ήρθαν 1.600 και έφυγαν 57 χθες το βράδυ με το πλοίο της γραμμής και 138 το πρωί με το “Μύκονος”, ενώ το βράδυ με το πλοίο της γραμμής θα φύγουν άλλα 200 με 300 άτομα).

Το καλό… πλην όμως προσωρινό για τη διαχείριση της κατάστασης, είναι ότι επειδή χάλασε ο καιρός από χθες το βράδυ δεν υπήρξαν περιστατικά εισόδου από τα απέναντι παράλια. 

Ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Μιχαηλίδης, από την Κρήτη που βρίσκεται για έναν αραβοευρωπαϊκό διάλογο με θέμα το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα, μιλώντας στο “Ράδιο Αλήθεια” υποστήριξε ότι η πληροφόρηση που έχει από το ΥΕΝ είναι ότι το “Blue Star Patmos” θα έρθει στη Χίο σαν πλοίο ειδικού σκοπού, δεν θα πάρει άλλους επιβάτες αλλά μόλις γεμίσει με πρόσφυγες μετανάστες θα αναχωρήσει από το νησί μας. Βέβαια στην ερώτηση γιατί καθημερινά δεν φεύγουν με τα πλοία της γραμμής αυτοί οι άνθρωποι ο κ. Μιχαηλίδης απάντησε ότι δεν γνωρίζει αν και τι αποδίδει αυτή η τακτική που μόνο στόχο έχει να καθυστερεί τη μετακίνηση των προσφύγων και μεταναστών στην ηπειρωτική Ελλάδα επειδή και εκεί η κατάσταση είναι εκρηκτική.

 

Στη Χίο το “Πάτμος” για τους πρόσφυγες… δεν ξέρουμε πότε θα φύγουν

Σχετικά Άρθρα